Paavin vierailua Britanniassa rahoitettiin kehitysavulla

 

Paavin viime vuonna tekemä vierailu Britanniaan on noussut keskusteluun uudelleen. Syynä on havainto, että osa Paavi Benedictus XVI:n matkasta rahoitettiin maan hallituksen kansainväliseen kehitysapuun tarkoitetulta tililtä. Kaiken kaikkiaan kehitysapua Paavin vierailun kulujen peittämiseen käytettiin yli kaksi miljoonaa euroa.

Liberaalidemokraattien edustaja Malcolm Bruce kommentoi BBC:lle, että rahat on suunnattu köyhyyden vähentämiseen heikosti toimeentulevissa maissa. Malcolm muistuttaa, että rahat on tarkoitettu käytettäväksi mahdollisimman tehokkaasti eikä Paavin vierailun rahoittaminen täytä tämän periaatteen kriteerejä.

Hallitukselta vaaditaan selvitystä rahankäytön perusteista. Katolisen kirkon viestintä virastossa Lontoossa asiasta on oltu vaitonaisia.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

– Monet ihmiset ovat varmaan yllättyneitä siitä, että Paavin vierailu rahoitettiin tällä tavalla. Hallituksen tulisi perustella tällainen toiminta kunnolla ja se, miten varojen käyttäminen tällaiseen tarkoitukseen sopii yhteen kehitysapuun sitoutumisen kanssa, Malcolm sanoo.

Kansainvälisen kehitysyhteistyön komitea kritisoi myös Britanniaa avustuksen lähettämisestä sodan repimiin ja epävakaassa tilassa oleviin maihin, jolloin rahojen päätymistä oikeaan tarkoitukseen on vaikeampi kontrolloida.

Paavi vierailu Britanniassa viime syyskuussa kesti neljä päivää. Yhteensä Paavin vierailu Britanniassa tuli maksamaan noin 24 miljoonaa euroa.