Joululaulutilaisuuksien suosio peittoaa joulun jumalanpalvelukset

 

Vuoden suosituimmat kirkkopyhät osuvat joulun tienoolle. Luterilaisen kirkon jouluaaton hartauksiin tuli viime vuonna melkein kolme kertaa niin paljon väkeä kuin seuraavaksi suosituimpiin eli ensimmäisen adventtisunnuntain hoosianna-kirkkoihin. Jouluaaton hartaudet eivät kuitenkaan ole joulun seudun suosituimpia kirkollisia tilaisuuksia, vaan Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet ovat nousseet niitä suositummiksi.

Aattohartaudet yleistyivät ensin kaupungeissa ja sitten myös maaseudulla. Ne ovat vähentäneet selvästi jouluaamun varhaisen jumalanpalveluksen suosiota. Jotkin seurakunnat järjestävät useita aattohartauksia, jotta kaikki halukkaat voivat valita heille parhaiten sopivan ajan. Myös joulupäivänä monet haluavat kuitenkin mennä kirkkoon. Silloin jumalanpalveluksia pidetään sekä aamuvarhaisella että tavalliseen jumalanpalvelusaikaan kello 10. Aattohartauksien lisäksi jouluyön messut ovat yleistyneet.

Jouluaaton hartaudet eivät kuitenkaan ole joulun seudun suosituimpia kirkollisia tilaisuuksia. Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksiin osallistui viime vuonna enemmän ihmisiä kuin aattohartauksiin ja ensimmäisen adventin jumalanpalveluksiin yhteensä. Näitä yhteislaulutilaisuuksia järjestettiin yhteensä noin 2 700. Niitä oli melkein joka seurakunnassa eli 98 prosentissa.

SEKL neliöb. 7.-13.10.

Entistä harvemmalla suomalaisella näyttää olevan tapana käydä joulunaikana jumalanpalveluksissa. Viime vuonna niihin tulijoiden määrä joulun aikana oli vähentynyt 133 000:lla eli 20 prosenttia vuoteen 2007 verrattuna, jolloin kirkossa kävijät tilastoitiin edellisen kerran. Vuosikymmenessä (1999-2011) luku oli pudonnut 28 prosenttia.

Kolmen satunnaisen ”tavallisen” pyhäpäivän kirkkoväen määrä oli viime vuonna noin 55 000.


Joulun tilaisuuksiin osallistujat 2011:

Kauneimmat joululaulut     480 000
Jouluaaton hartaudet          345 000
1. adventtisunnuntai            128 800
1. joulupäivä                           93 400
Jouluyö                                   72 700
Tapaninpäivä                        21 000