Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Ylivieskan kirkko ehdolla Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi

 

Ylivieskan Pyhän kolminaisuuden kirkon on suunnitellut arkkitehtitoimiston K2S arkkitehdit. Kuva: Tuomas Uusheimo

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaat 2021 ovat Helsingin kaupunkiympäristötalo Helsingin Verkkosaaressa, Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri ja Ylivieskan kirkko. Voittaja julkistetaan 4.10. ja sen valitsee filosofi Esa Saarinen.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajan valitsee vuosittain vaikuttaja, joka on tullut tunnetuksi muun alan kuin arkkitehtuurin asiantuntijana. Palkinnon saajan valitsee tänä vuonna filosofi Esa Saarinen. Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon kahdeksatta kertaa. Voittaja julkistetaan 4.10.

Filosofi, yritysvalmentaja, kirjailija, Aalto-yliopiston emeritusprofessori Esa Saarinen on 1980-luvulta asti ollut Suomen tunnetuimpia luennoitsijoita. Hänellä on pitkään ollut tiivis yhteys myös teknisiin tieteisiin: Saarinen kutsuttiin vuonna 2001 Teknillisen korkeakoulun systeemitieteiden, soveltavan filosofian ja luovan ongelmanratkaisun professoriksi (nyk. Aalto-yliopisto). Saarisen opettama Filosofia ja systeemiajattelu -kurssi sai suuren suosion. Hän jäi hiljattain eläkkeelle professuuristaan.

KRS Krito 10.-23.6.

Kaikki ehdokkaat edustavat julkista rakentamista

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon finalistikohteet valitsee vuosittain vaihtuva, Suomen Arkkitehtiliiton kokoama esiraati. Pandemia vaikutti esiraadin työhön myös tänä vuonna.

”Jouduimme rajaamaan ehdokkaista pois koulut, päiväkodit, hoiva-asumisen kohteet sekä ulkomailla sijaitsevat kohteet, koska vierailuja ei voitu tasapuolisesti järjestää. Kaikki nyt ehdolle valitut rakennukset edustavat sen vuoksi julkista rakentamista, joihin yleisöllä on ainakin osittain vapaa pääsy. Niitä yhdistää korkea arkkitehtoninen laatu, kokonaisuuden hallinta sekä harkittu ja tasapainoinen materiaalien käyttö. Ne huomioivat ympäristönsä ja täydentävät rakennuspaikkaansa taiten. Kaikki ovat myös erityisellä tavalla yhteisölleen merkityksellisiä”, esiraadin puheenjohtaja Saija Hollmén kertoo.

Kohteet valinneeseen esiraatiin kuului työelämäprofessori Saija Hollménin lisäksi professori Tuomo Siitonen, professori Panu Lehtovuori ja arkkitehti Mona Schalin. Esiraadin sihteerinä toimi SAFAn pääsihteeri Paula Huotelin.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnosta kilpailevat Helsingin kaupunkiympäristötalo, Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri ja Ylivieskan kirkko.

Selkeä ja pelkistetty Ylivieskan kirkko

Ylivieskan kirkko on yksinkertainen ja valoisa. Kuva: Tuomas Uusheimo

Ylivieskan seurakunnan uuden kirkon rakentaminen aloitettiin syyskuun lopussa 2019. Seurakunnan edellinen kirkko, joka oli 1700-luvulla rakennettu puukirkko, paloi lähes maan tasalle tuhopoltossa keväällä 2016. Neljä päivää tuhopolton jälkeen tehtiin päätös uuden kirkon rakentamisesta.

Uuden kirkon suunnittelusta käytiin avoin arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti Arkkitehtitoimisto K2S. Arkkitehtuurisuunnittelusta vastasivat Kimmo Lintula, Niko Sirola ja Mikko Summanen. Ylivieskan Pyhän kolminaisuuden kirkko vihittiin käyttöön keväällä 2021.

Uuden kirkon arkkitehtuuri on selkeää ja pelkistettyä, muodot harkittuja ja geometria hallittua. Materiaalit on valittu taiten: massiivinen tiiliverhous luo yhtenäisen vaikutelman, puurakenteiset kattopalkit jäävät sisätiloissa lämpimänsävyisen puurimoituksen taakse.