Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Israelissa vuosia asunut ja työskennellyt Heidi Tohmola: ”Luvattu maa on nyt hyvin levoton”

 

Heidi Tohmola kertoi tuoreita kuulumisia Israelista heinäkuisilla Kansanlähetyspäivillä. Tässä hän on Jerusalemin maisemissa. Kuva: Heidi Tohmolan arkisto

– Israel on poliittisesti sisäisessä myllerryksessä sekä länsimaisen median hampaissa, mutta vaikeassa tilanteessa näkyy myös toivon pilkahduksia, toteaa mm. Sarigim-hyväntekeväisyysjärjestön työyhteydessä toimiva Heidi Tohmola.

Heidi Tohmola viettää paraikaa kesää Suomessa ja nauttii synnyinmaansa rauhaisasta ilmapiiristä.

Israelia koskevan uutisoinnin suhteen hän on valikoiva.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– En enää välitä katsella ja kuunnella valtakunnallisten medioiden uutisia Israelin tapahtumista. Niissä on niin paljon yksipuolista, joskus jopa valheellista tietoa.

Tohmola kertoo, että Israelissa juutalaiset ovat osoittaneet mieltään tammikuun alusta alkaen sekä hallituksen puolesta että sitä vastaan.

– Aluksi oikeisto ja vasemmisto olivat selkeästi napit vastakkain, mutta nyt asetelmat ovat sekoittuneet. Aina ei saa selkoa siitä, mikä jakaa mielipiteitä ja miksi.

Levottomuuksia monista syistä

Väkivaltaisuuksia on ollut myös muista syistä. Jerusalemin itäisissä kaupunginosissa pari muslimien sukua ovat riitaantuneet niin, että tänä vuonna on kuollut ainakin sata henkilöä niiden keskinäisissä kahakoissa.

– Vanhassa kaupungissa Israelin puolustusvoimien joukot ovatkin olleet usein paikalla, jotta turistit ja muut siviilit saisivat olla rauhassa.

Tohmolan mielestä Suomen uutisista on voinut saada sellaisen käsityksen, että sotilaat ovat olleet siellä vain häiritsemässä:

– Totuus on lähempänä rauhanturvaajaa kuin rauhan rikkojaa.

Myös juutalaisia on kuollut useissa terrori-iskuissa, joita on toteutettu ampumalla, puukotuksin sekä Gazasta lähetetyin raketein.

– Huomiotta on jäänyt se, miten Gazasta on ammuttu iso osa raketeista sen omalle alueelle. Tästä Suomen media vaikenee. Monelle jää käsitys, että tuho on Israelin aiheuttamaa. Toki Israel reagoi rakettisateeseen omalla puolustusjärjestelmällään, Tohmola toteaa.

Surullisinta hänestä on pelon ja tuhoamisen kierre.

– Kaikki huomio ja panostus pitäisi keskittää siihen, mikä ja kuka tuo rauhan.

Kristittynä Tohmola uskoo tapahtuvien etenevän niin kuin Raamatussa on profetoitu:

– Vaikka koko maa on täynnä valitusta ja viha juovuttaa, Jumala puuttuu vielä asiaan.

”Keskitytään hyvään”

Israelissa ja palestiinalaisalueilla on tällä hetkellä useita toimijoita, jotka kutsuvat messiaanisia juutalaisia ja arabikristittyjä yhteiseen rukoukseen rauhan puolesta.

Yksi niistä on Sarigim-hyväntekeväisyysjärjestö, jossa Tohmola on mukana.

– Kantavana voimana ovat Raamatun sanat siitä rauhasta, joka syntyy Jumalan lupausten alkaessa toteutua. Erityisesti Jesajan kirja 19. luku muistuttaa juutalaisten ja arabien yhteydestä.

Tohmola tietääkin monen paikallisen syvästi vaikuttuneen, jos on saanut nähdä esimerkkejä näiden kansanryhmän edustajien keskinäisestä ystävyydestä.

– Eräällä nuorten leirillä juutalais- ja arabinuoret toivoivatkin, että länsimainen media voisi nähdä sen hyvän, mitä Jumala alueella tekee.

– Miksi onkin niin, että mediaa kiinnostaa vain paha? Tohmola ihmettelee.

Hän toivoo sydämestään, että Suomen kristityt kirkossa ja herätysliikkeissä keskittyisivät siihen hyvään, mitä Lähi-idässä tapahtuu.

Erityisen arvokkaana asiana ja tärkeänä rukouskohteena Tohmola pitää juurikin juutalais- ja arabinuorten keskinäistä yhteyttä.