Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Myös ei-kristityt soittavat radion rukousohjelmaan Balilla

 
Heartline FM Bali

”Rukoilkaa Heartline Balin puolesta, että radioasema voisi olla siunauksen kanava paikallisille ihmisille”, pyytää asemaa Indonesiassa johtava Samuel Adhi Suruk. Kuva: Annaleena Pakkanen.

Indonesia on maailman suurin muslimimaa, mutta Bali on saarivaltiossa pikantti poikkeus. Yli neljä viidesosaa balilaisista on hinduja.

Lähes 260 miljoonasta indonesialaisesta on muslimeja noin 87 prosenttia ja kristittyjä kymmenisen prosenttia.

Kristillisillä radioasemilla on lupa toimia Indonesiassa, mutta pelkkää kristillistä ohjelmaa ne eivät saa lähettää. Asemien on tarjottava myös yleishyödyllistä sisältöä, esimerkiksi terveyteen, perheeseen ja liike-elämään liittyvää ohjelmaa.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Yleisimpiä rukousaiheita ovat terveys, talous ja perhe

Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) tukee Balilla toimivaa kristillistä Heartline FM Bali -asemaa ja erityisesti sen lähettämää Rukoillaan yhdessä -ohjelmaa. Kahtena iltana viikossa kuultava indonesiankielinen ohjelma on suora lähetys, jonne kuuntelijat soittavat tai lähettävät tekstiviestejä.

Radioaseman johtaja ja rukousohjelman juontaja Samuel Adhi Suruk kertoo, että yhteen ohjelmaan tulee noin 20 rukouspyyntöä. Valtaosa pyynnöistä tulee kristityiltä, mutta myös hindut ja muslimit soittavat suoraan lähetykseen, kertovat huolensa ja haluavat, että heidän puolestaan rukoillaan.

Juontaja keskustelee soittajien kanssa ja rukoilee heidän puolestaan. Yleisimmät rukouspyynnöt liittyvät terveyteen, talouteen ja perheeseen. Radioasemalla on myös työntekijä, joka tarvittaessa jatkaa yhteydenpitoa kuuntelijoiden kanssa ja käy tapaamassa heitä.

Kristityksi kääntyminen on Balilla vaikeaa

Jos yksi balilaisen perheen jäsen kääntyy kristityksi, hänet jätetään usein yhteisön ulkopuolelle. Siksi jotkut ovat sydämestään kristittyjä mutta noudattavat yhä hindutapoja ja -perinteitä. Tämä on myös 30-vuotiaan Komang Ari Antaran tilanne:

– Kuuntelen radiota töitä tehdessäni ja kotona huoneessani, ilman että muu perhe tietää. En tiedä, mitä he sanoisivat; kuunteleminen on minulle yksityisasia. Olen yhä hindu, mutta sydämessäni uskon Jeesukseen.

Hän kertoo saavansa radiosta neuvoja ja apua arjen ongelmiin.

– Kun kuulen, mitä muut ihmiset jakavat radiossa, huomaan, että moni kärsii enemmän kuin minä. Se saa minut kiitolliseksi Jumalaa kohtaan. On paljon ihmisiä, joilla on asiat minua huonommin, Komang Ari Antara sanoo.

Lue lisää

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa