Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Yli puolet amerikkalaisista pitää poliisin otteita väkivaltaisina

 

Viime aikojen välikohtaukset tummaihoisten ja poliisin välillä ovat herättäneet keskustelua muun muassa rasismista Yhdysvalloissa. Kuva: iStockphoto

Barna-tutkimuskeskus selvitti amerikkalaisten mielipiteitä poliisien väkivallan käyttöön liittyen.

Tutkimuksessa oli kaksi kysymystä. Ensimmäisessä kysyttiin, ovatko vastaajat samaa mieltä seuraavan väitteen kanssa: ”Poliisit ottavat kohteekseen epäreilusti tummia ihmisiä ja vähemmistöryhmiä”. 53 prosenttia vastasi olevansa samaa mieltä väitteen kanssa. 40 prosenttia oli eri mieltä, ja 7 prosenttia ei ollut varmoja asiasta.

Toisessa kysymyksessä kysyttiin, onko henkilö itse joskus kokenut poliisin uhkaksi. 78 prosenttia vastasi ”luultavasti ei” tai ”ehdottomasti ei”. ”Mahdollisesti” vastasi 7 prosenttia ja ”ehdottomasti kyllä” 15 prosenttia. Yksi viidestä on siis kokenut poliisin uhkana jollain tasolla.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Eniten vaihtelua löytyy eri ikä- ja etnisyysryhmien sekä ideolo­gioiden väliltä. Esimerkiksi nuoremmat vastaajat olivat vanhempaan väestöön nähden todennäköisemmin samaa mieltä ensimmäisen väittämän kanssa. Valkoihoisista 13 prosenttia vastasi pelkäävänsä poliisin väkivaltaisuutta. Tummaihoisista samalla lailla vastasi 56 prosenttia, latinoista 29 prosenttia ja aasialaistaustaisista 28 prosenttia.

Evankelisista kristityistä vain 29 prosenttia oli sitä mieltä, että poliisi käyttäytyy epäreilusti tummaihoisia kohtaan. Muiden uskontojen edustajista vähintään puolet oli samaa mieltä. Vakaumuksellisista valkoihoisista kristityistä 24 prosenttia oli samaa mieltä ensimmäisen väitteen kanssa. Tummaihoisista vakaumuksellisista kristityistä 82 prosenttia oli samaa miellä.

”Nämä löydöt haastavat evankelisia ja heidän johtajiaan. Evankelisten ja kymmenien miljoonien amerikkalaisten välissä on valtava kuilu. Käsityksissä, jotka koskevat haitallista lainvalvontaa, on aukkoja. Auttaakseen ihmisiä huomaamaan rasistisia ongelmia johtajien on tajuttava kuinka syviä ja henkilökohtaisia nämä ongelmat ovat monille yhteiskunnassa ja kirkossa” Barnan johtaja David Kinnaman kommentoi tutkimustuloksia.

TEKSTI: TIINAMARIIA HEIMARI

 
artikkelibanneri Uusi Tie