Syväsukellus lähetyselämään verkossa ja radiossa – Lähetyksen kesäpäivät muuntuvat webinaariksi

 

Savonlinnan seurakunta ja Lähetysyhdistys Kylväjä toteuttavat Lähetyksen kesäpäivät 12.–13.6 verkossa ja radion kautta. Päivien teema Syvään veteen on nyt entistä ajankohtaisempi.

Koronapandemia on ajanut koko maailman aivan poikkeukselliseen tilanteeseen. Lähetysyhdistys Kylväjän ja Savonlinnan seurakunnan kesäkuulle suunnittelemien lähetyksen kesäpäivien teema Syvään veteen on tullut uudella tavalla ajankohtaiseksi. Sosiaalista etäisyyttä pitäville ja muilla tavoin tilanteen vaikutukset omakohtaisesti kokeneelle syvissä vesissä kulkeminen on tullut tutuksi.

– Lähetyksen kesäpäivien toteuttaminen myös poikkeusoloissa nähtiin ehdottoman tärkeäksi. Toivon sanoma kuolemankin läpi kulkeneesta Vapahtajasta on nyt entistäkin ajankohtaisempi. Koronatilanne on koskettanut ihmisten elämää myös lähetyksen työalueilla. Osa läheteistä on jatkanut työtään paikan päällä, osa kotimaasta käsin. Paikalliset seurakunnat ja kumppanit ovat yhtä lailla joutuneet sopeutumaan rajoituksiin, ja digiloikkia on otettu monilla työalueillakin työn toteuttamisessa, toteaa Lähetysyhdistys Kylväjän kotimaantyön johtaja Hanna Lindberg.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Oman kännykän tai tietokoneen lisäksi Lähetyksen kesäpäiville voi osallistua Radio Dein taajuuksilla. Digiloikan myötä sekä Savonlinnan seurakunnalla että Lähetysyhdistys Kylväjällä on uudenlaiset valmiudet toteuttaa tapahtuma sähköisten viestimien kautta. Alun perin Savonlinnaan suunniteltujen Lähetyksen kesäpäivien webinaarin sisällöstä osa tuotetaankin Savonlinnan seudulla paikallisin voimin. Webinaariin osallistuville tarjotaan näkymiä ja kuulumisia eri puolilta laajaa seurakuntaa. Myös seurakunnan tasokas kirkkomusiikki tulee olemaan mukana päivien sisällössä.

– Lähetyksen kesäpäivien peruuntuminen Savonlinnassa on valitettavaa, mutta olemme tässä tilanteessa yhdessä lukuisien muiden tapahtumajärjestäjien kanssa. Päätös kesäpäivien muuttamisesta tähän muotoon syntyi nopeasti, ja olemme seurakunnassa iloisia siitä, että Kylväjä lähtee rohkeasti toteuttamaan tätä suunnitelmaa sen sijaan, että päivien järjestämisestä olisi luovuttu kokonaan. Nyt yhteinen tavoitteemme on tuoda myös Savonlinnan seutu osallistujien ulottuville käytössä olevin keinoin, kertoo Lähetyksen kesäpäivien suunnitteluryhmän puheenjohtaja kappalainen Tero Tyni Savonlinnan seurakunnasta.

Virtuaalinen osallistuminen Lähetyksen kesäpäiville on aikaisempaa helpompaa myös seurakuntalaisille, jotka ovat viime aikoina harjoitelleet osallistumista hengellisiin tilaisuuksiin sosiaalisen median kautta.

– Joskus pitää mennä kauas tullakseen lähelle. Voimme olla sekä teknisten mahdollisuuksien että yhteisen rukouksen kautta henkisesti lähellä toisiamme, jatkaa lähetyselämää ja osallistua Jumalan lähetykseen rajoituksista huolimatta. Tätä yhteyttä saamme kokea myös eri puolilla maailmaa olevien ihmisten kanssa, kuvailee Lindberg.

Perjantaille 12.6. suunniteltu pakolaistyön missiologinen seminaari toteutetaan webinaarina Kylväjän Tikkurilan toimistoon rakennetusta studiosta. Ohjelma päivittyy ja osallistumislinkki löytyy myöhemmin tapahtumasivuilta. Pääosa kesäpäivien ohjelmasta striimataan ja radioidaan lauantaina 13.6. Ohjelmatiedot, aikataulut ja linkit päivittyvät tapahtumasivuille.

– Elämän suurimmat haasteet nousevat usein oman sydämen syvistä vesistä, elimmepä sitten koti-Suomessa tai kauempana. Lähetyselämän syvään päähän sukeltaminen ei tee kenestäkään oman elämänsä uimamaisteria, jota eivät pohjavirtaukset tai yllätysmyrskyt koskettaisi, pohtii Lindberg.

Jeesus käveli veden päällä ja nostaa edelleen kädestä pitäen uppoamassa olevia opetuslapsiaan pinnalle. Näin on myös meidän hengellisessä elämässämme. Samoissa aalloissa taistelevat myös erityisesti kehittyvien maiden ihmiset. Heiltä voimme myös oppia paljon. Näitä kokemuksia kuulemme pakolaisten tarinoissa jopa kirjaimellisesti. Syntimme jäävät syvyyksiin, ja me saamme nousta kulkemaan Vapahtajamme kanssa, minne ja keiden luokse hän sitten meitä johdattaakin. Jumalan kykyä kääntää tilanteet jopa päinvastaisiksi kuvaavat myös Jesajan kirjan sanat: ”Sinähän kuivasit meren, suuren syvyyden vedet. Sinä muutit syvänteet valtatieksi lunastettujen kulkea.” (Jes. 51:10)

Kuva: Satu Poikonen ja Anne Laine

 
Kylvaja artikkelibanneri