Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Paavi kehottaa rukoukseen ja paastoon hyväksikäyttöskandaalin johdosta

 

Paavi Franciscus. Kuva: reynaldodallin/Pixabay

Paavi Franciscus tuomitsee väkivallanteot sekä kehottaa kirkkoa samaistumaan uhrien kärsimykseen.

Paavi Franciscus kirjoitti 20. elokuuta kirjeen, jossa hän kehottaa koko Jumalan kansaa katumukseen, rukoukseen, paastoon ja solidaarisuuteen seksuaalisen hyväksikäytön aiheuttaman skandaalin johdosta.

Paavi viittaa kirjeessään Yhdysvalloissa elokuussa julkaistuun raporttiin, joka paljasti 301 papin käyttäneen hyväksi yli tuhatta lasta vuosikymmenten aikana. Tietoon tulleisiin tapauksiin ei tartuttu asianmukaisesti, vaan tapauksista vaiettiin.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

”Menneisyyteen katsottaessa mikään yritys pyytää anteeksi ja hyvittää aiheutettua vahinkoa ei koskaan ole riittävä. Tulevaisuuteen katsottaessa ei koskaan ole liian vähäistä kaikki se, mitä voimme tehdä synnyttääksemme kulttuurin, jossa ei ainoastaan estetä tuollaisten tilanteiden toistuminen, vaan myös se, että niiden peittelemisellä ja jatkumisella olisi mitään sijaa”, paavi toteaa.

Hänen mukaansa raportin tiedot velvoittavat kirkkoa tuomitsemaan voimakkaasti kyseiset julmuudet. ”Häveten ja katuen myönnämme kirkollisena yhteisönä, että emme ole osanneet olla siellä, missä meidän olisi pitänyt olla; ette emme toimineet ajoissa tunnistaen, kuinka laaja ja vakava oli se vahinko, jota aiheutettiin monien elämässä.”

”Uhrien tuska on myös meidän tuskamme”

Tuomitsemisen ja tunnustamisen lisäksi paavi kehottaa kirkkoa ottamaan vastuulleen haavoitettujen kärsimyksen. Hän viittaa Paavalin korinttilaiskirjeen lauseeseen ”Jos yksi jäsen kärsii, kärsivät kaikki muutkin jäsenet” ja lausuu: ”Uhrien ja heidän perheidensä tuska on myös meidän tuskamme.”

Paavi Franciscus on aiemminkin tunnustanut virheitä siinä, miten kirkko on käsitellyt hyväksikäyttötapauksia ja pyytänyt uhreilta anteeksi. Pelkkä anteeksipyytäminen ei kuitenkaan ole kaikille ollut riittävästi, vaan myös tekoja vaaditaan. Seksuaalisesti hyväksikäytetty ja muutosta kirkon sisällä ajava irlantilainen Marie Collins kertoo CNN:n haastattelussa eronneensa viime vuonna paavin neuvottelukunnasta, koska ”mikään ei ole muuttunut”. ”Paljon paavin anteeksipyyntökirjeessä on hyvääkin, mutta hän silti sanoo, että teemme työtä, jotta saamme syylliset vastuuseen. On kulunut vuosikymmeniä, ei enää voi vain työskennellä sen eteen.”

 
artikkelibanneri Uusi Tie