Rakkaus luo yhteisön

 

– Tärkeintä messussa on Jumalan palvominen

– Messu kasvaa yhteisöksi, kun pappi rakastaa seurakuntaansa. Tämän ohjeen sain nuorena pappina, sanoi Espoon piispa Tapio Luoma Messusta yhteisöksi -kirjan julkistamistilaisuudessa eilen Helsingissä.

Piispa Tapio Luoma näkee, että muutosta ei kaivata messun rakenteisiin.

– Parempi on kysyä, mitä meissä ihmisissä tulisi muuttua. Pietismin isä Philipp Jakob Spener, vastasi, että sydänten, ajatusten ja tunteiden tulisi uudistua.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Luoman mukaan jumalanpalvelus pitäisi valmistella sitä silmällä pitäen, mitä tapahtuu penkeissä.

– Kirkossa tulee viihtyä ja erilaisia asioita voi kokeilla, mutta tärkeintä on tehdä tilaa sille, että Jumala kohtaa ihmisen.

Jumalanpalvelus vaikuttaa usein näytökseltä. Se on alusta loppuun yksilöiden juhlaa, mikä antaa niukalti eväitä yhteisöllisyyteen.

Luoma toi esiin, kuinka Uuden testamentin ja kolminaisuusopin valossa tärkein on kuitenkin persoona.

– Ihminen määrittyy suhteessa toiseen, joka puolestaan vaikuttaa minuun. Yhteys, relaatio auttaa ymmärtämään syvemmällä tasolla yhteisöllisyyttä, jota kaipaamme.

Idea kirjasta syntyi, kun joukko asialle vihkiytyneitä pohti, miten saada lisää tilaa seurakuntalaisille messussa. Kirjaan kertyi 11 lukua. Lähes 50 kirjoittajaa valottaa yhteisöllisyyden näkökulmia messuun. Kirjan kustantaja on Karas-Sana Oy.