Timo Soinilta tulossa uusi JYTKY – omaelämäkerta ulos elokuussa

 
Timo Soini istumassa kuulokkeet korvilla Radio Dein studiossa

Politiikan areenoilla meritoitunut ex-ulkoministeri kertoo kirjassaan, miten Venäjällä näytettiin suomalaisille ministereille kaapin paikka ja millaista on poliitikon elämä, kun ei tiedä kuka heittää seuraavaksi puukon selkään.

Timo Soini haluaa kertoa neljännessä kirjassaan elämästään rehellisesti:

– Meillä on useita henkilöitä, jotka ovat kirjoittaneet elämänkerran, jossa he ovat tehneet itsestään paremman ihmisen, synnittömämmän. Haluan itse kirjoittaa elämästäni ja siitä miltä se tuntui rehellisesti.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

”Olen tyrmistynyt siitä, miten hiljaa evankelis-luterilainen kirkko on elämän pyhyydestä.”

Soini syntyi vuonna 1962 Raumalla, josta jo kaksivuotiaana muutti Espooseen. Poliittisen uran hän aloitti jo kuusitoistavuotiaana Suomen Maaseudun puolueessa. Vuonna 1988 Soini valmistui valtiotieteiden maisteriksi ja kääntyi katolilaiseksi. Soinista olisi voinut tulla pappikin, mutta hän ei kadu valintojaan:

– Olen tyytyväinen tähän polkuun, minulla on hyvä vaimo ja kaksi upeaa lasta. 

Timo Soini oli mukana perustamassa Perussuomalaisia SMP:n konkurssin jälkeen ja vuonna 1997 hänet valittiin puolueen puheenjohtajaksi. Sen jälkeen Timo Soini on ollut Espoon kaupunginvaltuuston jäsen, kansanedustaja, Euroopan parlamentin jäsen, perussuomalaisten presidenttiehdokas ja ulkoministeri Sipilän hallituksessa. 

Palaako Soini valtakunnan politiikkaan?

Soinin mielestä politiikka on vuosien varrella tullut helpommaksi ja lähemmäksi ihmisiä.

– Ennen aikoihin jos Hesari ei kirjoittanut sinusta, kansa ei tiennyt sinusta. Nykyään viestin saa sosiaalisen median avulla perille. Ennen politikkoja suojeltiin heidän omilta hölmöilyiltään. Nykyään olet itse kunnolla vastuussa siitä mitä teet tai sanot.

Vaikka Soini onkin työntänyt valtakunnan politiikan ovea kiinni, ovi lonksuu enemmän kiinni kuin auki. Perhe toivoisi, että se pysyisikin kiinni, mutta kokenutta poliitikkoa kiinnostaa edelleen ihmisten asioista päättäminen.

– Olen vielä Espoon kaupunginvaltuustossa. Ehdokkaaksi on kysytty useammastakin porukasta, enkä ole vielä vastannut. Tulen pienestä Iivisniemen lähiöstä. Jos jään pois, ei sieltä valita ketään.

Timo Soini on ollut politiikassa uskollinen omalle näylle. Hän on esimerkiksi tuonut esille raskauden keskeytyksiä vastustavat näkemyksensä useissa yhteyksissä. Ollessaan ulkoministerinä hänestä kanneltiin oikeuskanslerille, koska hän osallistui vuonna 2018 Kanadan matkalla kynttilävigiliaan abortin uhrien muistoksi. Oikeuskansleri tuli siihen tulokseen tulokseen, että kyseessä oli uskonnonvapauden harjoittaminen ja sananvapaus, eikä Soini näinollen tehnyt mitään lainvastaista.

”Ennen politikkoja suojeltiin heidän omilta hölmöilyiltään. Nykyään olet itse kunnolla vastuussa siitä mitä teet tai sanot.”

Abortin vastaisuudesta Soini kiittää presidentti Trumppia ja haastaa myös Suomen luterilaista kirkkoa.

– Elämän pyhyys ei ole mielipidekysymys. Biologisesti elämä alkaa hedelmöittymisestä ja sillä on seurauksensa. Mutta parkkimaksun suuruus sensijaan on mielipidekysymys. Kirkon pitäisi olla uskollinen evankeliumille. Olen tyrmistynyt siitä, miten hiljaa evankelis-luterilainen kirkko on elämän pyhyydestä.

Soinin mielestä kirkon ei pidä mukautua maailmanaikojen mukaan, vaan on pidettävä kiinni totuudesta. Hän uskoo mottoon: ”Ole luja, mutta lempeä’’ eli opissa tiukka mutta ihmistä kohtaan armahtavainen.

Teksti: Kirsi Rostamo ja Isa Vilkevuori

Timo Soini vieraili #herätys! -aamulähetyksessä. Kuuntele koko lähetys täältä.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)