Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Professori: Ruotsalaisten uskontosokeus on epäjohdonmukaista ja lapsellista

 

Ruotsalaisittain käsitetty ilmaisun- ja sananvapaus sallii islamin ja minkä tahansa uskonnon kaikkien pyhimpien arvojen julkisen pilkan ja halveksunnan, professori Miikka Ruokanen sanoo. Kuvituskuvan kirja ei ole Koraani. (Unsplash) 

Ruotsin yhteiskunta on joutunut vastoin tahtoaan tulilinjalle, koska se salli islamin ja minkä tahansa uskonnon kaikkein pyhimpien arvojen julkisen pilkan ja halveksunnan, professori Miikka Ruokanen arvioi.

Turkissa Antalyan kentällä pysäytettiin sunnuntaiaamuna lähtöön valmistautunut lentokone, koska Pegasus-lentoyhtiön arvion mukaan koneeseen saattoi kohdistua terroristiuhka. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo ilmoitti viime viikolla, että Ruotsin omien viranomaisten terrori-iskun mahdollisuutta kuvaava luokitus nostetaan tasolle neljä viisiportaisella asteikolla

Helsingin yliopiston dogmatiikan emeritusprofessori Miikka Ruokanen kritisoi Radio Dein Päivän blogissa ruotsalaisten käsitystä ilmaisun- ja sananvapaudesta. Ruokasen mukaan ruotsalaiset ovat kadottaneet kyvyn keskustella järkevästi uskonnon asemasta yhteiskunnassa, mikä on saattanut maan terrorismiuhan ikeen alle.

KRS Krito 10.-23.6.

– Jos Ruotsissa esittää mielipiteitä, jotka voidaan katsoa rasistisiksi, sukupuolten tasa-arvoa tai seksuaalivähemmistöjä loukkaaviksi, siitä joutuu heti voimakkaan kritiikin kohteeksi. Miksi uskontoja saa pilkata mielin määrin ilman minkäänlaisia seuraamuksia? Kiinan Nanjingin teologisen seminaarin professorina tätä nykyä toimiva Ruokanen kysyy.

Koraanin polttamista voi verrata rasismiin

Teologian tohtori Ruokasen mielestä suurin syy ”ruotsalaisten kummalliseen, epäjohdonmukaiseen ja lapselliseen asenteeseen” on se, että uskonnon kunnioitus on liki kokonaan kadonnut Suomen länsinaapurista.

– Koraanin polttaminen on samaa kuin, että järjestettäisiin näytöksiä, joissa Jeesusta pilkataan julkisesti kaikkein häpeällisimmillä tavoilla. Kyllä se järkyttäisi meitä kristittyjä, hän vertaa.

Ruokasen mukaan toiminta on verrattavissa rasismiin, joka tuomitaan hanakasti sekä Ruotsissa että Suomessa – mutta uskonnolliseen vakaumukseen kohdistuvaan ivaan ja syrjintään suhtaudutaan joko välinpitämättömästi tai jopa sallivasti.

– Miksi uskontoja saa pilkata mielin määrin ilman minkäänlaisia seuraamuksia? Tämä tuntuu erittäin epäjohdonmukaiselta ja epä-älylliseltä.

 ”Ilman uskonrauhalakia Koraanit palaisivat luultavasti Suomessakin.”

Kun uskonnon hylänneessä yhteiskunnassa aletaan puhua Jumala-uskon merkityksestä, voimaan tulevat Ruokasen mukaan viidakon lait.

– Ei ole olemassa mitään normia, joka suojelisi Jumalaan eri tavoin uskovia.

Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimituksen esihenkilö Saska Saarikoski arvioi viime torstaina Ruotsin valtiojohdon menettäneen tilanteen hallinnan ja joutuneen poliittisten fanaatikkojen tai ulkovaltojen ohjailemien provokaattorien armoille.

Saarikosken mukaan Ruotsin kohtaamalta terrorismiuhalta Suomen on pelastanut ennen kaikkea lakikirjaan uskonrauhapykälä. Pykälän poistamista on ajanut muun muassa Suomen Humanistiliitto, jonka mukaan laki vaikeuttaa uskontojen kriittistä tarkastelua.

– Ilman uskonrauhalakia Koraanit palaisivat luultavasti Suomessakin, pääkirjoitustoimittaja arvioi.

Professori Miikka Ruokanen hymyilee kuvaan
Helsingin yliopiston dogmaatikan emeritusprofessori Miikka Ruokanen työskentelee nykyisin professorina Nanjingin teologisessa seminaarissa Kiinassa. Kuva: Saija Tiilikainen

Ruokanen kompaa Saarikoskea.

– Suomessa laki suojelee uskontorauhaa, Ruotsissa tällaista lakia ei ole.

Lue Miikka Ruokasen blogi Seurakuntalainen.fi:stä kokonaisuudessaan.