Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Kiihtelysvaaran kirkon rakentaminen alkaa – viisi vuotta sitten poltetun kirkon paikalle nousee uusi monitoimirakennus

 
Kiihtelysvaaran kirkko_Visualisointi, Luo arkkitehdit Oy:n havainnekuva

Kiihtelysvaaran uuden kirkon materiaalivalinnoissa luotetaan hirsirakentamiseen. Luo arkkitehdit Oy:n havainnekuva

Joensuun Kiihtelysvaaraan nousee hirsistä monitoimikirkko, jonka suunnitteluun vaikutti merkittävästi seurakuntalaisilta saatu palaute. Ristin muotoisen kirkkorakennuksen rakennustyöt alkavat kahden viikon kuluttua.

Joensuuhun kuuluvan Kiihtelysvaaran kirkko tuhoutui tuhopolton seurauksena syksyllä 2018. Palopaikalla järjestetään maanantaina 31. heinäkuuta aamukymmeneltä avoin hartaushetki, minkä päätyttyä alkavat uuden kirkon rakennustyöt.

– Tämä on kauan odotettu päivä. Uuden kirkon valmistuminen on lähempänä kuin koskaan. Rauniokirkon aika väistyy, uusi kirkko, huomisen maamerkki, saa sijaa. Sydämissä on valtava kiitos. Kiitos, että vihdoinkin saamme kauan kaivatun kirkon Kiihtelysvaaran kauneimmalle vaaralle, iloitsee Vaara-Karjalan seurakunnan kirkkoherra Anne Angervo.

KRS Krito 10.-23.6.

Samalla paikalla toimi pitkään talkoovoimin rakennettu väliaikainen rauniokirkko, jonka alttari ja penkit tehtiin tulipalossa vaurioituneista puista.

Uuden kirkon rakennustyöt alkavat perustusvaiheella. Kiihtelysvaaran kirkkohanke on Suomessa ainutlaatuinen. Monitoimikirkko toteutetaan suoraan vanhan paikalle, keskelle historiallista kirkkomaata. ”Saman katon alle” -periaatteen mukaisesti kaikki seurakunnan toiminnot jumalanpalveluksista kerhoihin ja ruuanlaittoon sijoittuvat samaan rakennukseen.

”Kirkon toivottiin rakentuvan entiselle paikalleen kylän kiintopisteeksi.”

Rakennuksen arkkitehtuuri on yhdistelmä uutta ja vanhaa.

– Rakennus jatkaa pitkää suomalaista ristikirkkoperinnettä, ja se toteutetaan hirrestä. Kirkon ulkohahmo ja sisätilat ovat kuitenkin selkeästi omaehtoisen uudenlaiset ja talotekniikka nykyaikaista, sanoo Kiihtelysvaaran kirkon suunnittelusta vastaava arkkitehti Riikka Kuittinen oululaisesta Luo arkkitehdit Oy:stä

Kirkon saliin on suunniteltu 120 istumapaikkaa. Väliovet avaamalla lisätilaa saadaan kahvitilasta ja lasten kappelista, jolloin tilaa on parhaimmillaan 280 henkilölle. Etuosan kuoriin sijoitetaan vanhasta kirkosta pelastettu alttaritaulu.

Luo arkkitehdit Oy:n havainnekuva
Kirkkosalin keskitilaa korostetaan katon kautta tulevalla ylävalolla. Luo arkkitehdit Oy:n havainnekuva

Sisätilojen luonne syntyy kokonaisvaltaisesta puun käytöstä, epäsuorasta ja suorasta luonnonvalosta sekä kauniista näkymistä.

– Rakennuksen ideana on se, että pyhintä eli sakraaleinta keskitilaa korostetaan korkeudella ja katon kautta tulevalla ylävalolla arkisempien sivusiipien jäädessä matalammiksi, Kuittinen kuvailee.

Kirkon sijoittumista tontille määrittelevät vanhat haudat sekä vanhan kirkon säilynyt viinikellari, joka pyritään säilyttämään. Lisäksi kirkkomaalle sijoitetaan vanhan kirkon muistelupaikka ja lahjoituksena saatava muistopatsas. Myös rauniokirkon hiiltynyt risti ja sopiva määrä talkoilla tehtyjä penkkejä sijoitetaan edelleen kirkkomaalle.

Seurakuntalaisten toiveet piirtyivät suunnitelmiin

Kiihtelysvaara on osa Vaara-Karjalan seurakuntaa, joka kuuluu Joensuun evankelis-luterilaiseen seurakuntayhtymään. Kiihtelysvaaran kirkon suunnittelua on luotsannut viimeisten kolmen vuoden ajan Joensuun seurakuntayhtymän päättäjien nimeämä rakennustoimikunta. Kirkon suunnittelija haettiin arkkitehtikilpailutuksen avulla.

Seurakuntalaisilla on ollut mahdollisuus vaikuttaa kirkon suunnitteluun vuosina 2021 ja 2022 järjestetyissä avoimissa kyselyissä.

– Palautteissa toistui toive ristinmuotoisesta puukirkosta sekä valon ja maiseman huomioimisesta. Kirkon toivottiin rakentuvan entiselle paikalleen kylän kiintopisteeksi, rakennustoimikunnan puheenjohtaja ja rakennuttaja Esa Mustonen kertoo.

Sisätilojen suunnitelmiin lisättiin seurakuntalaisten palautteiden perusteella muun muassa sakastin vesipiste ja minikeittiö. Suunnittelussa on otettu huomioon myös Joensuun kaupunkikuvatyöryhmän ja museoviraston kommentit.

Joensuun seurakuntien vanhin kirkko, vuonna 1770 valmistunut Kiihtelysvaaran kirkko tuhopoltettiin varhain sunnuntaiaamuna 23. syyskuuta 2018. Tuli tuhosi kirkon täysin.

Kiihtelysvaaran uuden kirkon kustannusarvio on noin 5,5 miljoonaa euroa. Osa kustannuksista katetaan kiihtelysvaaralaisten järjestämän kirkkokeräyksen tuotolla. Kirkon arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 loppuun mennessä.

Viisi vuotta sitten palanut vuonna 1770 valmistunut Kiihtelysvaaran kirkko oli Joensuun vanhin kirkkorakennus. Vuonna 2019 palopaikalle perustettiin talkoovoimin rauniokirkko, Kuva: Sari Jormanainen