Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Piispat vetäisivät kehitysyhteistyön pois uuden hallituksen leikkauslistalta

 
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat pitävät Suomen tekemää kehitysyhteistyötä tärkeänä

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat pitävät Suomen tekemää kehitysyhteistyötä tärkeänä.

Kaikki Suomen kymmenen piispaa vetoavat kehitysyhteistyön puolesta Suomen Lähetysseuran ja Kirkon Ulkomaanavun somekanavissa. Kehitysyhteistyötä on väläytelty yhdeksi leikkauskohteeksi meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa.

– Jos odotan, että saan kaikki omat asiani kuntoon ennen kuin katson voivani auttaa lähimmäistäni, hän ei saa koskaan apua. Siksi on toimittava nyt – onhan ihmisen hätä kaikkialla samanlainen, vaikka se aiheutuu erilaisista syistä, perustelee arkkipiispa Tapio Luoma luterilaisten piispojen kannanottoa.

Luoma huomauttaa, että lähimmäisen huomioon ottaminen kuuluu kristillisen uskon ytimeen yhtä lujasti kuin turvautuminen Jumalaan.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Kehitysyhteistyöllä on aina ollut keskeinen sija kirkkomme toiminnassa. Se on edelleen vakaa ja tuloksia tuottava mahdollisuus tukea ihmistä, lähimmäistämme, joka kaipaa toivoa elämäänsä.

– Kehitysyhteistyö, humanitaarinen apu ja rauhantyö ovat erottamaton osa Suomen ulkopolitiikkaa. Ne tukevat rauhaa ja vakautta. Niihin kannattaa panostaa, toteaa puolestaan Kuopion piispa Jari Jolkkonen.

Lapuan piispa Matti Salomäki muistuttaa Suomen lukeutuvan maailman rikkaimpien maiden joukkoon, minkä lisäksi kansamme on listattu maailman onnellisemmaksi

– Siksi meillä on vastuu auttaa niitä, joiden tilanne on paljon huonompi, sanoo puolestaan Lapuan piispa

Piispat katsovat, että Suomen tulee sitoutua kehitysyhteistyön pitkän aikavälin 0,7-tavoitteeseen. Se tarkoittaisi brunttokansantuotulosta 0,7 ohjaamista kehitysyhteistyöhön.

– Demokratia, ihmisoikeudet ja kansalaisyhteiskunta tarvitsevat vaalimista kaikkialla maailmassa. Kehitysyhteistyö on erityisen tärkeää tilanteessa, jossa köyhyys on kääntynyt maailmanlaajuisesti kasvuun, ilmastokriisi uhkaa ruokaturvaa ja kansalaisyhteiskunta ja demokratia ovat monessa maassa uhan alla, huomauttaa Turun piispa Mari Leppänen.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)