Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Pappibarometrille ei hurrata seurakuntayhtymissä

 

Taloussanomat kertoi elokuun alussa saksalaisesta Hirtenbarometer-sivustosta, jonka puitteissa papeille voi antaa pisteitä esimerkiksi jumalanpalveluksen johtamisesta.

Seurakuntalaisen kyselyn mukaan Suomen suurissa seurakuntayhtymissä suhtaudutaan pappien suorituskohtaiseen listaamiseen varauksellisesti.

Esimerkiksi Tampereen tuomiorovasti Olli Hallikainen ja Turun seurakuntayhtymän työnohjaaja Heikki Palmu eivät kaipaa pappibarometriä mittamaan yhtymiensä pappien toimia. Sen sijaan Oulun tuomiorovasti Matti Pikkarainen pitää ideaa käyttökelpoisena.

Saksalaissivustolla sielunpaimenten suoritus ilmaistaan lampaiden kuvilla. Kun pappi saa hyvät pisteet, lampaan villa on valkeaa. Jos suorituksessa on toivomisen varaa, lammas on tummanharmaa.

– Pidän tällaista aika turhanaikaisena. Nykyäänhän vihkipappejakin valitaan kampauksen perusteella, Palmu ihmettelee.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Kyllä pappeja pitääkin arvostella, mutta tuollaisista listoista en oikein innostu.

Tampereen tuomiorovasti Olli Hallikainen yhtyy Palmun näkemykseen.

– Emme tarvitse pappibarometria. Keskeistä papin työssä ei ole persoona, vaan sanoma, Jumalan sana.

– On hyvä että papit keskustelevat keskenään työstään. He saavat näin toisiltaan virikkeitä. Joskus esimerkiksi messun toimittamista tai saarnan pitoa voidaan vertailla ja näin ’sparrata’ pappia. Muu pappien vertailu olkoon seurakuntalaisten asia. Kirkon ei pidä sitä edistää, Hallikainen toteaa.

”Kaikki palaute on tarpeen”

Oulun tuomiorovasti Matti Pikkaraisen mielestä pappien rankkaaminen voisi olla hyödyllistäkin.

– Ei se minua häiritsisi. Joudumme pappeina elämään usein omien tuntemustemme varassa. Sekä myönteinen että kehittävä palaute on tarpeen.

– Toisaalta tuollainen vuohiin ja lampaisiin jakaminen voi lisätä työpaineita kohtuuttomasti. Musta lammas ei saa mitään töitä ja valkoinen nääntyy työtaakan alle.

Hirtenbarometer-sivua perustamassa olleen Andreas Hahnin mukaan monet seurakunnat toimivat mallikkaasti, mutta hyvä suoriutuminen jää huomaamatta. Toisaalta palvelu voi nostaa orastavat ongelmat esiin, ennen kuin ne kehittyvät vakaviksi. Huhtikuussa julkaistulle sivulle on rekisteröitynyt yli 25 000 seurakuntaa ja 8 000 pappia. Arvioitavista papeista tilastojen kärjessä jatkaa paavi Benedictus XVI.

 

Hirtenbarometer-sivusto: http://hirtenbarometer.de/

 
Artikkelibanneri perussanoma