Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Rick Warrenin perustama Saddleback-seurakunta erotettiin Etelän baptisteista

 

Saddleback valitsi seurakuntaa pitkään johtaneen Rick Warrenin seuraajaksi viime vuonna Andy Woodin. Samalla Woodin vaimo Stacie Wood valittiin opettavan pastorin tehtävään, mikä on tulkittu Etelän baptistiyhdyskunnan tunnustuksen vastaiseksi.
Kuva: Ruuttukaappaus KTLA 5 -kanavan YouTube-videosta

Etelän baptistiyhdyskunta päätti, ettei sen suurin seurakunta ole jatkossa ”ystävyyteen perustuvassa yhteistyösuhteessa” yhdyskuntaan, koska seurakunnan opettavan pastorin virassa toimii nainen.

Californialainen Saddleback Church on yksi Yhdysvaltain suurimmista ja tunnetuimmista megaseurakunnista, jonka tilaisuuksiin osallistuu 14 eri paikassa viikoittain yli 30 000 ihmistä. Tiistaina 22. helmikuuta kokoontunut Etelän baptistiyhdyskunnan (Southern Baptist Convention, SBC) yli sadan jäsenen muodostama hallitus vahvisti Saddlebackin ja kaikkiaan viiden muun seurakunnan erottamista koskevan suosituksen. Neljä näistä seurakunnista erotettiin vastaavasta syystä kuin Saddleback.

Hallituksen päätös on seurausta pitkään kasvaneesta jännitteestä Yhdysvaltain suurimman protestanttisen tunnustuskunnan ja poikkeuksellisen nopeasti 1980- ja 1990-luvuilla kasvaneen seurakunnan välillä.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Tunnustuksen vastaista

Saddleback valitsi seurakunnan perustaneen ja sitä yli 40 vuotta johtaneen Rick Warrenin seuraajaksi viime vuonna Andy Woodin. Samalla Woodin vaimo Stacie Wood valittiin opettavan pastorin tehtävään. Warren vihki jo vuonna 2021 pastorin tehtävään kolme naispuolista henkilöä, minkä on katsottu olevan Etelän baptistien tunnustuksen vastaista. Andy Wood kertoi viime syksynä uskovansa, että pastorius ja opettaminen ovat hengellisiä lahjoja, joita sekä naiset että miehet voivat harjoittaa.

Warren ilmaisi toivovansa, että SBC keskittyisi ydinkysymyksiin toissijaisten kysymysten sijaan, jollaisena hän kysymyksen naispastoriudesta näkee.

Kesäkuussa 2022 järjestetyssä Etelän baptistien vuosikokouksessa yhdyskuntaa vaadittiinkin katkaisemaan siteensä Saddleback-seurakuntaan. Warren kuitenkin ilmaisi toivovansa, että SBC voisi keskittyä ydinkysymyksiin toissijaisten kysymysten sijaan, jollaisena Warren kysymyksen naispastoriudesta näkee. Warren kertoi myös, ettei tee eroa pastorin viran ja pastorin armoituksen välillä. Vielä tuolloin seurakuntien yhdyskunnasta erottamista käsittelevä komitea ei ollut tehnyt Saddlebackia koskevaa päätöstä. Komitea tulkitsi olevan epäselvää, kieltääkö Etelän baptistien uskontunnustus naisen toimimisen kaikissa pastoraalisissa tehtävissä vai sovelletaanko kieltoa vain johtavassa asemassa olevan pastorin tehtävään.

Tällä viikolla komitea kuitenkin suositti Saddlebackin erottamista todeten, etteivät seurakunnan usko ja käytäntö vastaa yhdyskunnan uskontunnustusta. Tämä ilmenee komiten mukaan siinä, että naispuolinen henkilö toimii opettavana pastorina pastorin virassa.

Ei kevein perustein

Etelän baptistiyhdyskunnan hallitus erotti yhdyskunnasta Saddlebackin lisäksi myös kaksi seurakuntaa, joissa vanhempana pastorina työskentelee nainen sekä kaksi seurakuntaa, joissa johtava pastori on nainen. Hallituksen puheenjohtaja Jared Wellman totesi lausunnossaan, että SBC pitää kiinni Raamattuun perustuvasta vakaumuksesta, jonka mukaan pastorin virka on rajattu vain miehille. Asiaa koskeva lauseke lisättiin Etelän baptistien tunnustukseen sen edellisen uudistamisen yhteydessä vuonna 2000.

Wellman totesi myös, että erotetut seurakunnat ovat olleet arvostettuja ja yhteistyö niiden kanssa on jatkunut pitkään. Päätöstä erottamisesta ei siksi tehty kevein perustein. Hallitus haluaa kuitenkin pitää kiinni yhdyskunnan vakaumuksesta vaaliakseen siihen kuuluvien seurakuntien yhteyttä.

Yhdyskunnan yhteydestä erotetut seurakunnat eivät saa jatkossa lähettää äänivaltaisia edustajiaan Etelän baptistien vuosikokoukseen, mutta ne voivat tehdä erottamistaan koskevan valituksen Etelän baptistien kesäkuisessa vuosikokouksessa New Orleansissa.

Rick Warren on kirjoittanut menestysteoksen Tavoitteena elämä (Purpose-Drvien Live). Time-lehti valitsi Warrenin sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon vuonna 2005. Jotakin tunteja sen jälkeen, kun tieto Saddleback-seurakunnan erottamisesta Etelän baptistiyhdyskunnasta oli julkistettu, Warren kertoi Instagram-palvelussa rakkaudellisesta tuesta, jota hän ja hänen vaimonsa Kay Warren ovat saaneet osakseen. Tarkempi lausunto tilanteesta on tulossa myöhemmin.
Kuva: Ruuttukaappaus Saddleback Church -YouTube-tilin saarnavideosta

Mediahuomiota

Saddelbackin erottaminen Etelän baptisteista on saanut osakseen paljon mediahuomiota. Asiasta ovat uutisoineet muun muassa Etelän baptistien media Baptist Press sekä lisäksi muun muassa The New York Times, Associated Press, The Guardian, People, Christianity Today ja ABC News. Seurakunta itse ei ole toistaiseksi ottanut kantaa erottamiseensa tai siihen, aikooko se tehdä valituksen päätöksestä.

SBC on erottanut yhteydestään viime vuosina useita seurakuntia, joiden se katsoo toimivan uskontunnustustaan vastaan. Niiden joukkoon lukeutuu naispastoriuden hyväksyvien seurakuntien lisäksi muun muassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistoihin sallivasti suhtautuvia ja rasismia tukevia seurakuntia sekä seurakuntia, jotka eivät ole puuttuneet asianmukaisella tavalla seksuaalista hyväksikäyttöä koskeviin tapauksiin tai jotka ovat palkanneet seksuaalirikoksista tuomittuja henkilöitä pastoreikseen.

Etelän baptistyhdyskuntaan kuuluu noin 47 tuhatta seurakuntaa, joilla on liki 14 miljoonaa jäsentä. Liikkeen jäsenmäärä ja sen piirissä kastettujen määrä on tosin laskenut jo yli kymmenen vuoden ajan. Saddleback-seurakunnalla on toimintaa kaikkiaan 14 paikkakunnalla eteläisen Kalifornian alueella. Lisäksi sillä on neljä toimipaikkaa Yhdysvaltain ulkopuolella — Hong Kongissa, Saksassa, Filippiineillä ja Argentiinassa. Vaikka Saddleback kuului Etelän baptisteihin, se ei käyttänyt nimessään baptisti-sanaa tai pitänyt esillä yhteyttään baptistiyhdyskuntaan. Rick Warren ei myöskään osallistunut kuin harvakseltaan Etelän baptistien kokoontumisiin.

Rick Warrenin suomeksi ilmestyneitä teoksia ovat Päämäärätietoinen seurakunta (Aikamedia 1999, suom. Pekka Nieminen), Tavoitteena elämä (Päivä 2005, 2010, 2018, suom. Kai Takkula), Jumalan muuttava voima (Päivä 2008, suom. Kai Takkula) sekä Vastauksia vaikeisiin kysymyksiin (Päivä 2008, suom. Kai Takkula).

Lähteenä käytetty seuraavia artikkeleita:

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024