Kirkko: Kirkon jumalanpalvelusbarometrin 2023 karu tulos: Vain 41 prosenttia papeista pitää jumalanpalvelusta erittäin tärkeänä

Radio Dein valoisat kesäaamut soivat vain duurissa

 
Diandra Flores hymyilee lähikuvassa.

Diandra Flores lupaa tuoda iloa ja valoa Radio Dein perjantaiaamuun. Kuva; Henry Salmi

Suomen valoisin aamu on lupaus, jonka Radio Dei antaa kesäisille perjantaiaamun lähetyksilleen. Silloin ei mollilauluja soiteta, vaan katsotaan positiivisesti ja iloisesti tulevaan viikonloppuun yhdessä tunnettujen kuokkavieraiden kanssa.

Radio Dein aamujuontaja Matias Villberg kertoo, että tarkoituksena on tarjota kuulijoille sananmukaisesti Suomen valoisin aamu ja jotain sellaista, mikä nostaa radion kuuntelijan huulille hymyn.

Aamuissa annetaan kuulijoille myös tuhti paketti siitä, mitä on kesäviikonlopun aikana tiedossa ja mitä eri puolilla Suomea tapahtuu.

Sansa Neliöb. 11.9.-10.10. MJa

– Kärkenä ovat hengelliset kinkerit ja tapahtumat, mutta kyllä suurempaakin kattausta ”sekulaaripuolelta” nostetaan esille, Villberg lupaa.

Juontajan mukaan valoisiin aamuihin mahtuu monenlaista positiivista tilkkutäkkiä. Tiekirkkojen kanssa esimerkiksi pidetään yhteistyössä Kirkkokisa, jossa kuulijat yrittävät arvata, mistä kirkosta on kysymys.

Yksin ei Matias perjantaina ole, sillä jokaiseen aamuun tulee paikalle kuokkavieras. Vieraat istuvat paitsi studion penkille, myös Dein kohderyhmään ja luovat ympärilleen positiivista, valoisaa ja elämänmyönteistä meininkiä.

Aamut alkavat espoolaisella valolla

Suomen valoisimmat aamut lähtevät liikkeelle perjantaina 9.kesäkuuta. Silloin studiossa kuokkavierailee Espoon valoisimmaksi valittu Mika Poutala, entinen olympialuistelija ja nykyinen kansanedustaja.

Villberg sanoo, että perjantaiaamun vieras ei ole pelkkä haastateltava vaan myös studion toinen juontaja, joka voi ottaa homman yllättäen haltuun.

– Enemmän kuitenkin niin, että tämä kuokkavieras tuo valoa studioon, ja tehdään sitä aamua yhdessä.

Valoisia aamuja tehdään kymmenen viikkoa aina elokuun puoliväliin asti. Positiivista ilmapiiriä ympärilleen luovina vieraina ovat Mika Poutalan lisäksi esimerkiksi Ida Elina, Diandra, Mikko Vaismaa, Jarkko Tamminen ja Pekka Laukkarinen. Myös kuuntelijat pääsevät ääneen ja vaikuttamaan siihen, mitä kuokkavieraiden kanssa tehdään.

Mollilaulut kielletty

Perjantaiaamujen positiivinen meininki vaikuttaa myös ohjelman musiikkiin. Matias Villberg lupaa, että ohjelmissa ei itkuvirsiä ja mollilauluja soiteta

– Radio Dein musiikkipäällikkö Antti Suonio poimii meille pelkästään duurissa meneviä biisejä. Musiikki ruokkii pitkälti aamun tunnelmaa. Hyppäät missä vaiheessa tahansa kahdeksan ja yhdentoista välillä lauteille mukaan, on tunnelma myönteisen puolella.

Matias Villberg kertoo, että Suomen valoisimmat aamut syntyivät, kun Deillä haluttiin ilostuttaa ihmisiä ja tuoda uudenlaista sisältöä kuulijoille.

– Tuomme hyvää fiilistä ja toivoa niillekin, joiden kesään on kerääntynyt tummempia pilviä tai joilla on odotuksia kesästä, mutta vaikkapa yksinäisyyden vuoksi eivät pääse lähtemään. Ja vaikka pääsisi ja elämä pyyhkisi hyvin, aamuohjelma voi luoda hyvää tahtia kesäviikonlopulle.

– Meidän kesäperjantai saa olla viikonloppuun siivittäjä, joka kertoo, mistä löydät parhaat tapahtumat ja systeemit.

Matias Villberg on Radio Deillä vuoden 2023 kesämies, sillä erityisempää kiertuetta ei tällä kertaa toteuteta. Mies kertoo, että erikoisaamujen välissä hänellä on ”ruhtinaallinen” kahdeksan päivän kesäloma, joten yhden perjantaiaamun lähetyksen juontaa hänen puolestaan Ariel Neulaniemi.

Kuuntele Suomen valoisin aamu Radio Deiltä perjantaisin klo 8–11. Ohjelma tuo valoa myös suorana ja tallenteena Dei Plus -palvelusta.

Juttu päivitetty 8.6. klo 15.57 täydentämällä linkkejä.

 
Dei, Mielenhuoltoa, artikkeliban. (1/2) 13.9.- MJa