Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Saksan evankelinen kirkko kieltää juutalaisten evankelioinnin

 

Kuva: Istockphoto

Saksan Evankelinen Kirkko on reformaation 500-vuotisjuhlavuoden aluksi tehnyt virallisen linjauksen, jonka mukaan juutalaisia ei pidä käännyttää kristinuskoon.

Saksan Evankelinen Kirkko (Evangelishe Kirche in Deutschland eli EKD), joka on 20 itsenäisen saksalaisen protestanttisen kirkon yhteenliittymä, lopetti Holokaustin jälkeen käytännössä ponnistelut juutalaisten evankelioimiseksi lähes kokonaan vuosikymmeniksi. Nyt pitkään jatkuneesta käytännöstä on tehty virallinen linjaus.

Juutalaisten evankelioinnin kieltäminen ei kuitenkaan ole teologisesti yksinkertainen asia.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Matteuksen evankeliumin lopussa Jeesus antoi opetuslapsilleen lähetyskäskyn: ”Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni” (Matt. 28:19).  Saksan Evankeliseen kirkkoon kuuluvissa kirkoissa on ryhmiä, jotka ovat vastustaneet käytäntöä, jonka mukaan juutalaisia ei pitäisi evankelioida. Heidän näkemyksensä mukaan juutalaiset kuuluvat Jeesuksen lähetyskäskyn piiriin ja tarvitsevat Jeesusta pelastajakseen.

”Kristittyjen tehtävä ei ole johdattaa juutalaisia Jumalan luokse”

Nyt hajaäänet on vaiennettu, sillä EKD antoi vuosittaisessa synodikokouksessaan Magdeburgissa 9.11. yksimielisen päätöslauselman, jonka mukaan kristittyjä ei ole kutsuttu näyttämään juutalaisille tietä pelastukseen ja Jumalan luokse.

Päätöslauselmassa sanotaan myös, että ”koska Jumala ei ole koskaan kieltänyt liittoaan omaisuuskansansa kanssa, sen ei myöskään tarvitse päästä osalliseksi uudesta liitosta pelastukseen.”

Päätöslauselman mukaan ”kaikki ponnistelut juutalaisten käännyttämiseksi kristinuskoon ovat ristiriidassa sen kanssa, että olemme sitoutuneet Jumalan uskollisuuteen ja siihen, että Jumala on valinnut Israelin omaisuuskansakseen. Jumalan ratkaistavaksi jätetään se tosiasia, että juutalaiset eivät näe Jeesusta pelastajanaan, vaikka kristityt niin näkevät.”

Saksan Juutalaisten Keskusneuvoston puheenjohtaja Josef Schuster oli mielissään päätöslauselmasta. Schuster on ryhmineen jo usean vuoden ajan vaatinut EKD:lta päätöslauselmaa asiasta.

Aiheesta uutisoi Religion News Service.

 

Aiheet