Selvitys: Antisemitismi voimistuu Euroopassa

 

Berliinin holokaustimuistomerkki koostuu yli 2 700 kivestä. Kuva: Wikimedia Commons

– Juutalaiset eivät tunne oloaan turvalliseksi tietyillä Euroopan alueilla, juutalaisjärjestön johtaja sanoo.

Vaikeinta juutalaisilla on Unkarissa, Ranskassa, Belgiassa ja Ruotsissa. Keskeinen syy antisemitismin nousuun Euroopassa on juuta

Antisemitismi jatkaa kasvuaan Euroopassa, ilmenee israelilaisen Tel Avivin yliopiston Kantor Center -keskuksen tekemästä selvityksestä. Eri puolilla maailmaa asuvien juutalaisten elinolosuhteita koskeva raportti julkaistiin Israelissa vastikään vietetyn holokaustin muistopäivän edellä.

– Säännönmukainen juutalainen elämä on kestämätöntä. Juutalaiset eivät tunne oloaan suojaisaksi eivätkä turvalliseksi tietyillä Euroopan alueilla, kiteytti European Jewish Congress -järjestön johtaja Moshe Kantor selvityksen julkaisutilaisuudessa The Jerusalem Post -lehden mukaan.

Sansa neliöb 15.2-15.3. MJa

– Lähes puolet [Euroopan] juutalaisväestöstä pelkää joutuvansa julkisella paikalla sanallisten tai fyysisten hyökkäysten kohteeksi sen vuoksi, että he ovat juutalaisia.

Keskeinen syy antisemitismin nousuun on antisemitistisiä aatteita ajavien puolueiden menestys Euroopassa. Yhteiskunnallisesti vaikeimmat olot juutalaisilla on Unkarissa, Ranskassa, Belgiassa ja Ruotsissa. Kehitys on osaltaan johtanut siihen, että monet juutalaiset haluavat peittää juutalaisuutensa.

Kantor viittasi myös Euroopan Unionin alaisen Fundamental Rights Agency -elimen viime marraskuussa tekemään kyselytutkimukseen, jonka mukaan kolmasosa Euroopan juutalaisista ei uskalla käyttää juutalaisuuden ilmaisevia vaatteita tai koruja ja 23 prosenttia välttää oleskelemasta juutalaisissa tapahtumissa ja liikkeissä. Kaksi kolmesta vastaajasta kertoi antisemitismin vaikeuttavan elämäänsä, mutta silti 77 prosenttia vastaajista ei halunnut tehdä antisemitismistä ilmoituksia.

Kantor Centerin mukaan antisemitismin ilmenemisessä on myös merkittäviä maakohtaisia eroja. Unkarissa juutalaiset kokivat oikeistolaisuuden ensisijaisena antisemitistisen uhan aiheuttajana, Italiassa vasemmistolaisuuden, Ranskassa ja Belgiassa puolestaan islamin.