Viime kesänä Tiekirkoissa poikkesi yli 150 000 matkailijaa, miten käy nyt?

 

Yhteensä yli 260 evankelis-luterilaista ja ortodoksista kirkkoa on tänä kesänä avoinna matkailijoille, mm. Hattuvaaran tsasouna. Kuva: tiekirkot.fi

Kotimaanmatkailun vilkkaus ennakoi kiinnostusta myös Tiekirkkoihin, joiden listaan ilmestyi tänä vuonna seitsemän uutta kohdetta.

Reissut Suomen rajojen sisällä kuuluvat tänä kesänä monen lomasuunnitelmiin.

Mikäli mieli tekee käydä evankelis-luterilaisissa ja ortodoksisissa kirkoissa, omalle reitille osuvat kohteet voi kätevästi bongata tiekirkot.fi-sivulta.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Karttaan voi syöttää matkan lähtö- ja päätepisteen ja tarkastella matkan varrelle osuvia kirkkoja. Samalta sivulta löytyvät niiden aukioloajat. Pääsääntöisesti kirkot ovat avoinna joka päivä 5.6.–13.8.2023.

Tiekirkkotoimintaa koordinoiva Sanja Fält kertoo, että tänä vuonna uusia kohteita on seitsemän: Ristiinan kirkko, Kempeleen vanha kirkko, Kymin kirkko, Mikkelin Pitäjänkirkko, Tenala Kyrka, Jurvan kirkko ja Karkkilan kirkko.

”Tulokkaiden” määrä tuplaantui, sillä vuonna 2022 uusia kohteita tuli listalle vain kolme.

Kaikkiaan Tiekirkkoja on yli 260.

Vuonna 2022 niissä pistäytyi yli 150 000 matkailijaa.

Suosituimpien kirkkojen listalla olivat Turun tuomiokirkko (62 013 kävijää), Oulun tuomiokirkko (11 900), Tammisaaren kirkko (11 710) sekä Finlaysonin kirkon Lasten katedraali Tampereella (9 166).

Hattulan seurakuntaan kuuluvan Pyhän Ristin kirkon kävijämäärä (13 730) liki kolminkertaistui verrattuna koronavuosia edeltävään aikaan, mikä ainakin osaksi lienee ollut seurausta Anneli Kannon Rottien pyhimys -kirjasta.

Ensimmäiset Tiekirkot avautuivat Suomeen 1990-luvun alussa, jolloin avoinna oli muutama kirkko Pohjois-Suomessa. Saksasta lähtenyt idea avointen ovien kirkoista on vuosien mittaan laajentunut koko Suomeen.