Piispa Simo Peura: Kirkon johdon tulee keskustella pääministerin kanssa kirkon näkyvämmästä roolista koronakriisissä

 
Arkkipiispa Tapio Luoma ja pääministeri Sanna Marin

Arkkipiispa Tapio Luoma ja pääministeri Sanna Marin. Kuva: Laura Kotila

Radio Dein piispan kyselytunnilla tänään vieraillut Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura haluaa arkkipiispan avaavan keskustelut pääministerin ja tarvittaessa presidentin kanssa, jotta kirkolla olisi merkittävämpi rooli koronakriisissä.

Pääministeri Sanna Marin ja presidentti Sauli Niinistö käynnistivät viime viikolla kampanjan, jonka tarkoituksena on lujittaa suomalaisten henkistä kriisinkestävyyttä.

Suomi toimii -kampanjan avannut tilaisuus oli ensimmäinen Marinin koronakriisinaikainen tiedotustilaisuus, jonka aiheena eivät olleet hallituksen rajoitukset viruksen hillitsemiseksi. Valtioneuvoston kampanjan tavoitteena on lujittaa suomalaisten henkistä kriisinkestävyyttä ja kannustaa ihmisiä tekemään hyviä tekoja.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Presidentti Niinistö sanoi tilaisuudessa suomalaisten nujertavan ”pirulaisen”, eli koronaviruksen.

Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila sanoi olettaneensa Radio Dein tämänaamuisessa Piispan kyselytunti -lähetyksessä, että myös kirkko olisi ollut mukana Niinistön lanseeraamassa piruntappokampanjassa.

– Ajattelen samoin, että se olisi ollut luonteva paikka kirkolle olla siinä mukana. Olemme koko ajan mukana tekemässä omaa panostamme, vastasi Mantilalle Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura.

”Tämä on sellainen kysymys, jonka kirkon johdon, pääministerin ja mahdollisesti presidentinkin on syytä ottaa kansliatasolla keskusteltavaksi.”

Piispa Peuralla ei ollut tietoa siitä, että Suomen valtiojohto olisi kysynyt kirkon halukkuutta osallistua kampanjaan.

Mantila huomautti, että valtiojohto on takavuosina pitänyt yllä läheisiä suhteita evankelis-luterilaisen kirkon piispoihin, jopa siinä määrin, että se on välillä nostattanut kritiikkiä kirkon ja valtion liian läheisistä väleistä. Mantila kysyi suorassa lähetyksessä piispan arviota siitä, ovatko suhteet nyt etäisemmät kuin takavuosina.

Piispa Simo Peura korosti Radio Deissä, että suhteet tasavallan presidenttiin ja pääministeriin ovat arkkipiispan ja tämän kanslian vastuulla.

– Valtiojohtoon yhteydet hoitaa arkkipiispan kanslia. Sitä kautta näitä yhteyksiä käytännössä ylläpidetään.

Peura mukaan kirkon johdon on syytä avata neuvotteluyhteys ainakin pääministerin suuntaan. Kirkon panos koronakriisistä nousemisessa on piispan mukaan  merkittävä.

– Tämä on sellainen kysymys, jonka kirkon johdon, pääministerin ja mahdollisesti presidentinkin on syytä ottaa kansliatasolla keskusteltavaksi, siis mikä se kirkon näkyvämpi rooli voisi olla.

Pääministeri Sanna Marin ei ole Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen. Marin kertoi joulun alla Aamulehden haastattelussa olleensa rippikoulun jälkeen aktiivinen seurakuntanuori, mutta ”seurakunnassa oli tapahtunut jokin paperiongelma, eikä minua ikinä liitetty kirkon jäseneksi”, kertoi pääministeri Aamulehden haastattelussa.

Marinin mukaan asia selvisi hänelle vasta aikuisena, kun hän yritti äänestää Tampereella seurakuntavaaleissa.

”Nimeäni ei löytynyt listoilta. Soitin Pirkkalaan, ja selvisi, että minua ei ollut koskaan liitetty seurakunnan jäseneksi. En ole eronnut kirkosta, koska en ole kuulunut kirkkoon. En kuulunut lapsena kirkkoon, koska äitini ei ollut sen jäsen. Minut on kuitenkin kastettu ja olen käynyt rippikoulun”, kuvasi Marin asiaa.

”Kaiken tarkoituksena on auttaa ihmisiä jaksamaan.”

Piispa Simo Peura korostaa, että monella paikkakunnalla evankelis-luterilaisen kirkon työntekijät tekevät koronapandemian aikana työtä samassa rintamassa kuntien työntekijöiden kanssa.

– Esimerkiksi kun otetaan yhteyksiä yli seitsemänkymppisiin karanteenissa ja eristyksissä oleviin suomalaisiin. Meidän työntekijämme ovat yhteydessä myös muun muassa rippikouluikäisten vanhempiin. Siinä käydään läpi paitsi rippikoululeirien ajankohtien muuttamisia, myös kuulostellaan, kuinka perheissä voidaan. Lapsityöntekijät ovat yhteydessä lasten vanhempiin ja niin poispäin.

– Tämän kaiken tarkoituksena on auttaa ihmisiä jaksamaan. Nyt ollaan sellaisessa vaiheessa, että kärsivällisyys on koitteilla enemmän kuin aikaisemmin. Ensin oli tautiin havahtuminen ja sen tuomat pelot, mutta nyt kysytään kärsivällisyyden päälle.

Kuuntele Piispan kyselytunti [Radio Dei 22.4.2020]

– Kirkon ykkösviesti on nyt luottamus tulevaan, siihen että vaikeuksista selviydytään – on ennekin selviydytty. Toinen viesti on se, että lähimmäisistä pitää nyt pitää huolta ja toimia niiden ohjeitten mukaan, mitä yhteiskunnassa on sovittu ja päätetty, sanoi Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura Piispan kyselytunnilla. Radio Dein Seinäjoen aluetoimituksessa järjestetyssä lähetyksessä kysymyksiä esittivät Kokkolan tuomiokirkkoseurakunnan tiedottaja Minna Ylimäki-Hemminki, Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila ja Seinäjoen alueen kaupunkilehti Eparin päätoimittaja Tero Hautamäki. Kuva: Mikael Juntunen
– Kirkon ykkösviesti on nyt luottamus tulevaan, siihen että vaikeuksista selviydytään – on ennekin selviydytty. Toinen viesti on se, että lähimmäisistä pitää nyt pitää huolta ja toimia niiden ohjeitten mukaan, mitä yhteiskunnassa on sovittu ja päätetty, sanoi Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura Piispan kyselytunnilla. Radio Dein Seinäjoen aluetoimituksessa järjestetyssä lähetyksessä kysymyksiä esittivät Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan tiedottaja Minna Ylimäki-Hemminki, Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila ja Seinäjoen alueen kaupunkilehti Eparin päätoimittaja Tero Hautamäki. Kuva: Mikael Juntunen

 

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)