Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Kirkkohistorioitsija selitti oikeistoradikalismin taustoja – professori Eino Murtorinne on poissa

 

Uusimman ajan kirkkohistorian professori (emeritus) Eino Murtorinne on kuollut. Murtorinne pureutui työssään syvällisellä tavalla Suomen 1800- ja 1900-lukujen kirkkohistoriaan sekä kirkkojen asemaan totalitaarisissa järjestelemissä.

Eino Murtorinne menehtyi lauantaina Helsingissä 92 vuoden iässä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä mielipidelehti Vartija.

Kiuruvedellä syntynyt Murtorinne palasi akateemisissa töissään yhä uudelleen kotipaikkakunnallaan vahvasti vaikuttaneen luterilaisen papin Elias Simojoen edesottamusten arviointiin. Simojoki tunnetaan Akateemisen Karjala-Seuran perustajajäsenenä sekä Sinimustat-järjestön puheenjohtajana, joka nousi eduskuntaan oikeistoradikaaliksi leimattuna pappispoliitikkona.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Eino Murtorinteen oma hengellinen tausta kiinnittyi herännäisyyteen. Hän oli suomalaisen herätysliikekentän tuntija, mikä ei kuitenkaan koskaan noussut merkittäväksi teemaksi hänen akateemisissa töissään.

Murtorinnne syventyi etenkin kirkon ja papiston roolin tarkasteluun suomalaisen yhteiskunnan murrosvaiheissa. Hän kirjoitti kaksi osaa neliosaiseen WSOY:n kustantamaan Suomen kirkon historiaan, jossa hän avasi ja analysoi kotimaisen teologian eri vaiheita sekä sen historiallista kehityskulkua.

Suomen evankelisluterilainen kirkko myönsi Murtorinteelle vuonna 2014 Pyhän Henrikin ristin. Kirkon korkeimman kunnianosoituksen perusteena olivat hänen akateemiset ja ekumeeniset ansionsa.