Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Seksiriippuvaisen puoliso kärsii häpeästä ja yksinäisyydestä

 
Graffiti seinällä

Tampereen NNKY:n Salvia-hanke on Parempi avioliitto ry:n Tukiparihankkeen virallinen yhteistyökumppani. Hanke on perustettu tukemaan läheisiä, tuomaan ilmi seksiriippuvuutta ilmiönä ja sen vaikutuksia puolisoon ja perheeseen.

Seksikäyttäytyminen on ongelmallista silloin, kun se on muuttunut pakonomaiseksi, sitä ei enää pysty hallitsemaan (kuten lopettamaan tai vähentämään) ja siitä on henkilölle vakavia haittoja elämän eri osa-alueilla. Pakonomainen seksikäyttäytyminen voi liittyä mihin tahansa seksitoimintaan. Yleisimmät taitavat olla porno ja masturbointi, sarjapettämiset ja maksullisten seksipalvelujen käyttö. Pahimmillaan seksiriippuvuus etenee rikosten asteelle, jolloin henkilö löytää itsensä esim. tirkistelemästä muita tai ahdistelemasta alaikäisiä. Haitat ihmissuhteille, taloudelle, työlle, harrastuksille ja tunne-elämälle ovat moninaiset. Riippuvainen elää addiktiokuplansa sisällä omassa itsekeskeisessä fantasiamaailmassaan.

Puoliso haavoittuu syvästi

Mistä tahansa riippuvuudesta kärsivän ihmisen kumppanin osa on vaikea. Seksiriippuvuus eroaa muista riippuvuuksista siinä, että haavoittuminen osuu naiseuden tai miehuuden ytimeen. Kun pettäminen ja sen suojaksi suusta päästetyt valheet paljastuvat, parisuhteesta katoaa luottamus ja turvallisuuden tunne. Koko elämä menee säpäleiksi ja vaikutukset ovat laaja-alaiset. Tutkimusten mukaan noin 70 prosenttia puolisoista saa traumanjälkeisen stressihäiriön (PTSD).

KRS Krito 10.-23.6.

Pahinta on yksin jääminen

Pettämistrauma aiheuttaa yleensä myös eksistentiaalisen kriisin, jolloin luottamus Jumalaan ja elämään häviää. Seksiaddiktin puoliso saattaa saada stressistä fyysisiä oireita, kuten unihäiriöt, keskittymiskyvyn puute ja muistihäiriöt. Toimintakyky työelämässä ja arkielämässä laskee. Ilo katoaa pitkiksi ajoiksi: Ahdistus, masennus ja jopa kuoleman ajatukset tunkeutuvat päähän.

Kaikkein pahinta puolison tilanteessa on se, että he jäävät kipunsa kanssa kovin yksin. Kaikki asiakkaani sanovat, ettei tällaista asiaa pysty kertomaan juuri kenellekään.  Häpeä sekä halu suojella puolisoa, perhettä ja itseä estää puhumasta. Kun seksiaddiktin puolisolla ei ole ketään, jolle purkaa sydäntään, hän ottaa usein selviytymiskeinokseen pään laittamisen pensaaseen ja kulissien ylläpidon. Halu uskoa toisen muuttumislupauksiin tai toisaalta silmien sulkeminen siltä, mitä puolisolla on meneillään, auttaa pitämään itsen ja perheen kasassa.

Perhe-elämää tuhoava seksiriippuvuus ei kuitenkaan häviä tällä tyylillä.  Riippuvaisen pitää ymmärtää ongelmansa ja haluta hakea siihen apua. Vertaisryhmiä on olemassa sekä addikteille että puolisoille, myös ammattiapu on paikallaan. Parisuhteenkin eheytyminen on mahdollista, mutta se vaatii aikaa, panostusta ja vahvaa motivaatiota.

Kirjoittaja on Salvia-hankkeen hankevastaava ja seksuaaliterapeutti. Salvia-hanke on STEA-rahoitteinen.

Mistä apua?

Lisätietoa Salvia-hankkeesta, sen palveluista, seksiriippuvuudesta ja vaikutuksista kumppaniin: www.tnnky.fi/salvia

Lisätietoa Parempi avioliitto ry:n tukiparitoiminnasta, toimii myös etäyhteyksin: https://parempiavioliitto.fi/tukiparityo/
Parempi yhteys -parisuhdepuhelin palvelee ti-pe klo 10-16 numerossa 050 3122 325.

 

 

 

Kuva: Robert. V. Ruggiero/Unsplash