Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Mielenosoituksia piispan puheista Egyptissä

 

– Kunpa kristityt ja muslimit voisivat elää sovussa keskenään

Egyptin koptikristittyjen ja muslimien väliset ristiriidat ovat kärjistyneet jälleen. Syyskuun lopussa Koptikirkon kakkosmiehenä ja paavi Shenouda III:n potentiaalisena seuraajana pidetty piispa Bishoy lausui koptikirkon uskonnollisessa seminaarissa sopimattomia ajatuksia Koraanista.

Piispa epäili Koraaniin lisätyn myöhemmin kohtia, joissa puhutaan kristityistä pakanoina. Piispa myös sanoi ääneen monen egyptiläisen koptikristityn mielipiteen, jota ei yleensä ole tapana julkisesti tunnustaa: – Koptikristityt ovat alkuperäisiä egyptiläisiä, ja muslimit ovat Egyptissä vain vieraana.

Tuhannet muslimit ovat osoittaneet mieltään piispa Bishoyta ja koptikirkkoa vastaan. Muslimeja loukkaa erityisesti ajatus Koraaniin myöhemmistä lisäyksistä, sillä muslimit uskovat arkkienkeli Gabrielin sanelleen Koraanin tekstin profeetta Muhammedille.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Piispa Bishoyn kommenteista nousseen kohun vakavuudesta kertoo myös se, että sunnimuslimien ylin opillinen auktoriteetti, Kairon Al-Azhar Instituutin johtaja sheikki Ahmed Al-Tayeb antoi aiheesta lausunnon Al-Azharin islamilaisen tutkimuskeskuksen neuvoston pitämän kriisikokouksen jälkeen.

Sheikki Al-Tayeb syytti piispa Bishoyta uskonnollisen väkivallan lietsomisesta. ”Tämäntyyppinen käyttäytyminen on vastuutonta ja uhkaa kansallista yhtenäisyyttä tilanteessa, jossa olisi elintärkeää suojella yhtenäisyyttä”, Al-Tayeb sanoo Al-Azharin tiedotteessa.

Koptikirkon johtaja paavi Shenouda III pyysi piispa Bishoyn kommentteja anteeksi valtion TV-kanavalla syyskuun lopussa. Shenouda korosti kristityn vähemmistön olevan Egyptissä muslimien vieraana. Piispa Bishoy ei ole pyytänyt anteeksi ja on todennut, että häntä on siteerattu väärin ja irrallaan asiayhteydestä.

Piispa Bishoyn aiheuttama konflikti on kiristänyt myös kristittyjen keskinäisiä välejä. Monet koptikristityt pitävät Bishoyn lausuntoja sopimattomina, koska ne tulehduttavat ja syventävät entisestään kristittyjen ja muslimien välisiä ristiriitoja.