Kirkko: Kirkon jumalanpalvelusbarometrin 2023 karu tulos: Vain 41 prosenttia papeista pitää jumalanpalvelusta erittäin tärkeänä

Suomen gospelhuiput striimaavat oman joulukonserttinsa

 

Joukko kotimaan nimekkäimpiä gospelartisteja yhdistää voimansa livestream-joulukonsertissaan.

Pekka Simojoen Ikiaikojen taa -kappale nousi vuosi sitten suureen suosioon ja nyt sen sanoma johdattaa livestream-konserttia.

Koronapandemia on saanut sekä seurakunnat että maallisen puolen tapahtumajärjestäjät turvautumaan nettistriimeihin ja radiolähetyksiin osallistujien ja yleisöjen tavoittamiseksi. Samaan kelkkaan hyppää nyt myös joukko Suomen eturivin gospelartisteja, jotka ovat päättäneet striimata oman joulukonserttinsa yhteisvoimin.

Kuvittele vanha pohjalaistalo, jonka tunnelmallisen tuvan täyttävät Pekka Simojoen, Jipun, Even & Ossin, Heidi Simeliuksen, Pekka Laukkarisen sekä Olli Heleniuksen tarinat ja laulu. Välillä silmäkulma saattaa kostua, kun nämä herkät artistit muistelevat oman lapsuutensa jouluja ja laulavat heille rakkaita jouluisia kappaleita.

Perheniemi neliöb. vkot 39-40. MJa

Tähän pyrkivät ainakin konsertin järjestäjät, Ohjelmatoimisto Kristalli ja Radio Dei, jotka tuottavat maksullisen livestreamkonsertin jouluviikolla. Järjestäjät ovat arvioineet virtuaalikeikan kelpaavan myös joululahjaostokseksi, sillä suoran lähetyksen ohella joulukonsertin voi katsoa lippukoodilla myös joulupyhinä ja vielä hieman niiden jälkeenkin.

Johanna Vauto
Johanna Vauton mukaan gospelartistit eivät tyydy joulukonsertissaan ainoastaan tulkitsemaan heille rakkaimpia joululauluja vaan he myös muistelevat itselleen merkityksellisiä jouluja. Kuva: Mika Nuorva

– Tämä on tosi inspiroiva projekti. Saamme hienon ja koskettavan kokemuksen verkon välityksellä, uskoo Kristallin toimitusjohtaja Johanna Vauto.

Tapahtuma kulkee nimellä Ikiaikojen taa, joka on samalla Pekka Simojoen kappale.

– Kun kuulin laulun ensimmäisen kerran, sen sanat kolahtivat minuun heti. Tämä laulu vie sinne ikiaikojen taa Jeesuksen seimen äärelle, joulun sanoman ytimeen, Vauto selittää.

Pekka Simojoki kertoo, että kappaleen syntyyn ei liity dramatiikkaa, vaan se löysi hahmonsa joulun pyhinä vuonna 2009.

– Minulla oli pitkään pyörinyt kitarassani pieni sointuriffi, jossa oli jotain niin jouluista ja kaihoisaa, että melodia alkoi rakentua niiden päälle. Työnimeksi annoin tälle Joulu ensimmäinen. Kun huomasin, kuinka paljon sen nimisiä lauluja jo on, vaihdoin nimeksi Ikiaikojen taa, joka muutenkin kertoo laulun sanomasta enemmän.

Pari vuotta sitten Antti Vuori teki kappaleesta uuden upean sovituksen, jonka Pekan tytär Heidi Simelius esitti joulukonsertissa. Viime jouluna he työstivät siitä upean musiikkivideon, jonka myötä laulu syttyi ihan uudella tavalla ja lähti lentoon.

– Olen ollut tosi iloinen ja vähän häkeltynytkin siitä vastaanotosta, minkä se on saanut. Minulle sanottiinkin, että siinä on jotain samaa kuin vanhassa Tulkoon joulu -kappaleessa. Ainakin toivon, että se on jotenkin löytänyt sitä ensimmäisen joulun henkeä, Simojoki kertoo.

Simojoen mukaan sekä itse kappale että tuleva konsertti haluavat liittää kuulijansa siihen vuosituhansia pitkään kristittyjen vaellukseen, joka lähti aikanaan Betlehemistä.

– Saamme joka joulu katsoa ihmettä ja aavistella sitä suunnatonta salaisuutta, joka makaa vaatimattomassa seimessä. Siinä on jotain ’pyhää ja puhdasta’, niin kuin laulu sen ilmaisee.

Radio Dein Herätys!-aamulähetyksen maanantaiaamun 14.12. somekisassa on järjestäjien mukaan mahdollisuus voittaa vapaalippuja Ikiaikojen taa -konserttiin.

Katso video [Youtube]:

 
Dei, Ihmisen ääni, artikkeliban. (2/2) 3.10.- MJa