Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Miksi ruotsalaiset ovat uskontosokeita?

 

Yksi tämän hetken tärkeitä uutisia on Ruotsin joutuminen terrorismi-iskujen uhkaamaksi. Terrorin uhka nostettiin vastikään toiseksi korkeimmalle tasolle. Miksi avoin, suvaitsevaisuutta, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia korostava Ruotsin yhteiskunta on joutunut ääriainesten tulilinjalle?

Tämä on seurausta ruotsalaisittain käsitetystä ilmaisun- ja sananvapaudesta. Se sallii islamin ja minkä tahansa uskonnon kaikkien pyhimpien arvojen julkisen pilkan ja halveksunnan.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Koraani on muslimeille kaikkein pyhin todellisuus koko maailmassa. Jumala, Allah, on tullut historiaan ihmisten keskelle sanassaan, Koraanissa. Koraani on Jumalan ulotin hänen luomaansa maailmaan.

Tätä voi verrata kristinuskon oppiin Jumalan Pojan inkarnaatiosta eli Jumalan ihmiseksi tulemiseen Jeesus Nasaretilaisessa. Koraanin polttaminen on samaa kuin, että järjestettäisiin näytöksiä, joissa Jeesusta pilkataan julkisesti kaikkein häpeällisimmillä tavoilla. Kyllä se järkyttäisi meitä kristittyjä.

Kristinuskon näkökulmasta katsoen mielipiteen ilmaisun vapaus ei tarkoita, että hyväksymme eri tavalla uskovien julkisen pilkan ja halveksunnan. Tällainen toiminta loukkaa ihmisarvoa ja on verrattavissa rasismiin, jonka me suomalaisetkin ehdottomasti tuomitsemme. Suomessa laki suojelee uskontorauhaa, Ruotsissa tällaista lakia ei ole.

Koraanin polttaminen on samaa kuin, että järjestettäisiin näytöksiä, joissa Jeesusta pilkataan julkisesti kaikkein häpeällisimmillä tavoilla.

Jos Ruotsissa esittää mielipiteitä, jotka voidaan katsoa rasistisiksi, sukupuolten tasa-arvoa tai seksuaalivähemmistöjä loukkaaviksi, siitä joutuu heti voimakkaan kritiikin kohteeksi. Miksi uskontoja saa pilkata mielin määrin ilman minkäänlaisia seuraamuksia? Tämä tuntuu erittäin epäjohdonmukaiselta ja epä-älylliseltä.

Miksi ruotsalaiset ovat niin yksinkertaisia, että he ottavat näin suuria riskejä? Miksi he ottavat tahallaan turpiinsa muslimeilta? Onhan selvää, että islamin pyhimpien arvojen julkinen häpäisy johtaa vastareaktioihin. Se on jo nähty monta kertaa eri puolilla maailmaa, myös Euroopassa.

Mielestäni suurin syy tähän ruotsalaisten kummalliseen, epäjohdonmukaiseen ja lapselliseen  asenteeseen on se, että uskonnon kunnioitus on liki kokonaan hävinnyt tästä yhdestä maailman maallistuneimmista maista.

Pohjoiseurooppalaiset tuntevat noloutta puhua uskonnosta, se on jokaisen oma asia, jota ei jaeta muiden kanssa. Uskonto on intiimi yksityisasia. Jumalasta ei voi puhua ottamatta riskiä tulla kummajaiseksi omassa ympäristössään. On noloa ja sopimatonta puhua Jumalasta tai uskosta muiden kanssa. Tilanne on samankaltainen myös meillä Suomessa.

Nykyajan vahvistuvan ideologisen trendin mukaisesti uskonto halutaan kokonaan pois julkisesta tilasta, siitä ei voi keskustella järkevästi yhteiskunnassa. Suurimmassa osassa maailmaamme uskosta kuitenkin saa ja tuleekin puhua avoimesti ja rohkeasti – samalla muita kuunnellen ja kunnioittaen. Uskontopohjaiset arvot ovat kulttuurien ja yhteiskuntien syvimpiä perusarvoja. Ne vaikuttavat yhä myös Ruotsissa, vaikka tätä ei myönnettäisikään.

Jos Ruotsissa esittää mielipiteitä, jotka voidaan katsoa rasistisiksi, sukupuolten tasa-arvoa tai seksuaalivähemmistöjä loukkaaviksi, siitä joutuu heti voimakkaan kritiikin kohteeksi. Miksi uskontoja saa pilkata mielin määrin ilman minkäänlaisia seuraamuksia?

Vallitsevan uskontokielteisen ideologian vuoksi Ruotsissa yhteiskunta ja kulttuuri sulkevat uskonnolliset arvot ja näkemykset kokonaan järkevän yhteiskunnallisen keskustelun ulkopuolelle. Siksi ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen periaate ei ulotu uskonnon alueelle.

Kaikkia sukupuolia ja sukupuolivähemmistöjä sekä muun rotuisia suojellaan lailla – jokaista tulee kunnioittaa yhtäläisesti, jokaisella on samat ihmisoikeudet. Mutta kun uskonnon hylänneessä yhteiskunnassa aletaan puhua Jumala-uskon merkityksestä, voimaan tulevat viidakon lait. Ei ole olemassa mitään normia, joka suojelisi Jumalaan eri tavoin uskovia.

Uskontoa halveksiva yhteiskunta on paitsi kulttuuriltaan ja moraaliltaan ohut ja heiveröinen, se on myös vaarallinen, koska aidot, totuusväitteitä esittävät tunnustukselliset uskonnot eivät tule koskaan häviämään mistään yhteiskunnasta. Faktojen kieltäminen ei poista faktojen olemassaoloa.

Kuuntele Miikka Ruokasen Päivän blogit Dei Plussasta.