Hyväksikäyttöskandaali paisuu – Paavin väitetään suojelleen syytettyä kardinaalia

 

Vatikaanin yllä leijuvat nyt tummat pilvet. Kuva: Free-Photos/ Pixabay

Vatikaanin eläkkeellä oleva Yhdysvaltain-suurlähettiläs Carlo Maria Viganò vaatii paavin eroa. Paavi kieltäytyi kommentoimasta syytöksiä paluumatkallaan Irlannista.

Katolisen kirkon seksuaalista hyväksikäyttöä koskeva skandaali nousi viikonloppuna uudelle tasolle, kun paavi Franciscusta syytettiin hyväksikäyttötapauksen pimittämisestä. National Catholic Register -verkkolehti julkaisi lauantaina Vatikaanin eläkkeellä olevan Yhdysvaltain-suurlähettilään ja arkkipiispa Carlo Maria Viganòn 11-sivuisen kirjeen, jossa hän väittää paavin tienneen kardinaali Theodore McCarrickia koskevista syytöksistä jo viisi vuotta sitten.

Paavi myönsi heinäkuussa 2018 McCarrickille eron kardinaalikollegiosta ja määräsi hänet elämään ”rukouksessa ja katumuksessa” sen jälkeen kun syytökset McCarrickin käytöstä kohtaan nousivat julkisuudessa esiin. McCarrickin väitetään käyttäneen seksuaalisesti hyväkseen teini-ikäistä alttaripoikaa sekä lukuisia pappisseminaarin opiskelijoita vuosikymmenten aikana.

Sansa kesäkeräys artikkelin alle

Arkkipiispa Viganòn mukaan jo edellinen paavi Benedictus XVI määräsi vuonna 2009 tai 2010 McCarrickille samat sanktiot, jotka Franciscus antoi tänä kesänä. Viganò sanoo henkilökohtaisesti kertoneensa noista sanktioista paavi Franciscukselle hänen astuttuaan virkaansa 2013. Viganòn mukaan Franciscus ei välittänyt Benedictuksen asettamista sanktioista, ja sen lisäksi tämä ”teki McCarrickista luotetun neuvonantajansa.”

Kirjeensä lopuksi Viganò kehottaa paavia tunnustamaan virheensä ja eroamaan yhdessä niiden kardinaalien ja piispojen kanssa, jotka tiesivät McCarrickin toiminnasta.

Viganòn kirje pyrkii siis paljastamaan, että hyväksikäyttötapausten peittely on oletettua laajempaa ja ulottuu kirkon johtoon saakka. Jotkut ovat epäileväisiä kirjettä kohtaan. Viganòn väitettä Benedictuksen asettamasta sanktiosta on epäilty, sillä McCarrick jatkoi papillisia tehtäviä oletetun sanktion jälkeenkin. Viganò on myös aiemmin kritisoinut paavi Franciscusta ja hänen kirjeensä on nähty osana vanhoillisten piirien ajojahtia nykyistä paavia kohtaan.

Paavi: Tehkää kirjeestä omat arvionne

Samaan aikaan paavi Franciscus vieraili Irlannissa, jossa hän tapasi seksuaalisen hyväksikäytön uhreja. Sunnuntain messussa Dublinissa hän pyysi anteeksi kirkon johtajien harjoittamaa ”hyväksikäyttöä Irlannissa ja vallan väärinkäyttöä.”

Paluulennolla Dublinista Roomaan paavi Franciscus vastaili toimittajien kysymyksiin. Häneltä kysyttiin myös Viganòn kirjeestä, jota paavi kieltäytyi kommentoimasta. ”Lukekaa kirje tehkää siitä omat arvionne. Sen enempää sen sano”, hän totesi. ”Selvitys puhuu puolestaan. Teillä on riittävät journalistiset kyvyt tehdä johtopäätöksiä”, paavi jatkoi. Hän myös sanoi mahdollisesti kommentoivansa kirjettä myöhemmin, kun aikaa on kulunut ja toimittajat ovat tehneet itse johtopäätöksensä.