Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Majataloillat siirtyvät poikkeuksellisesti radioon

 
Pekka SImojoki

Pekka Simojoen matkassa kulkee tavallisesti myös kitara.

Gospelartisti Pekka Simojoen ideoimat Majataloillat siirtyvät korona-aikana poikkeuksellisesti radioon. Suosittuja Majataloiltoja on järjestetty 1990-luvulta lähtien eri puolilla Suomea.

Majataloilloille oli suunniteltu kevääksi kiertue, joka olisi tuonut illat muun muassa Helsinkiin, Naantaliin, Kristiinankaupunkiin ja Raumalle.

– Kiertue on nyt siirretty hamaan tulevaisuuteen. Kiertueen piti olla erityinen myös siksi, että EtCeteralla olisi ollut uunituoretta, Antti Vuoren sovittamaa ja tuottamaa, Pekan säveltämää musiikkia, kertoo Pekka Simojoen ja EtCetera-yhtyeen kanssa kiertuetta valmistellut Ari Koivulahti.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Koivulahti on kiertänyt syksystä 2013 lähtien Simojoen, Ilkka Puhakan ja Jukka Jämsénin kanssa järjestämässä Majataloiltoja eri puolilla Suomea.

– Tapahtumien loputtua koko maassa – ja nälän samalla kasvaessa – tuli ajatus tehdä illoista sarja radioon. Sisällöksi on tarjolla Pekan tuttuja pieniä tarinoita, Ilkan puhe, Jukan opetusta ja ennen julkaisematonta musiikkia, Ari Koivulahti kertoo.

– Kaikilla on sama näky tehdä ohjelmasta tähän poikkeukselliseen kevääseen sopiva sarja – rohkaiseva ja lohduttava.

Majataloiltojen isä, Pekka Simojoki, sai inspiraation rennoista illanvietoista Namibiasta, jossa hän vietti yhdeksän vuotta lapsuudessaan. Afrikkalaisten iloinen ja mutkaton tapa kokoontua yhteen, laulaa, viettää aikaa, tarinoida ja joskus tanssiakin teki lähetyslapseen vaikutuksen.

”Kaikilla on sama näky tehdä ohjelmasta tähän poikkeukselliseen kevääseen sopiva sarja – rohkaiseva ja lohduttava.”

Iloisten iltojen jälkeen Suomeen paluu oli Pekka Simojoelle kulttuurishokki. Se sai kirkollisen vaikuttajan miettimään, kuinka suomalaista kirkollista kulttuuria voisi uudistaa.

Simojoki alkoi järjestää silloisella asuinpaikkakunnallaan Riihimäellä Little Light -iltoja, joihin jopa jonotettiin.

– Silmiinpistävää oli niiden ihmisten määrä, joita ei yleensä kirkonpenkissä näkynyt, hän toteaa.

Väkeä keränneissä illoissa ei ollut kyse jumalanpalveluksesta sanan perinteisessä merkityksessä. Silti illanvietoissa oli mukana monia jumalanpalveluksesta tuttuja elementtejä.

– Monta kertaa kuuli silti jonkun sanovan: ”Minä en tahdo jaksaa niihin normaaleihin kirkonmenoihin, mutta nämä ovat minulle vähän kuin jumalanpalveluksia.”

Kun Simojoet muuttivat Kangasalle, kaupungin kirkossa alkoivat Majataloillat. Tulevana sunnuntaina Radio Dein taajuuksilla kuullaan, kuinka Majataloiltojen muodonmuutos radioillanvietoiksi tapahtuu.

Radio Dein Herätys!-aamulähetys kyläilee vapunpäivänä Pekka Simojoen kotona. Vapun erikoislähetys Radio Deissä perjantaina kello 7.15-10.00. Majataloillat Radio Deissä sunnuntaisin kello 19.03 toukokuun 3. päivästä alkaen.

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)