Länsimaissa vaanii yksimielisyyden vaara

 

Läntinen maailma elää yksimielisyyden diktatuurissa. On hovikelpoista uskoa tyhjästä nyhjäistyyn maailmaan, itsestään syntyvään elämään, sen rajattomaan kehitykseen ja ihmiseen kaiken mittana.

George Orwell varoitti totalitarismiin vievästä mielipidediktatuurista vuonna 1945. Hänen varoituksensa kirjassaan Eläinten vallankumous on yhä ajankohtainen. Teos kuvaa politiikkaa eläinsadun muodossa. Kotieläimet karkottavat tilanomistajan tavoitteenaan luoda utopiaan perustuva ihannemaatila. Orwell kuvaa taitavasti, kuinka kapinaan nousseet tilan asukit omaksuvat vähä vähältä ne samat tilanomistajan käytännöt, joita vastaan he alun perin kapinoivat.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Kyseessä on satiiri Josif Stalinin (1878-1953) vallankumouksesta ja Neuvostoliiton synnystä. Voimme nähdä, kuinka stalinismi on Vladimir Putinin nykyvenäjällä nousemassa haudastaan.

Orwellin oli omana aikanaan vaikea saada ajatuksiaan julki. Stalinia ei toisen maailmansodan jälkeisessä ilmapiirissä noin vain arvosteltu. Ei siitäkään huolimatta, että hän tapatti silloisessa Neuvostoliitossa kaikkiaan kymmeniä miljoonia ihmisiä. On merkillepantavaa, että Venäjällä, jossa historian likapyykki on yhä pesemättä, kansa äänestää Stalinin erilaisissa gallupeissa edelleen maan kaikkien aikojen merkittävämmäksi henkilöksi.

Orwell oli vasemmistolainen muttei kannattanut totalitarismia. Hän sai lukijansa oivaltamaan, kuinka vaikeasti tunnistettavaa totalitarismi saattaa olla. Sen syntyyn ei välttämättä tarvita salaliittoja tai kampanjoita. Ilmiö voi käynnistyä lähes huomaamattomasti, kuin itsestään.

Totalitarismin taustalla vaikuttaa maailmankuvan muutos, jonka tunnusmerkkinä on ihmisviisauden ylistys. Siinä uskonnollisuus ottaa uuden muodon, jossa luotua palvotaan mieluummin kuin ”käskyjä antavaa” Luojaa, joka tuntuu häiritsevästi vaativan ihmistä tilille teoistaan. Luojan olemassaolon osoittavat havainnot ja mielipiteet torjutaan ja niiden esittäjät suljetaan tiedeyhteisöjen ulkopuolelle.

Enää ei tavoitella totuutta vaan ”parasta tarinaa”.

Meillä puhutaan moniarvoisesta yhteiskunnasta, mutta todellisuudessa sananvapautta rajoitetaan kiihtyvällä vauhdilla ja yhteiskunta on muuttumassa yksiarvoiseksi. Tilannetta pahentaa nuorison lukutaidottomuus – ja ne, jotka vielä lukevat, eivät osaa olla mediakriittisiä.

Yksimielisyyden paineessa itsenäisestä ajattelusta tulee yhä vaikeampaa. Enää ei tavoitella totuutta vaan ”parasta tarinaa”. Kehitys on johtanut ennen näkemättömään nuorison syrjäytymiseen ja mielenterveyskriisiin. Saksassa yhteiskunta tarjoaa ratkaisuksi kannabiksen käytön laillistamista. Ajattelumalli levinnee EU:n alueella nopeasti – ja sumentaa itsenäisen ajattelun lopullisesti.

Mikään ei näytä ihmisessä muuttuneen sitten Orwellin päivien. Konsensuskansalaisia kunnioitetaan tämän päivän älykköinä. Jos edustat median propagoimaa vihervasemmistolaista agendaa, kannatat esikoululaisten itsemääräämisoikeutta sukupuolestaan ja muunsukupuolisuuden takaavaa lainsäädäntöä, olet tervetullut moderniin utopiaan, saat palstatilaa ja sinua palvotaan intellektuellina.

Menestyäksesi sinun olisi hyvä lisäksi tukea aborttia, eutanasiaa ja mietojen huumeiden viihdekäytön laillistamista. Tärkeä lisämauste on tunnustuksellisen kristinuskon opetuksen kieltäminen ja uusdarvinistisen uususkonnon kritiikittömän kouluopetuksen kannattaminen. Ja mikä tärkeintä, on puhuttava mediaa miellyttäen.

Vapaassa yhteiskunnassa medialla soisi olevan tilaa kertoa ihmisille myös niistä asioista, joista he eivät halua kuulla. Kertoa syntisten Vapahtajasta, luomisjärjestyksestä ja iankaikkisen kadotuksen vaarasta.