Arkkipiispa Tapio Luoma: ”Kirkko laatii hallitusohjelmatavoitteita siksi, että on Jumala”

 

– On yksi aivan erityinen syy, miksi en ole erityisen huolissani kirkkomme sisäisestä tilasta. Haluan luottaa siihen, että Jumala kuulee edelleen ne lukemattomat rukoukset, joissa kirkollemme pyydetään hänen johdatustaan, pohdiskeli arkkipiispa Tapio Luoma Turussa pidettävässä kirkolliskokouksessa. Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

– Kirkon tehtävä on muistuttaa, että on olemassa toisenlainen ajattelutapa kuin se, jossa hamutaan voittoja, tavoitellaan ensimmäisiä sijoja, vannotaan voimakeinojen nimeen ja erotellaan ihmiset meihin ja heihin, linjaa Tapio Luoma.

Arkkipiispa Luoma oli eilen hallitusneuvottelijoiden kuultavana yhdessä ortodoksikirkon arkkipiispa Leon ja kirkkopalvelujen koordinaattori Sirpa Okulovin kanssa. Tänään tiistaina Luoma perusteli osallistumistaan hallitusohjelmaneuvotteluihin kirkolliskokouksen avuaspuheessaan Turussa.

– Kun kirkko tukee hädänalaisia, tekee esityksiä eduskunnalle kirkkolaiksi tai laatii hallitusneuvottelijoille hallitusohjelmatavoitteita, se tekee sen siksi, että on Jumala, Luoma lausui.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Kirkon hallitusohjelmatavoitteista arkkipiispa nosti Säätytalolla esiin erityisesti uskonnon ja uskonnonvapauden merkityksen sekä Suomessa että kansainvälisesti. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon johdolla käytävissä neuvotteluissa haluttiin kuulla, millaisia ajatuksia arkkipiispa Luomalla on kuntien, koulujen ja eri uskontokuntien välisestä yhteistyöstä.

– Uskonnonvapauden toteutuminen ja uskontolukutaidon kasvaminen lisäävät ihmisten välistä ymmärrystä ja siten yhteiskuntarauhaa, kuului Luoman viesti hallitusohjelman laatijoille.

”Jumalan valtakunnan perustuslaiksi kutsuttu Jeesuksen vuorisaarna osoittaa, millainen on Jumalan valtakunnan logiikka.”

Kirkolliskokouksen puheenvuorossaan arkkipiispa perusteli kirkon hallitusohjelmatavoitteiden lähtökohtia.

– Millä tavalla kirkko osallistuukin yhteiskunnan elämään, perustana on aina Jumala. Tässä piilee kirkon ainutlaatuisuus.

Luoma viittasi Turussa Ruotsin luterilaisen kirkon eläkkeelle jääneen arkkipiispa Antje Jackelénin sanoihin: Kirkko on merkityksellinen, koska Jumala on merkityksellinen.

– Jumalan valtakunnan perustuslaiksi kutsuttu Jeesuksen vuorisaarna osoittaa, millainen on Jumalan valtakunnan logiikka. Sen oivaltamiseen ja omaksumiseen Jeesus kutsuu, kun hän kehottaa parannukseen, mielen muutokseen.

 

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on määrittänyt seitsemän hallitusohjelmatavoitetta:

  1. Eriarvoisuuden vähentäminen vahvistaa yhteiskuntarauhaa
  2. Nuorten hyvinvointiin panostaminen luo tulevaisuususkoa
  3. Tasapainoinen aluekehitys rakentaa luottamusta
  4. Uskonnonvapaus tuo turvaa ja toivoa ihmisten elämään
  5. Uskontolukutaito vahvistaa keskinäistä ymmärrystä
  6. Oikeudenmukaisuuden ja solidaarisuuden edistäminen rakentaa turvallisempaa maailmaa
  7. Ilmastokestävän elämäntavan edistäminen on hyvinvoinnin perusta

 

Lue: Arkkipiispa Tapio Luoman puhe kirkolliskokouksessa kokonaisuudessaan

Kirkolliskokous kokoontuu Turun kristillisellä opistolla 9.─12.5.2023.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)