Saunaklubi – vastauksia miehen yksinäisyyteen

 

Rennon ja luottamuksellisen ilmapiirin lisäksi Arkin Saunaklubin vetovoimatekijä on säännöllisesti makkarapalkalla esiintyvät julkkisvierailijat. Joulukuussa Saunaklubilla vieraili terapeutti Tommy Helsten. (RV-kuvat)

Töissä ja perheen parissa alkavat vuosien saatossa miesten spontaanit ystävyyssuhteet haperoitua. Seurakunnan miestyö voi olla yksi apu miesten kokemaan yksinäisyyteen.

Tämä on tällainen miesten vertaistukiryhmä, toiminnanjohtaja Veikko Niskanen kuvailee Järvenpään Vapaaseurakunta Arkin Saunaklubia.

Viitisentoista vuotta kokoontunut miesten osallistava työmuoto on koko historiansa ajan koonnut kohtuullisen aktiivisen kävijäjoukon Järvenpäästä ja eri puolilta Uuttamaata. Tavanomaisesti illoissa käy nelisenkymmentä miestä, ja vaikka mukana on pitkäaikaisia aktiiveja, väkeä myös vaihtuu säännöllisesti.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

– Täällä ei tarvitse vetää roolia, eikä olla erityisen hengellinen, Niskainen kuvailee.

Mukana on säännöllisesti seurakuntapiirien ensikertalaisia. Niskasen mielestä on tärkeää, ettei vastaanotto ole ”hengellinen täystyrmäys”.

Jutut jäävät saunaan

Erityisryhmille, joihin miehetkin lukeutuvat, on huomattu hyväksi olla viikoittaisten jumalanpalvelusten ohella omaa toimintaa.

– Seurakunnan kuvioissa helposti käy niin, ettei olla ihminen ihmiselle, Veikko Niskanen pohtii.

– Saunaklubilla syntyy merkillinen yhteenkuuluvuuden tunne, kun joku alkaa kertoa elämästään. Muillekin syntyy ajatus, että ehkä en olekaan aivan yksin omien juttujeni kanssa.

Ilta alkaa tavanomaisesti juuri alkurukouksella ja saunalla. Siitä mennään eteenpäin varsin vapaamuotoisesti tarjoilupöytään ja keskusteluihin, jotka ovat iltojen tärkeää antia.

– Meillä on hyvä luottamuksen ilmapiiri. Miehet tietävät, että se mitä täällä jutellaan, jää näiden seinien sisäpuolelle, Ari Huvinen sanoo.

Huvinen on yksi Saunaklubin pitkäaikaisia aktiivikävijöitä. Hän suuntaa iltoihin Espoosta asti.

– Jotain todella hyvää tässä täytyy olla, kun jaksan 70 kilometrin päästä lähteä Arkille.

Yksinäisyys uhkaa

Yksi miestyön ulottuvuus on Ari Huvisenkin mukaan juuri se, että se voi osaltaan olla vastaus miesten kokemaan yksinäisyyteen. Vastuuntuntoisten puurtajien vuodet kuluvat töissä ja perheen parissa, ja miesten väliset spontaanit ystävyyssuhteet pääsevät rapistumaan.

Palautteissa on riipaiseviakin kertomuksia yksinäisyydestä ja uuden elämän löytymisestä.

”Olen saanut valtavasti apua elämättömän lapsuuteni ja nuoruuteni kipeisiin tunnetiloihin. Olen saanut surra isän ikävää miesten rukoillessa puolestani”, eräs mies kirjoittaa palautteessaan.

”En saanut omalta isältäni tarvitsemaani esimerkkiä ja rohkaisua mieheksi kasvamisesta lapsuudenkodissani. Siksi en osannut arvostaa itseäni ja peitin lahjakkuuteni ujouteen. Olen kasvanut näkemään itseäni paremmin miehenä, joka osaa tehdä ja nauttia työn tekemisestä”, mies jatkaa

”Onnistuminen ja hyväksytyksi tuleminen ovat vaikuttaneet minussa onnellisuutta ja itsekunnioitusta. Olen hankkinut itselleni myös laadukkaita työvaatteita kokeakseni oloni miehekkääksi, turvalliseksi ja itseni tosi komeaksi”.

”Naiset kateellisia”

Yksi Saunaklubin vetovoimatekijöitä ovat säännöllisesti klubilla käyvät vierailijat. Hengellisen kentän vaikuttajien lisäksi mukana ovat olleet muun muassa muusikko Juha Tapio ja terapeutti Tommy Hellsten.

– Kaikki ovat tulleet mukaan makkarapalkalla, Veikko Niskanen sanoo.

– Kun Juha oli laulamassa, naiset olivat kateellisia klubilaisille, Niskanen naurahtaa.

Tommy Hellstenin luento joulukuussa päätettiin pitää avoimena kaikille. Luentoa edelsi klubin saunaosuus miesten kesken – luottamuksen ilmapiirissä.

 

Aiheet