Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Äidin tyttö laulaa Isän armosta

 

Julia Läspän elämää ovat värittäneet monet ilon aiheet, kuten musiikin lahja ja voimaa antava seurakuntayhteys. Mukaan on mahtunut myös huoli äidistä sekä vaikeudet koulunkäynnissä Teksti ja kuvat Joonas Immonen On tuulinen syyspäivä Helsingissä. Höyryävän kuuma kahvi helpottaa Herz-yhtyeen kautta tunnetuksi tulleen kälviäläislaulajan syysflunssan kipeyttämää kurkkua. Julia toivoo hänen äänensä kestävän läpi illan keikan. Hänen katseensa …

Julia Läspän elämää ovat värittäneet monet ilon aiheet, kuten musiikin lahja ja voimaa antava seurakuntayhteys. Mukaan on mahtunut myös huoli äidistä sekä vaikeudet koulunkäynnissä

Teksti ja kuvat Joonas Immonen
On tuulinen syyspäivä Helsingissä. Höyryävän kuuma kahvi helpottaa Herz-yhtyeen kautta tunnetuksi tulleen kälviäläislaulajan syysflunssan kipeyttämää kurkkua. Julia toivoo hänen äänensä kestävän läpi illan keikan. Hänen katseensa loisteesta näkee, että hinku päästä laulamaan on sairastelusta huolimatta kova.
Julia on laulanut 3-vuotiaasta asti. Suurin innoittaja laulamiseen on ollut hänen oma äitinsä. Julia kertoo, että laulamisen lisäksi monessa muussakin asiassa äiti on hänen suurin esikuvansa.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

– Ilman äitiä minä en laulaisi. Koen, että en tule koskaan olemaan tulkinnallisesti sillä tasolla, jolla äitini on. Hän uskoo jokaisen sanan, jonka hän laulaa, Julia kehuu.

Erityisen tärkeää Julialle ovat kappaleiden tekstit. Tulkittavien kappaleiden valinta on sisältölähtöistä. Laulamisessa Julia nauttii yhteydestä yleisön kanssa.

– Se tuo minulle tosi paljon, kun näen, että joku ihminen laulaa mukana jotakin kappaletta ja käy sen herättämiä tunnetiloja läpi, Julia kuvailee.

Vaikeudet pistivät asiat tärkeysjärjestykseen.

Huoli äidin terveydestä

Julian nuoruutta on ollut värittämässä hänen äitinsä vakava sairastelu. Hän on perheen ainoana lapsena viettänyt paljon aikaa kotona äidin kanssa isän ollessa työmatkoilla. Sairastelun pahentuminen oli teini-ikäiselle Julialle radikaali muutos, kun hän yhtäkkiä joutuikin hoitamaan äitiään.

– Ennen rippikoulua elimme perheessämme omanlaista aikaa. Äidillä oli perussairaus, mutta sen lisäksi hän joutui elinsiirtoon, kun olin neljäntoista, Julia kertoo.

Julia kertoo, että vaikeudet pistivät asiat tärkeysjärjestykseen. Hän ajattelee, että kaikesta huolesta ja vastuusta huolimatta tapahtumien vuoksi hän säästyi esimerkiksi monilta teini-iän kapinoilta.

Uskon voima ja yhteys

Siihen aikaan rippikoulu ja seurakunta olivat tärkeitä voimavaroja vaikeita asioita läpikäyvälle Julialle.

– Koin että raskaiden aikojen keskellä minua helpotti, kun pääsin rippikoulun kautta seurakunnan toimintaan mukaan. Seurakunta oli turvallinen paikka, jossa sain levätä, elää nuoruuttani ja purkaa tunteitani, Julia kuvailee.

Läheisimmät ystävyyssuhteet Julia solmi niinä aikoina. Jos hänellä on asioita, joista hän haluaa puhua, niin hän tietää kenelle soittaa.

Julia kuvaa uskon merkitystä elämässään voimavarana, josta iloita elämän parhaina hetkinä ja johon turvata huonon hetken koittaessa.

– Koen olleeni lapsenuskossa koko elämäni. Rippikouluaikana ja ennen sitä uskoni kasvoi, kun kävin asioita läpi ja jouduin itse pohtimaan uskoani.

”Älä ole liian ankara itsellesi. Kukaan meistä ei ole täydellinen, mutta kuitenkin Jumalan silmissä olemme täydellisiä.”

Tähtäin tähdissä

Julialla on luonteessaan voimakas taipumus täydellisyyden tavoitteluun. Hän kokee, että monesti on vaikea olla itseään kohtaan armollinen.

– Olen perfektionisti. Vaadin itseltäni paljon. Minun täytyisi muistaa, ettei saa vaatia itseltään liikaa eikä saa olla liian raaka itselleen.

Armo näkyy Julian mukaan arjessa siinä, että vaikka hän tekee virheitä ja vaikka hän kompastuu, hän voi aina palata Jumalan armollisuuteen.

Infoboksi:
Julia Läspä
Ikä: 21
Harrastukset: Vapaa-ajallaan Julia näkee ystäviä, ulkoilee ja tekee käsitöitä. Musiikkiharrastuksiin kuuluu laulamisen lisäksi pianon ja viulun soittaminen.
Koulutusala: Sosionomi (AMK)
Lempiraamatunkohta:
”Muista, että olen sanonut sinulle: ´Ole rohkea ja luja, älä pelkää äläkä lannistu. Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi kaikilla teilläsi´”.
– Joosua 1:9

Juttu on lyhennelmä. Lue alkuperäinen haastattelu tästä.