Täyttäkää kirkot!

 

The interior view of traditional church with empty bench and aisle, the famous heritage in Macao/Macau, China

Monessa seurakunnassa on nuorten aikuisten kokoinen ja muotoinen aukko. Mihin nuoret katoavat seurakunnista? Miksi?

“Kerran usko lapsuuden… “ ja niin edelleen. Moni on mukana seurakunnan toiminnassa lapsuudessa ja nuoruudessa, mutta paikkakunnan vaihtuessa opiskelun tai työpaikan myötä siteet vanhaan kotiseurakuntaan katkeavat, eikä uusi seurakunta välttämättä tavoita vasta muuttanutta aikuista. Miten seurakunnat voisivat tavoittaa paremmin nuoria aikuisia?
Monessa isossa kaupungissa Sley, Kansanlähetys ja Opko järjestävät omia EO-, 3K- ja opiskelijailtojaan, mutta monella pienemmällä paikkakunnalla opiskelijaikäisten omaa toimintaa ei ole. Missä on kaikki toiminta nuorisotyön ja diakoniapiirien välillä? Toiminnan ollessa vähäistä ja näkymätöntä, moni entinen seurakuntanuori valitsee kinkerien ja raamattupiirien sijaan opiskelijabileet.

Uudistumisen edessä

Toholammin seurakunnan nuorisotyönohjaaja Jani Heinineva kaipaa asiaan muutosta.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

– Koen 28-vuotiaana nuorena aikuisena, että kirkko on jäänyt kokonaisena instituutiona jälkeen nuorten aikuisten elämästä, Heinineva kuvailee.

Kirkko odottaa, että nuoret aikuiset tulisivat kirkon luo, vaikka kirkon pitäisi tulla nuorten aikuisten luo. Heininevan mielestä kirkossa ei tehdä tarpeeksi työtä nuorten aikuisten tavoittavan työn eteen.

– Nuoret aikuiset kaipaavat elämäänsä sykettä. Kirkko on jämähtänyt 80-luvulle ja nyt katsellaan vain, hän selittää.

– 18-19 -vuotiaille ei ole olemassa toimintaa, joka kantaisi 30-vuotiaaksi asti. Jos nuorisotyössä saadaan joitakin nuoria aikuisia kiinni, seuraavalla paikkakunnalla ei sitten olekaan toimintaa, Heinineva sanoo. Kun nuori lähtee nuorisotyön piiristä, ei hänellä usein ole ketään ottamassa vastaan toisessa päässä. Seurakuntien välillä ei ole siltoja ja yhteisiä toimintamalleja nuorten aikuisten toimintaan. Ei ole elämänmakuista, nuorten aikuisten elämänrytmiin sopivaa, toimintaa, joka tavoittaisi nuoria aikuisia. Näitä asioita Heinineva haluaa korostaa omassa työssään.

Teksti Venla Honkala | Mykola Kokaryev/123rf.com

Tämä artikkeli on tiivistelmä. Lue koko juttu osoitteessa nuotta.com!