Obama: Aika katsoa Afrikkaa uusin silmin

 

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoo, että maailman on aika katsoa Afrikkaa uusin silmin. Obaman mukaan vanhat stereotypiat eivät vastaa todellisuutta.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi Afrikan unionille (AU) pitämässään puheessa, että Afrikka on kehittynyt valtavasti, minkä vuoksi vanhat stereotypiat konflikteihin ja köyhyyteen juuttuneesta maanosasta pidä enää paikkaansa.

Obama kuitenkin huomautti, että Afrikan demokratia on uhattuna, jos presidentit eivät suostu luopumaan vallasta virkakautensa lopussa.

Pipliaseura Neliöb. 8.-14.4.

– Kenenkään ei pitäisi olla presidentti koko ikäänsä, Obama sanoi.

Obama viittasi puheessaan Burundiin, jossa maan presidentti Pierre Nkurunziza valittiin viime viikolla kolmannelle kaudelleen kiistellyissä presidentinvaaleissa.

Burundissa on ollut väkivaltaisuuksia sen jälkeen, kun Nkurunziza ilmoitti keväällä pyrkivänsä kolmannelle kaudelle vastoin maan lakeja. Yli 175 000 ihmistä on paennut levottomuuksia naapurimaihin.

Obama on ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka pitää puheen Afrikan unionille. Obama piti puheensa Afrikan-matkansa päätteeksi Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa.

AU:n komission puheenjohtaja Etelä-Afrikan Nkosazana Dlamini-Zuma on sanonut historiallisen vierailun olevan konkreettinen askel, jonka avulla AU:n ja Yhdysvaltain suhteet syvenevät ja laajentuvat.

(STT-Reuters–AFP/Radio Dei)

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)