Kuulan kolumnin poistamisesta langettava päätös Kirkko ja kaupunki -lehdelle

 
Päätoimittaja Jaakko Heinimäki ja kolumnisti Kari Kuula.

Päätoimittaja Jaakko Heinimäki ja kolumnisti Kari Kuula. Kuvat: Esko Jämsä ja Hannu Keränen

Julkisen sanan neuvosto on antanut langettavan päätöksen Kirkko ja kaupunki -lehdelle Kari Kuulan kirjoittaman kolumnin poistamisesta. Päätöksen kolumnin poistamisesta teki päätoimittaja Jaakko Heinimäki.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) antoi kokouksessaan 7.4. langettavan päätöksen Kirkko ja kaupunki -lehdelle. JSN:n mukaan päätoimittaja Jaakko Heinimäen päätös poistaa Kari Kuulan kolumni oli vastoin journalistin ohjeita. Teologian tohtori ja kirjailija Kari Kuula on Kirkko ja kaupunki -lehden vakituinen kolumnisti. Tammikuussa hän kritisoi kolumnissaan ”Eläinten teollinen käyttö muistuttaa Saatanan tuhotekoja – Jeesuksen seuraaja ei voi osallistua nykyiseen kaltoinkohteluun” vahvoin sanakääntein eläinten tehotuotantoa. Julkisen kohun saattelemana päätoimittaja Heinimäki päätyi poistamaan kolumnin.

Seurakuntalaisen jutussa Heinimäki korosti tehneensä päätöksen päätoimittajana itsenäisesti.

Treen srk, neliöb 3.-16.4, MJa

”Taustalla oli se, että Kuula oli itse ottanut etäisyyttä siihen kolumniin ja toivonut sen täydentämistä jälkikäteen. Totesin, että on parempi ottaa se kokonaan pois ja kirjoittaa uusi”, Heinimäki totesi tammikuussa.

JSN katsoi, että päätoimittajalla ei ollut riittäviä journalistisia perusteita kolumnin poistamiseen. JSN muistutti, että sananvapauteen kuuluu ilmaisunvapauden lisäksi oleellisesti myös yleisön oikeus saada tietoa. Koska kolumnin sisällöstä kiisteltiin ja yhteiskunnalliset vaikuttajat ottivat siihen kantaa, olisi päätoimittajalla ollut JSN mukaan suoranainen velvollisuus pitää kolumni julki, jotta yleisö olisi voinut itse arvioida tekstiä sekä yhteiskunnallisten ja kirkollisten vaikuttajien reaktioita siihen.

Kantelua Julkisen sanan neuvostolle ei tehnyt kolumnisti itse.

 

Aiheet