Max Chismon Suomen-vierailulla: Annettiinko seurakunnalle tehtävä vai syntyikö tehtävän ympärille seurakunta?

 

Max Chismon on kotoisin Uudesta-Seelannista ja ollut 1970-luvun lopulta lähtien lähetystyössä Filippiineillä vaimonsa Dorothyn kanssa. Kuva: Kairos-kurssi

Max Chismon johtaa Simply Mobilizing -liikettä, jonka näkynä on auttaa jokaista seurakuntaa ja kristittyä elämään todeksi Jumalan antamaa lähetystehtävää.

Modernin lähetyksen aika alkoi noin 200 vuotta sitten Intiassa ja Kiinassa vaikuttaneiden William Careyn ja Hudson Taylorin myötä. Länsimaiset kristityt saivat taakan ja kutsun sydämelleen viedä evankeliumi kaikille kansoille. Kuitenkaan tätä lähetysnäkyä ei siirretty niille, jotka ilosanoman vastaanottivat tai seurakunnille, jotka syntyivät.

Pitkään Filippiineillä lähetystyötä tehnyt Max Chismon sai sydämelleen mobilisoida paikallisia kristittyjä tavoittamaan filippiiniläisiä muslimeja.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Muslimien keskuudessa syntyi läpimurto, kun paikalliset kristityt saivat myötätunnon heitä kohtaan ja syttyivät tavoittamaan heitä.

Vuonna 1980 läheteistä viisi oli filippiiniläisiä, 30 ulkomaalaista. Kristityksi kääntyneitä muslimeita oli 10. Vuonna 1989 pidettiin paikallisten kristittyjen mobilisoimiseksi kuukauden kurssi, joka tiivistyi vuonna 1994 viikonmittaiseksi Kairos-kurssiksi. Vuonna 2009 filippiiniläisiä lähetystyöntekijöitä oli 90 eikä länsimaalaisia enää lainkaan. Kristityiksi kääntyneitä oli jo 1 000 ja avainasia tähän oli, että 275 islamista kääntynyttä oli tavoittamassa muslimeita. Filippiinien seurakunnat muuttuivat lähettejä vastaanottavista lähettäviksi seurakunniksi

Kaikki uskovat toteuttamassa missiota

– Näkynä on nähdä koko Jumalan kansa osallistumassa Jumalan missioon, Hänen tehtäväänsä, Chismon sanoi.

– Emme halua perustaa lähetyskoulutuskeskuksia yksilöille, jos seurakunnat eivät kanna lähetysnäkyä. Meidän pitää uudelleenkouluttaa pastoreita ja seurakunnan johtajia viemään evankeliumia ja varustaa seurakuntaa siihen, hän kertoi Suomessa vieraillessaan.

Kairos-kurssin tarkoituksena on luoda ymmärrystä siitä, kuinka Jumalan antamassa tehtävässä eläminen on normaalia kristityn elämää ja Jumalan tahto jokaisen kohdalle. Samoin sen tavoitteena on auttaa seurakuntien johtajia johtamaan Jumalan kansaa palvelutyöhön yhdessä Jumalan kanssa.

– Tässä ei ole alihankkijasopimusta, vaan sitä tehdään yhteistyössä, suhteessa Jumalan kanssa, Chismon muistutti.

Tehtävä on vielä kesken

Chismon vetoaa, että paikallisseurakunta on olemassa viedäkseen sanomaa edelleen eteenpäin. Kuitenkin maailmassa on yhä yli 7 000 saavuttamatonta kansaa ja yli 3 miljardia ihmistä, jotka eivät ole kuulleet evankeliumia. Chismon uskoo, että kristityt tulevat itsekin siunatuiksi ryhtymällä kertomaan evankeliumia omalla alueellaan ja ottamalla osaa kulttuurienväliseen lähetystyöhön.

– Siinä saadaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla: ihmisiä pelastuu kaikista kansoista, kielistä ja heimoista, ja uskovat itse muuttuvat ja kypsyvät, Chismon perusteli.

Meidät on pelastettu armosta, mutta tekoja varten (Ef. 2:8–10). Missionaalinen seurakunta varustaa uskovia näitä tekoja varten Jumalan missiossa ja lähettää heitä tavoittamaan toisia.

Kairos-kursseja on järjestetty 95 maassa. Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2008. Kurssit Suomessa järjestetään SEA:n (Suomen Evankelinen Allianssi) sateenvarjon alla. Fida koordinoi ja hallinnoi kursseja.

Max Chismon vieraili toukokuussa Suomessa puhumassa missionaalisesta seurakunnasta ja elämäntavasta.

 

Kirjoittaja on Suomen Vapaakirkon lähetysjohtaja

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024