Vapaakirkon kesäjuhlia vietetään sunnuntaina 20. kesäkuuta — ”hybridimalli” yhdistää perinteet ja teknologian

 

Toivon festivaali 2021 koetaan sekä seurakunnissa että ruudun välityksellä. Viime vuonna saatiin kokemusta digitaalisista juhlista, mutta nyt haluttiin lisätä yhteyttä.

Suomen Vapaakirkon kesäjuhlia vietetään tämän viikon sunnuntaina, 20. kesäkuuta. Toivon festivaali 2021 järjestetään sekä juhlapaikalla Tampereella että YouTubessa suorana verkkolähetyksenä.

Ohjelma käynnistyy jo edellisenä iltana vain verkossa nähtävällä konsertilla, jonka solisteina ovat Johanna Boedecker ja Roberto Brandão. Sunnuntain kolmessa lähetyksessä teemana on juhlien nimen mukaisesti toivo: toivo rukouksessa, toivo evankeliumissa ja toivon näköaloja.

Perheniemi neliöb. elokuu MJa

Digitaalisuus ja perinteet kohtaavat

Vapaakirkon hallitus päätti helmikuussa siirtää tämän vuoden kesäjuhlat verkkoon koronan vuoksi. Suurtapahtuman järjestely epidemian keskellä vaikutti jo tuolloin melkoisen epävarmalta.

Digitaalisista juhlista saatiin kokemusta jo viime vuonna, kun Toivon festivaali 2020 lähetettiin koteihin television ja verkon välityksellä. Tuolloin Toivon Studio- ja Toivon Talk -lähetyksiä nähtiin tiistaista sunnuntaihin.

Nyt nimi säilyy, mutta juhlan toteutuksessa otetaan askel kohti perinteisempiä kesäjuhlia. Yhteinen ohjelma järjestetään sunnuntaina Tampereen Vapaakirkkoseurakunnassa, josta se striimataan verkkoon. Juhlalähetyksiä kokoonnutaan seuraamaan samana päivänä kahdeksaan vapaaseurakuntaan eri puolilla Suomea, eli Tampereen lisäksi Ouluun, Seinäjoelle, Jyväskylään, Mikkeliin, Kouvolaan ja Poriin.

Vuorovaikutus jää verkossa ohueksi

Hybridiratkaisuun päädyttiin kahdestakin syystä, kommentoi juhlien järjestelytiimiin kuuluva Risto Vappula Suomen Viikkolehdelle huhtikuussa:

– Juhlien yksi sanoma on keskinäinen yhteys. Kokoonnutaan yhteen ja koetaan vuorovaikutusta, joka striimatussa tilaisuudessa on ohutta.

Tänä vuonna kesäjuhlat ovat myös historiallisen suppeat. Se johtuu siitä, että pidemmät juhlat verkon välityksellä ovat työläs ratkaisu.

– On teknisesti haastavaa kerätä joka ilta porukka yhteen ja järjestää lähetys, Vappula kommentoi.

Tämän kesän juhlat noudattelevat enemmän perinteistä juhlamallia puheineen, rukouksineen ja ehtoolliskokouksineen, mutta joitakin elementtejä on ammennettu myös viime kesän kokemuksista: mukana on paneelikeskustelu ja terveisiä seurakunnista eri puolilta Suomea.

– Ne osiot saivat viime vuonna hyvää palautetta.

Toukokuun puolesta välistä lähtien on julkaistu Toivon festivaali -podcast-sarjaa, jonka jaksoja on kertynyt yhteensä seitsemän. Musiikin suoratoistopalvelu Spotifyssa julkaistun podcastin aiheina ovat muun muassa lähetystyön myytit, raha ja kristinusko sekä seurakunta 2020-luvulla.