Vegaaniaktivisti kritisoi MTK:ta Kari Kuulan kolumnin innoittamana Radio Deissä: ”Suomessa Saatanan kätyri on ehdottomasti MTK”

 

Eläinten oikeuksia puolustava Benjamin Pitkänen on Suomen tunnetuin vegaaniaktivisti. Viral Vegans -liikkeen perustanut Pitkänen nousi julkisuuteen mielenosoituksestaan Itäkeskuksen KFC-ravintolan edessä. Nyt moni on saanut tarpeekseen.

Benjamin Pitkäsen elämä muuttui hänen katsottuaan Earthlings-dokumenttielokuvan. Tämän jälkeen hän on halunnut herätellä muita ajattelemaan sitä, miten kulutustottumukset ovat yhteydessä eläinten hyväksikäyttöön ja tappamiseen. Pitkäsen vaihtoehto muillekin on ryhtyminen vegaaniksi.

KFC-tempauksesta tappouhkauksiin

Pitkänen nousi suureen julkisuuteen osoitettuaan mieltään eläinten oikeuksien puolesta helsinkiläisen kauppakeskuksen Kentucky Fried Chicken -ravintolan avajaisten yhteydessä. Hän on ollut aktiivinen erityisesti sosiaalisessa mediassa, minkä vuoksi yllättävän ärhäkät vastareaktiot ovat poikineet jopa kaksi tappouhkausta.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

– Molemmat tappouhkaukset ovat olleet TikTokiin ladatuissa videoissa. Toisessa niistä minua ammutaan kuvainnollisesti aseella päähän, ja videon tekstinä on ”Tapat vegaanin”, joka korostaa uhkauksen rajuutta. Toisessa videossa puolestaan näytetään kahta kivääriä ja kasvojani.

Tappouhkauksista Pitkänen on nyt tehnyt poliisille rikosilmoitukset. Samaan aikaan Pitkäsen TikTok-tili suljettiin ”perättömien ilmiantojen vuoksi”.

Kouluvierailuistani kertonutta videota väitettiin lasten hyväksikäytöksi.

Benjamin Pitkäsen TikTok-tili joutui ilkivaltaisten poistojen kohteeksi vuoden aikana yhdeksän kertaa. Hän sai avattua tilinsä tehtyään ensin TikTokille valituksen perusteettomasta sulkemisesta. Pari viikkoa sitten tili joutui suljetuksi kymmenennen kerran, mikä merkitsi samalla tilin lopullista sulkemista.

Kului 24 päivää, kun tili yllättäen palautettiin. Pitkänen kertoo Instagram-tilillään, että arviolta ainakin 20 prosenttia kaikista hänen julkaisemista videoistaan olisi poistettu trollien takia.

– TikTok-tilini joutui suljetuksi mitä erilaisimpien valheellisten ilmiantojen vuoksi. Esimerkiksi kouluvierailuistani kertonutta videota väitettiin lasten hyväksikäytöksi.

– Tunnen suurta voimattomuutta TikTokin edessä, kun he eivät vastaa mihinkään viesteihini samaan aikaan kun kymmenet trollit saavat iloita tilini perusteettomasta sulkemisesta, Pitkänen pahoittelee.

Trollit voivat sulkea TikTok-tilini ja lopettaa aktivismiurani seinään.

Pitkänen on harmissaan, että häntä on maalitettu myös Twitterissä. Hän ei ole millään käyttämillään alustoilla vapaa verkkohäirinnältä tai herjaavalta puheelta.

– Suurin huoleni on tietysti se, että trollit voivat sulkea TikTok-tilini ja lopettaa aktivismiurani seinään, Pitkänen harmittelee Instagram-päivityksessään 8. marraskuuta.

Aktivistin viesti lihansyöjälle- kalikka kalahtaa sekasyöjän omaantuntoon?

Benjamin Pitkänen haluaa lähestyä muita ihmisiä empaattisesti, vaikka itse viesti tuomitsee lihansyöjän tappajaksi.

– Monet ajattelevat, että vegaanit vain tuomitsevat [lihansyöjiä].  Todellisuudessa emme ajattele, että sekasyöjät ovat huonompia ihmisiä, mutta päätös syödä eläimiä on tuomittavaa ja moraalisesti väärin.

– Uskon, että keskustelemalla ja argumentoimalla asiat voivat muuttua. Se ei ole välttämättä kaikkein produktiivisinta kulkea tuolla vihaten ihmisiä, koska ihmisillä tulee defenssit päälle ja he sulkevat korvansa.

Samanlainen ilmiö esiintyy myös muissakin ihmisiä syvästi jakavissa arvoissa. Esimerksi osa abortin vastustajista syyttää abortin tehneitä syntymättömän lapsen surmaamisesta. Tällöinkin on haastavaa lähteä etsimään yhteisiä säveltä pohtimalla esimerkiksi aborttien määrän vähentämistä. Mikäli vegaanit tuomitsevat sekasyöjät eläinten tappajiksi, on haastavaa saada viesti perille ja luoda dialogi siihen, miten lihan syömistä saataisiin vähennettyä.

Tästä syystä Benjamin Pitkänen on halunnut osoittaa mieltään ja tuoda viestiään rauhanomaisesti.

Kari Kuula, ehdottoman suuri arvostus häntä kohtaan.

Teologian tohtori ja kirjailija Kari Kuula kritisoi tammikuussa 2021 kolumnissaan, että ”eläinten teollinen käyttö muistuttaa Saatanan tuhotekoja – Jeesuksen seuraaja ei voi osallistua nykyiseen kaltoinkohteluun”. Kirkko ja kaupungin päätoimittaja Jaakko Heinimäki  päätyi poistamaan myöhemmin kolumnin sen aiheuttaman kohun jälkeen. Julkisen sanan neuvosto antoi langettavan päätöksen lehdelle kolumnin poistamisesta.

Benjamin Pitkänen arvostaa ennen kaikkea Kuulan tapaisten vaikutusvaltaisten henkilöiden rohkeaa ulostuloa eläinteollisuutta vastaan.

– Kari Kuula, ehdottoman suuri arvostus hänen työtään kohtaan. Varmaan moni on lukenut hänen kolumninsa Kirkko ja kaupunki -lehdestä. Suosittelen, että moni käy lukemassa tämän artikkelin.

Benjamin Pitkänen ja MTK:n edustaja – Radio Dein Viikon debatti?

Teologi Kari Kuulan kolumni aiheutti mielipahaa erityisesti kotieläintuottajissa ja heitä edustavassa maaseudun yrittäjien etujärjestö MTK:ssa. Pitkänen kuitenkin jatkaa MTK:n syyttämistä kovin sanoin.

– Suomessa ”Saatanan kätyri” on ehdottomasti MTK. Se on pesitynyt politiikkaa ja yhteiskuntaan. Kun Kari Kuula kirjoitti tämän kolumnin, MTK hyökkäsi kimppuun. Se on täysin tuomittavaa, mitä MTK tekee.

Haastattelu sai monet Radio Dein kuuntelijat kommentoimaan Pitkäsen ajatuksia paikoin kipakastikin eri somealutoilla. Pitkäsen kommentti MTK:ta vastaan sai erään kuuntelijan kysymään, ”onko tämä vegaanifani myös ravitsemusalan asiantuntija” ja luonnehti Pitkäsen näkemysten olevan ”paksua”.  Kuuntelija kommentoi vielä, että ei olisi ihme, vaikka Pitkäselle tulisi syyte kunnianloukkauksesta esimerkiksi MTK:lta. Pitkänen vastasi suorassa lähetyksessä kuuntelijan viestiin.

– Haluaisin mielelläni, että MTK nostaisi minua kohtaan kunnianloukkaus syytteen. Se olisi minulle etuoikeus. Minä olen valmis hyökkäämään MTK:ta vastaan.

Näinpä Radio Dei päätti kutsua MTK:n edustajan debatoimaan Benjamin Pitkäsen kanssa eläinten tehotuotannosta. MTK:ssa oltiin valmiita käymään keskustelua, joten sellainen tullaan kuulemaan Viikon debatin suorassa lähetyksessä keskiviikkona 23. marraskuuta kello 9 alkaen.

Kuuntele Benjamin Pitkäsen haastattelu kokonaan Dei Plussasta. [Herätys! 14.11.2022 kohdasta 1:53:15 alkaen]

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)