Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Äskettäin eläköityneet lähetystyöntekijät Heidi ja Pertti Söderlund: Kutsumus ei lopu eläkeikään

 

Pertti ja Heidi Söderlundilla on elinikäinen oleskelulupa Ugandassa, jonka pääkaupungissa Kampalassa heillä on edelleen koti. He etsivät parhaillaan toista kotia eteläisestä Suomesta. Kuva: Kirsi-Klaudia Kangas

Kolmen vuoden tauon jälkeen saivat helluntailaiset jälleen kokoontua Keuruulla Juhannuskonferenssiin. Itä-Afrikasta saapuneet lähetystyöntekijät Heidi ja Pertti Söderlund olivat tiettävästi eteläisimmät osallistujat.

Lähetystyöntekijät Heidi ja Pertti Söderlund jakoivat tietoa Fida Internationalin kummilapsitoiminnasta Keuruun Juhannuskonferenssin Missio-teltassa, jossa kymmenet järjestöt ja yhdistykset esittelivät toimintaansa koti- ja ulkomailla.

– Olemme päässeet äskettäin eläkkeelle. Meidät kukitettiin sen kunniaksi lähettäjäseurakunnassamme Helsingin Saalemissa 15. toukokuuta, kertoo Pertti Söderlund, joka on viettänyt lähes koko elämänsä Keniassa ja Ugandassa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Söderlundeilla on elinikäinen oleskelulupa Ugandassa, jonka pääkaupungissa Kampalassa heillä on edelleen koti. He etsivät parhaillaan toista kotia eteläisestä Suomesta.

Afrikan lämpöön ja ihmisten välittömyyteen lapsesta asti tottuneelle Pertille ei ole helppoa ajatella varsinkaan talvea Suomessa. Heidi muutti Suomesta Afrikkaan nuorena vaimona neljäkymmentäneljä vuotta sitten. Hän suhtautuu eläkeikään realistisesti:

– Kaikella on aikansa. Olen tehnyt parhaani ja nyt katson luottavaisesti eteenpäin. Odotan, mitä Jumalalla on meille varattuna.

Kristinuskoa imaameille

Juhannuskonferenssiin osallistui arviolta 20 000 kävijää. Suurelle osalle juhlakansaa Pertti Söderlundin vaiheikas elämäntarina on tuttu dokumenttielokuvasta Afrikka valitsi minut (Mauri Päivinen 2013) sekä saman nimisestä kirjasta (Kirsi-Klaudia Kangas, Aikamedia 2018) Tutut ja tuntemattomat halusivat konferenssissa tervehtiä Söderlundeja sekä keskustella Areenalla edelleen nähtävillä olevan dokumenttielokuvan tai kirjan aikaansaamista ajatuksista.

– Seisominen monta tuntia helteisessä Missio-teltassa kummilapsitoimintaa esitellen otti voimille, mutta ilokseni saimme monelle köyhälle, hylätylle tai orvolle lapselle kummit, kertoo Heidi Söderlund.

Erityisen tyytyväinen hän on siitä, että moni halusi alkaa kummiksi vammaiselle lapselle. Ugandassa Heidi työskenteli Fida Internationalin kummilapsiohjelmassa muun muassa orpolasten ja entisten lapsisotilaiden parissa. Kovia kokeneet nuoret sanovat hänen olevan heille kuin äiti. Siitä kertoo Heidille annettu lempinimi Ankunda – hän rakastaa meitä.

Pertti Söderlund kokee tärkeäksi edelleen vierailla tapaamassa entisiä lapsisotilaita ja rohkaista heitä eteenpäin kaikilla elämän alueilla. Nuoret ovat hänen sydämellään, joten hänelle oli ilo nähdä konferenssiin osallistuneiden tuhansien nuorten ja lasten määrä.

– Ugandassa väkiluku kasvaa, ja seurakunnissakin on paljon nuoria. He ovat alkaneet yhä enemmän evankelioida oman maansa evankelioimattomia alueita.

Viriilille miehelle ajatus eläkkeelle jäämisestä on ristiriitainen. Hänellä on vielä paljon suunnitelmia varsinkin Ugandan ja Sudanin raja-alueiden muslimien tavoittamiseksi. Söderlundit käynnistivät keskustelut imaamien kanssa yhdessä nykyisin eläkkeellä olevan lähettipariskunta Ilkka ja Leena Salmisen kanssa vuonna 2014.

– Sikäläiset imaamit pyytävät minua ja amerikkalaista pastoriystävääni sinne uudelleen ja uudelleen kertomaan kristinuskosta. Iso osa sydämestäni tulee olemaan aina Afrikassa. Jumalalta saatu kutsumus ei lopu eläkeikään, toteaa jo pikkupojasta alkaen lähetystyötä tehnyt Pertti Söderlund.