Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Jope ite -dokumentti raottaa taiteilijan uraa – Jope itse raotti uskoaan Jumalaan Radio Deissä

 

Tuore dokumentti kertoo koulukiusatun Jope Ruonansuun matkasta koko kansan koomikoksi, imitaattoriksi ja näyttelijäksi. Kesällä 2020 menehtynyt Ruonansuu koki saaneensa Jumalalta ”armonpullia”, sillä hän oli aiemminkin lähellä kuolemaa.

Aikuisiän diabetesta sairastanut Ruonansuu kertoi julkisuudessa avoimesti alkoholiongelmistaan. Koko elämänsä ylipainonsa kanssa kamppaillut Ruonansuu kävi vatsalaukun pienennysleikkauksessa vuonna 2015 ja pudotti yli 40 kilogrammaa painostaan. Kolme vuotta myöhemmin hän sairastui ruokatorven syöpään ja vetäytyi samalla julkisuudesta.

Se on kauheata, miten tässä maailmassa usko on häpeän aihe. Se johtuu siitä, ettei sitä ymmärretä. Aattelepa ite!

Ruonansuu vieraili Radio Deissä useaan otteeseen niin Raatihuoneessa, jouluvieraana kuin Kirjamessujenkin yhteydessä. Haastattelujen antamisen lisäksi hän kertoi olleensa myös aktiivinen kanavan kuuntelija. Usko oli Ruonansuulle luonteva puheenaihe.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

– Onhan sillä on varsin suuri merkitys koko minun elämälleni. Pienenä poikana sen jotenkin jo havaitsin. Varsinkin toinen mummoni oli syvästi uskova ihminen ja hän opetti niitä [uskonasioita] sillä tavalla kuin pikkupojalle asioita opetetaan.

Tanskalainen filosofi Søren Kierkegaard on todennut, että huumori on elämänasenteeltaan lähimpänä uskontoa. Ruonansuu löysi molempiin saman johtolangan.

– Molemmat ovat hengen tuotteita. Mitä olen ymmärtänyt Jumalasta ja Jeesuksesta, niin ne ovat totuuspohjaisia (ja) yksinkertaisia asioita. Onhan se järkeenkäypää, että ihminen tarvitsee sekä uskontoa että huumoria.

Jumalan merkitys ja elämän pohjakosketukset

– Olen aikuisella iällä huomannut, että se [usko] on kantanut minua aika pitkälle. Olen sairastanut paljon ja käynyt lähellä rajaa pari kertaa. Luulen, että tässä on saatu armonpullia. Jatkoajalla ollaan. Perintöä jatketaan eteenpäin, kun on lapsiakin olemassa.

Ruonansuulla oli kolme lasta, vuosina 1996 ja 2016 syntyneet tyttäret ja vuonna 2010 syntynyt poika.

– Aina sanotaan, että lapsi on lähinnä Jumalaa ja se on niin kauniisti sanottu. Ja nyt puhun, kun itsellänikin on vuosi ja kaksi kuukautta pieni (vauva), niin kyllä se vain totta on, miten siinä tarvitaan uskoa ja huumoria.

– Jumalaa pitäisi lähestyä ihan samalla yksinkertaisuudella.

Vaikka usko oli viihdetaiteilija Ruonansuun mukaan yksinkertainen asia, hän kuitenkin ihmetteli, miksi siitä on tullut hävettävä asia.

– Se on kauheata, miten tässä maailmassa missä elämme, usko on häpeän aihe. Se johtuu siitä, ettei sitä ymmärretä. Aattelepa ite!

Koko kansan tietoisuuteen Jope Ruonansuu nousi esiinnyttyään Klaus Thomassonin suositussa Klaustrofobia-nimisessä tv-ohjelmassa 1983. Muutama vuosi myöhemmin Ruonansuu aloitti uransa viihdetaiteilijana niin musiikin kuin television puolella. Mittavan ja laajan taiteilijauransa aikana Jope Ruonansuu tunnettiin myös lahjakkaana karikatyyri-piirtäjänä.

Jope Ruonansuusta kertova dokumenttielokuva Jope Ite sai ensi-iltansa helmikuun alussa. Se kertoo koomikon duuria ja mollia sekoittaneen tarinan lapsuudesta kuolemaan saakka. Haastateltavana elokuvassa on laaja kirjo kansantaiteilijan kollegoita ja sukulaisia. Ruonansuuta itseään kuullaan arkistonauhoilla.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)