Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Seurakuntien talousvaikeuksille etsitään ratkaisuja

 

Muun muassa Kokkolan seurakunta joutuu harkitsemaan veroprosentin korostusta talousvaikeuksien vuoksi. KUVA: Wikipedia Common

Yhä useammat seurakunnat kamppailevat talousvaikeuksissa. Kirkkohallituksen tilastojen mukaan 323 seurakuntataloudesta jopa 197 teki tappiota.

– Alijäämäisiä talousarvioita ei voida tehdä pitkään. Jos taloudenhoito näyttää jäävän pysyvästi alijäämäiseksi, on tehtävä suunnitelma tilanteen korjaamiseksi, kommentoi kirkkohallituksen vt. talouspäällikkö Pasi Perander Keski-Pohjanmaa –lehdessä.

Peranderin mukaan Kirkkohallituksella ei ole patenttilääkettä seurakuntien talousongelmien ratkaisemiseen. Kirkollisveron korotusta hän ei pidä välttämättä toimivana ratkaisuna.

– Voi olla, että veronkorotus voimistaa kirkosta eroamista ja vastuun kanto jää yhä harvempien harteille, Perander arvioi.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Perander toivoo ihmisten muistavan, että kirkko on yhä maan suurin hyväntekeväisyysjärjestö, joka kantaa huolta huonomassa asemassa olevista ihmisistä.

Seurakuntien talousongelmat näyttävät kasvaneen selvästi, sillä talouspulmiin joutuneiden yhteisöjen määrä kasvoi 40:llä seurakunnalla edellisvuodesta.

Kirkkohallitus pyrkii omalta osaltaan helpottamaan seurakuntien taloustilannetta perustamalla seurakunnille yhteisen Heta-järjestelmän, joka huolehtii seurakuntien kirjanpidosta, palkanlaskennasta ja henkilöstöhallinnosta. Ensimmäiset seurakunnat liittyvät tähän vuoden 2012 aikana.