MLL:n lasten ja nuorten puhelin ja chat ovat auki tavallista pidempään lapsen oikeuksien päivänä

 
poika ja kännykkä, poika ja mobiili

Kuvituskuva: Istockphoto

Viikoittain 3 000 lasta tai nuorta yrittää ottaa yhteyttä MLL:n Lasten ja nuorten puhelimeen, chattiin tai nettikirjepalveluun. Lasten ja nuorten puhelin ja chat päivystävät lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta kello 12–21.

Tänä syksynä arjessa koettu yksinäisyys on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä. Yli kolmasosa Lasten ja nuorten puhelimeen tulleista yhteydenotoista on liittynyt lasten arjessaan kokemaan yksinäisyyteen.

– Korona-aikana on oltu huolissaan lasten psyykkiseen hyvinvointiin liittyvien yhteydenottojen kasvusta eri palveluissa, mutta Lasten ja nuorten puhelimessa ja nettipalveluissa aiheiden vakavoituminen on näkynyt koko 2010-luvun ajan. Tänä syksynä masennuksen ja ahdistuksen kokemukset ovat puhuttaneet eniten nuoria aikuisia, MLL:n auttavien puhelin- ja nettipalveluiden suunnittelija Heidi Holappa toteaa.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Yli 3 000 yhteydenottoyritystä viikossa

Lasten ja nuorten puhelin on auttanut ja kuunnellut jo 40 vuoden ajan. Tämän vuoden aikana puhelimeen on yritetty soittaa joka viikko yli 3 000 kertaa. Chat-keskusteluihin pyrkii vähintään 150 nuorta viikoittain.

– Nuoret suosivat klassisia yhteydenottotapoja. Puhelimen ja chatin ohella nettikirjepalvelu on jo yli 15 vuotta ollut nuorten suosima tukipalvelu, joissa yhteydenpito saman kirjoittajan kanssa voi kestää pitkään. Pisimmät keskustelut ovat jatkuneet yli kaksi vuotta, Holappa kertoo.

Nettikirjepalvelussa vastataan vuosittain lähes 2000 yhteydenottoon. Palvelun kaikki kolme kanavaa ovat toistuvasti ruuhkautuneita, eikä kaikille yhteyttä ottaville lapsille ja nuorille pystytä vastaamaan.

– Jokaisen kanssa jutellaan niin kauan kuin hän haluaa ja chatissa päivystäjä keskittyy yhteen lapseen tai nuoreen kerrallaan. Kiireettömyys on palvelumme vahvuus, mutta valitettavasti se aiheuttaa myös kanavien ruuhkautumista, Holappa selventää ja jatkaa: – Puolittaiset kohtaamiset eivät hyödytä lasta, siksi jokaisen lapsen tai nuoren kanssa jutellaan niin kauan kuin hänellä riittää asiaa.

Lapsen oikeuksien päivänä maratonpäivystys

Mannerheimin Lastensuojeluliitossa Lapsen oikeuksien päivän perinteeksi on muodostunut, että Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa järjestetään maratonpäivystys. Perjantaina 20. marraskuuta lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus jutella luotettavan aikuisen kanssa kello 12–21 numerossa 116 111 tai chatissa osoitteessa nuortennetti.fi/chat.

Myös keväällä avattu ruotsinkielinen lasten ja nuorten puhelin, Barn- och ungdomstelefonen numerossa 0800 96 116, on avoinna lapsen oikeuksien päivänä kello 12–21.

Puhu mistä vaan

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin ja digitaaliset palvelut kattavat auttavan puhelimen, chatin ja nettikirjepalvelun. Lasten ja nuorten puhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä, kirjepalveluun voi kirjoittaa vuorokauden ympäri ja chat on auki neljänä päivänä viikossa.

Vapaaehtoiset päivystäjät juttelevat lasten ja nuorten kanssa luottamuksellisesti ja nimettömästi. Palveluun voi ottaa yhteyttä ihan mistä tahansa aiheesta. MLL:n kouluttamat päivystäjät kuuntelevat lapsia ja nuoria niin pitkään kuin heillä on tarvetta jutella. Päivystäjien tukena on MLL:n ammattilainen ja tarvittaessa lapsi tai nuori ohjataan ammattiavun piiriin.

100-vuotta lasten asialla

Mannerheimin Lastensuojeluliitto viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuotta. Liitto perustettiin 4.10.1920 kenraali Mannerheimin kotona Helsingin Mariankadulla. Järjestölle annettiin nimeksi Kenraali Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Kenraali Mannerheim nimettiin liiton kunniapuheenjohtajaksi. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Sophie Mannerheim, varapuheenjohtajaksi Arvo Ylppö ja sihteeriksi Erik Mandelin.

– MLL syntyi aikanaan, jotta jokaisella lapsella olisi mahdollisuus hyvään lapsuuteen. Sadassa vuodessa on tapahtunut hienoa kehitystä, vaikka tehtävääkin on, sanoo MLL:n pääsihteeri Milla Kalliomaa.

MLL:n yli 500 paikallista yhdistystä kattavat lähes kaikki manner-Suomen kunnat. Yhdistyksissä on pitkään suunniteltu kaikille lapsille ja perheille avoimia Koko Suomen lastenjuhlia syntymäpäiväksi. Nämä sadat juhlat siirtyvät koronatilanteen vuoksi vuodella ja samalla MLL:n juhlavuosi jatkuu myös ensi vuoden ajan. MLL:n juhlinta huipentuu siis 3.10.2021, jolloin lapset ja perheet on kutsuttu ympäri Suomea järjestettäviin juhliin.