Suomen katolinen piispa Teemu Sippo: Tervehtyminen hyväksikäytöstä ja salailun aiheuttamista haavoista vaatii syyllisten rankaisemista

 

Suomen katolisen kirkon Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Sippo. Kuva: Wikipedia

Suomen katolisen kirkon piispa Teemu Sippo otti tänään perjantaina kantaa järkyttäviin mittasuhteisiin paisuneeseen katolisen kirkon pedofiliaskandaaliin. Sippo vaatii salailun lopettamista ja yhteistyötä maallisten viranomaisten kanssa

– Kirkon tervehtyminen hyväksikäytöstä ja sen salailun aiheuttamista haavoista vaatii päättäväistä yhteistyötä myös maallisten viranomaisten kanssa kaikkien näihin rikoksiin syyllistyneiden asianmukaiseksi rankaisemiseksi, vaatii Suomen katolinen piispa Teemu Sipoo hiippakuntansa verkkosivuilla tänään perjantaina julkaisemassaan kannanotossaan.

Roomalaiskatolinen kirkko on saanut viime viikkoina valtaisaa kritiikkiä eri puolilla maailmaa. Kirkkoa syytetään hampaattomuudesta tarttua yhteisöön pesiytyneeseen lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Jopa kymmenien tuhansien lasten on uutisoitu joutuneen katolisten pappien seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi vuosien varrella. Media on uutisoinut kirkon piirissä tapahtuneista hyväksikäyttötapauksista muun muassa Australiasta, Chilestä, Irlannista, Saksasta ja Yhdysvalloista.

IK-opisto (vuosisop) neliöb.17.-30.1.MJa

Paavi Franciscus joutui kritiikin silmään

Paavi Franciscusta ja kirkon ylintä johtoa on syytetty skandaalin peittelystä ja uhrien kärsimysten vähättelystä.

– Meitä on viime viikkoina järkyttänyt monien pappien tekemät lasten ja nuorten hyväksikäyttötapaukset Pennsylvaniassa USA:ssa ja muutkin tähän liittyvät uutiset. Olemme murheellisia hyväksikäytön uhrien kärsimyksistä ja häpeissämme kirkkomme työntekijöiden syyllisyydestä noihin tekoihin, toteaa Sippo kannanotossaan.

”Voimme olla kiitollisia pyhälle isälle”

Vatikaanin eläkkeellä oleva Yhdysvaltain-suurlähettiläs Carlo Maria Viganò vaati pari viikko sitten paavi Franciscusta eroamaan. Viganò syyttää Franciscusta kirkkoa koskevan pedofilian pimittämisestä. Piispa Teemu Sippo ei mene kritiikissään yhtä pitkälle.

– Paavi Franciscus kirjoitti jokin aika sitten maailman kaikille katolilaisille kirjeen noista tapahtumista ja pyysi anteeksiantoa kirkolle pahoista teoista ja myös niiden salaamisesta. Voimme olla kiitollisia pyhälle isälle hänen sanoistaan. Sama koskee paavi Benedictusta, joka paavikaudellaan terävöitti hyväksikäyttötapausten yhteydessä toimintatapoja, Sippo näkee.

– Käyttöön tuli nollatoleranssi, joka siitä lähtien on vähentänyt uusien tapausten määrää huomattavasti.

Helsingin hiippakunta varautunut epäilyihin

Suomen katolinen kirkko perusti muutama vuosi sitten valtaosin maallikoista koostuvan komitean, jonka tehtävä on selvittää hyväksikäyttöepäilyjä. Helsingin hiippakunta on laatinut on kirjalliset ohjeet toimenpiteistä, jos epäilyjä ilmenee. Sipon mukaan niitä noudatetaan, vaikka Vatikaani ei ole Suomessa käytössä olevaa toimenpideohjeistusta vielä virallisesti hyväksynyt.

– Meiltä kaikilta vaaditaan herkkää mieltä ja kunnioitusta lapsia ja nuoria kohtaan. Ennen muuta tarvitaan empatiaa, lapsen asemaan asettumista. Valitettavasti nykyinen seksuaalisuutta korostava ilmapiiri asettaa usein toisen ihmisen ensisijaisesti objektiksi, välineeksi omien tarpeiden tyydyttämiseksi. Tätä vastaan meidän tulisi käydä ja toimia lähimmäisenrakkauden käskyn mukaisesti ja ennen kaikkea muistaa Jeesuksen sanat: ”minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle”.

On järkyttävää että suojelu on mennyt läpi koko organisaation kaikkien hierarkiatasojen.

Ohjelmapäällikkö Kimmo Saares Suomen evankelisluterilaisen kirkon viestinnästä kommentoi katolisen kirkon tilannetta Radio Dein suorassa Jälki-istunto-lähetyksessä perjantaina.

Organisaation oman pyhyyden suosio on ollut tärkeämpää kuin hyväksikäytetyn lapsen suojelu. Katollisessa kirkossa on pakko tulla sellainen vaihe, jossa mietitään, mitkä kirkon rakenteissa  ja toimintatavoissa ovat mahdollistaneet ilmiön näin suuren laajuuden, Saares arvioi.

– On järkyttävää, että suojelu on mennyt läpi koko organisaation kaikkien hierarkiatasojen. Tämä pitäisi käydä nyt läpi organisaation kaikilla tasoilla todella avoimesti. Tie tervehtymiseen voi mennä ainoastaan sitä kautta, että asiat käsitellään mahdollisimman perusteellisesti ja ollaan oikeasti valmiita tekemään rakenteisiin muutoksia. Kristuksen kirkko kaikkine sen ilmestymismuotoineen ei ole pelkästään pyhä. Se voi olla kätketysti pyhä, mutta kyllä se on myös aika syntinen organisaatio.

– Kun yhdistetään tiukka uskonnollisuus, hengellisyys ja seksuaalisuus, niin siitä yleensä saadaan pahaa aikaan. En tiedä miten katolinen kirkko ylipäätään selviää tästä, kommentoi katolisen kirkon pedofiliakriisiä Kotimaa-lehden toimituspäällikkö Freija Özcan Jälki-istunto-ohjelmassa.

Opus Dein papiksi Roomassa opiskellut Oskari Juurikkala keskustelee katolisen kirkon pappien selibaattikäytännöstä Arto Antturin Syventävä oppimäärä -ohjelmassa Radio Deissä maanantaina 17.9. kello 16-17.

Katolisen kirkon viestintäjohtaja Marko Tervaportti vierailee suorassa Jälki-istunto ohjelmassa perjantaina 28.9. kello 9-10.