Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Miljoonan euron avustushanke alkoi Ukrainassa: “Sodan tuoma taakka alkaa olla liian raskas kantaa”

 
Portaat johon on piirretty liidulla sydämenmuotoinen Ukrainan lippu.

Fida aloitti Ukrainassa hankkeen, jossa tarjotaan ruoka-apua, käteistukea ja psykososiaalista tukea suurimmassa hädässä oleville Taka-Karpatiassa.

Venäjän hyökkäyssota on ajanut massiivisen määrän ihmisiä pakoon kodeistaan Ukrainan sisällä. Länsi-Ukrainan rauhallisemmat alueet kantavat maansisäisten pakolaisten vastaanottamisen taakan. Esimerkiksi jo valmiiksi köyhä 1,2 miljoonan asukkaan Taka-Karpatian maakunta on vastaanottanut yli 400 000 sotapakolaista.
– Vaikka ohjukset eivät ole yltäneet Taka-Karpatiaan, kärsivät yhteisöt siellä sodan vaikutuksista joka päivä. Moni on menettänyt elinkeinonsa. Taka-Karpatian alueen sosiaalihuolto oli jo aiemmin heikolla tolalla, mutta nyt sodan tuoma lisätaakka alkaa käydä liian raskaaksi kantaa. Pakolaiset taas ovat jättäneet kaiken taakseen ja vähäiset säästöt on jo kulutettu, kommentoi Fidan humanitaarisen avun koordinaattori Sakari Koivula.
Fida vastaa suureen tarpeeseen järjestämällä ruokaa, käteisapua ja psykososiaalista tukea suurimpaan hätään 4700:lle ihmiselle Berehoven alueella.

Stressin ja lamautumisen ehkäisemiseksi tarvitaan psykososiaalista tukea.

KRS Raamattukonf. 3.-16.6.

Suomen ulkoministeriö rahoittaa hanketta 900 000:lla eurolla ja Fida käyttää hankkeeseen 75 000 euroa suomalaisten lahjoittamia varoja. Fidan toimii alueella yhteistyössä Hungarian Baptist Aid -järjestön kanssa. Se on toiminut Taka-Karpatiassa kaksi vuosikymmentä. Koivula kertoo, että kumppanijärjestön pitkäaikainen paikallistuntemus auttaa löytämään kipeimmin apua tarvitsevat.
– Kaikkein haavoittumassa asemassa ovat ne Itä-Ukrainasta paenneet äidit ja lapset, jotka joutuvat elämään hätämajoituksessa pitkän aikaa.  Nuo majoituspaikat esimerkiksi vanhoissa laitoksissa ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen elämiseen. Stressin ja lamautumisen ehkäisemiseksi tarvitaan psykososiaalista tukea. Toisaalta kipeästi apua tarvitsevat myös ne paikallisasukkaat, joiden työmahdollisuudet sota romahdutti. Suuntaamme avun heikoimmassa asemassa oleville, kuten vammaisille ja yksinhuoltajille sekä vanhuksille.

Psykososiaaliselle tuelle huutava tarve

Hungarian Baptist Aid haastatteli hiljattain lapsia, jotka asuvat hätämajoituksessa Berehovessa. Lähes kaikilla lapsilla raportoitiin vakavia pelkotiloja, yökastelua, hengitysvaikeuksia, univaikeuksia ja yksinolon pelkoa.

– Majoituskeskusten työntekijät ovat kertoneet, että psykososiaaliselle avulle on huutava tarve. Niinpä aloitamme iltapäiväkerhot ja leirit, joissa lapsille järjestetään psykososiaalista hyvinvointia tukevia toimintoja esimerkiksi taiteen avulla. Myös aikuisille tarjotaan traumatukea ja koulutusta, jotta he osaisivat tukea lasten toipumista paremmin.


Lue lisää Fidan avusta Ukrainassa.

 
Fida artikkeli

Aiheet