Arabimaissa joka kolmas nainen kokee lähisuhdeväkivaltaa

 
arabiankielinen Toivoa naisille -sivu

Arabiankielisellä Toivoa naisille -radio-ohjelmalla on Facebook-sivu Laki Raja, josta tämä kuva on poimittu. Sivulla on 133 000 seuraajaa ja vilkasta keskustelua. Kuva: TWR.

Joka kolmas arabimaissa asuva nainen joutuu kokemaan lähisuhdeväkivaltaa. Tämä on virallinen tilastotieto. Kaikki tapaukset eivät kuitenkaan tule ilmi, koska naiset eivät halua leimautua. Heitä saatetaan myös painostaa pysymään vaiti.

Väkivalta kohdistuu myös lapsiin. Saudia-Arabiassa asuva somalitaustainen Khadija, 20, kertoo isästään, joka pahoinpiteli henkisesti ja fyysisesti hänen äitiään, sisartaan ja häntä. Nimi on muutettu turvallisuussyistä.

– Vaikka isä meni naimisiin toisen naisen kanssa, hän ei jättänyt meitä rauhaan. Hän sanoi, että naista pitää lyödä, jotta hän pysyisi oikealla polulla. Tämän takia aloin vihata islamia ja luovuin siitä 16-vuotiaana. Jumala oli minulle vain taruhahmo tai muinaista historiaa.

Jumalan olemassaolo alkoi tuntua mahdolliselta, kun Khadija tapasi filippiiniläisen kristityn naisen.

– Puhuimme aluksi isästäni, joka oli sairastunut syöpään. Sitten nainen kertoi Jumalasta asioita, jotka saivat minut miettimään. Menin kotiin ja rukoilin, että Jumala näyttäisi minulle, onko hän olemassa.

Jeesus ilmestyi unessa

Khadija näki Jeesuksen unessa.

– Tiesin, että Jeesus oli luonani. Hän ojensi minulle kätensä ja pyysi minua tarttumaan siihen, jos etsin häntä. Tartuin käteen. Herätessäni tunsin rauhan ja onnen sisimmässäni.

Khadija alkoi etsiä tietoa Jeesuksesta. Hän etsi puhelimeensa Raamattu-sovelluksen ja alkoi lukea. Hän tapasi kristittyjä. Sitten isä kuoli, ja Khadija joutui muuttamaan setänsä luokse.

– Setäni huomasi, että en ole enää muslimi. Hän löysi puhelimestani Raamatun ja kristillistä musiikkia. Hän uhkasi tappaa minut, jos en palaa islamiin, Khadija kertoo. Hän kieltäytyi palaamasta islamiin.

– Jeesus sytytti valon sydämeeni. Hän antaa tarkoituksen elämään ja hän on ainoa tie taivaaseen. Olin valmis jopa kuolemaan hänen kanssaan.

Setä painosti moskeijaan

Khadija löysi arabiankielisen Toivoa naisille -radio-ohjelman etsiessään tietoa kristinuskosta. Hän otti yhteyttä ohjelman tekijöihin ja kysyi, miten saisi kasteen, jotta voisi kuolla rauhassa kristittynä.

– Aloimme yhteydenpidon hänen kanssaan. Johdatimme häntä kristinuskon totuuteen ja vakuutimme, että hän voi kuolla Jeesuksen omana ilman kastettakin, arabiankielisen Toivoa naisille -työn koordinaattori kertoo. Hän ei turvallisuussyistä halua nimeään julkisuuteen.

Setä painosti Khadijaa käymään moskeijassa. Muuten hän joutui olemaan kotona.

– Olen päättänyt mennä moskeijaan. Uskon, että Jeesus haluaa minun elävän ja kertovan hänen rakkaudestaan, Khadija sanoo.

Ajatukset piilossa hunnun takana

Khadijan yhteydenotto on yksi puolen vuoden aikana Toivoa naisille -ohjelman tekijöille tulleesta noin 12 000 yhteydenotosta.

Puolen tunnin ohjelmasta puolet käsittelee arkisia asioita. Arabimaissa tärkeitä aiheita ovat naisen arvostaminen, avioliitto ja vanhemmuus. Toinen puoli on hengellinen. Siinä etsitään Raamatusta vastauksia elämään.

– Arabimaissa naista ei arvosteta eikä rakasteta omana itsenään. Hänen ajatuksensa ovat piilossa hunnun takana. Monia naisia käytetään seksuaalisesti hyväksi. Aviomies ei useinkaan rakasta vaimoaan. Suhde on vain fyysinen. Vaimon on toteltava. Mies juo, lyö ja käyttää hyväkseen. Vaimo tottuu ajattelemaan, että tämä on tavallista. Hän kaipaa rakastetuksi tulemista, koordinaattori kuvaa.

Ohjelmissa muistutetaan, että nainen on rakastettu, arvokas, lunastettu. Suurin osa palautteesta tulee sosiaalisen median kautta.

– Sosiaalisessa mediassa voi käyttää nimimerkkiä. Tämä on tärkeää musliminaisille. He saattavat olla aluksi vihaisia ja syytteleviä, mutta ymmärrämme sen taustalla olevan uskonnon. Pyrimme olemaan tuomitsematta ja arvostelematta heitä ja pidämme keskustelun avoimena. Rakkaus murtaa muureja, koordinaattori jatkaa.

Radio on turvallinen media

Arabiankielistä Toivoa naisille -ohjelmaa kuunnellaan eniten Algeriassa, Irakissa, Libyassa, Marokossa, Tunisiassa, Egyptissä, Palestiinassa ja Jemenissä. Ohjelmaa on lähetetty vuodesta 2011. Sen tuottaminen ja lähettäminen on osa maailman suurimman medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomessa yhteistyökumppani on Medialähetys Sanansaattajat.

– Radio on erityisen tärkeä arabimaailmassa. Se tavoittaa ihmisiä laajasti. Radio on turvallinen media. Jotkut piiloutuvat toiseen huoneeseen kuuntelemaan sitä, koordinaattori kertoo.

Radiossa kuultu ohjelma näkyy Facebookissa seuraavana päivänä. Ohjelman Facebook-sivulla on 133 000 seuraajaa, ja kutakin ohjelmaa seuraa 20 000–50 000 kuulijaa. Mobiilisovellus on käytössä, ja ohjelmaa voi kuunnella myös internetissä. Nettiradion kuuntelijoiden kärkimaat ovat Yhdysvallat, Egypti, Australia, Saksa, Ranska, Ruotsi, Libanon ja Algeria.

Toivoa naisille -työhön liittyy myös rukous maailman naisten puolesta. Noin 60 000 rukoilijaa rukoilee joka päivä rukouskalenterin mukaan saman rukouksen. Se voi liittyä tiettyyn maahan, alueeseen tai ilmiöön kuten ihmiskauppaan. Arabiankielinen rukouskalenteri on käytössä Egyptissä, Syyriassa, Jordaniassa, Irakissa ja Palestiinassa.

Lähde: TWR Women of Hope

Liisa Heinänen