Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Antero Laukkanen vastaanotti rukouspyyntöjä suoraan presidentiltä – ”Jos joku ei ymmärrä esirukouksen merkitystä, se on hänen ongelmansa eikä meidän”

 
Presidentti Martti Ahtisaari käymässä kirjeenvaihtoa kirjoituspöytänsä takana.

Antero Laukkanen kertoo huomenna ilmestyvässä elämäkerrassaan, kuinka presidentin neuvonantaja Alpo Rusi otti häneen yhteyttä ja välitti Martti Ahtisaaren toiveen virkakauden kattavasta rukoustuesta. Kuva: Tomas Whitehouse

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari lähetti virkaa hoitaessaan toistuvasti rukouspyyntöjä eduskunnassa toimineelle Antero Laukkaselle.

– Miten muuten kuin rukoillen luulet minun selvinneen tähän saakka? lausui tasavallan presidentti Martti Ahtisaari eduskunnan rukouspiiristä vastanneelle Antero Laukkaselle miesten kohdattua toisensa Kansallisoopperan hallintoneuvostossa.

Huomenna lauantaina julkaistava Antero Laukkasen elämäkerta Kansanedustajan salainen elämä (Päivä Osakeyhtiö) valottaa poikkeuksellisella tavalla presidentti Ahtisaaren hengellistä elämää. Iina Mattilan toimittamassa teoksessa kerrotaan Ahtisaaren välittäneen Laukkaselle toistuvasti viestejä aiheista, joiden puolesta presidentti toivoi tämän rukoilevan.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

”Hän oli silmin nähden liikuttunut eleestämme.”

Kaksikon esirukoussuhde sai alkunsa Laukkasen aloitteesta.

Pian ensimmäisen eduskunnassa pidetyn pastoreiden rukousaamun jälkeen sain eräänä aamuna rukoillessani selkeän ohjeen: ”Ota yhteyttä presidentti Martti Ahtisaareen. Viekää hänelle sitoumus, että rukoilette pastoreiden rukousrintaman kanssa hänen puolestaan säännöllisesti”, Laukkanen kertoo kirjassa.

Eduskunnassa työskennellyt Laukkanen otti yhteyttä Tasavalan presidentin kansliaan, josta hänen puhelunsa ohjattiin presidentin virka-asunnon henkilökunnalle. Parin päivän kuluttua Mäntyniemestä otettiin yhteyttä. Laukkanen sai kutsun virka-asunnolle.

– Menimme pienellä pastoreiden joukolla Mäntyniemeen tapaamaan presidenttiä ja luovutimme hänelle kirjallisen sitoumuksemme seistä rukouksessa hänen rinnallaan. Hän oli silmin nähden liikuttunut eleestämme, Antero Laukkanen kertoo.

Ahtisaari pyysi eduskunnassa toimivaa rukouspiiriä rukoilemaan muun muassa pitkäaikaistyöttömien ja lainsäädännön oikeudenmukaisuuden puolesta.

Presidentti Martti Ahtisaari muisteli Laukkasen tapaamista Radio Deissä.

– Minulle oli hyvin tärkeää, että voin sen vetoomuksen tehdä ja kyllä se varmasti auttoi. Mikä minua varmasti auttoi, oli se, että tiesin monien Suomessa rukoilevan työni puolesta. Kyllä se antoi tietysti tukea, kuvaili Ahtisaari Radio Dein haastattelussa lokakuussa 2011.

Kun Antero Laukkasen Mäntyniemen vierailusta oli kulunut viikko, häneen otti yhteyttä presidentin neuvonantaja Alpo Rusi.

– Hän kertoi, että presidentti Ahtisaari haluaisi pitää kanssamme yhteyttä ja lähettää meille rukouspyyntöjä. Myöhemmin sain tietää, ettei rukous ollut presidentille mitenkään vieras asia, vaan hänen lapsuudenkodissaan Oulussa oli kokoontunut rukouspiiri. Hän ymmärsi rukouksen merkityksen, Laukkanen kertoo kirjassa.

Toimiessaan YK:n tehtävissä ennen presidenttikauttaan Martti Ahtisaari asui New Yorkissa. YK:n apulais- ja alipääsihteerinä toimiessaan hän osallistui säännöllisesti kaupungin rukousaamiaiselle.

”Seurakuntakentässä politiikka on aina ollut kuuma peruna.”

Kun Ahtisaaren pastoreille lähettämistä rukouspyynnöistä alkoi tihkua tietoja suomalaismedian korviin, lopetti presidentti tapaamiset Laukkasen kanssa.

Presidentti ehdotti, että pitäisimme pientä taukoa keskinäisessä rukousyhteydenpidossamme. Tauko jäi pysyväksi. Yksi taitamattomuus suhteen hoitamisessa johti ikävään lopputulokseen, jossa rukousyhteytemme katkesi, arvioi Laukkanen kirjassa.

Antero Laukkanen kertoo itsekin kauhistuneensa ymmärrettyään hänen ja presidentin yhteydenpidon tulleen median tietoon.

– Seurakuntakentässä politiikka on aina ollut kuuma peruna, ja on sitä osin edelleen, kristillisdemokraattien kansanedustajana työskennellyt Laukkanen sanoo.

– Otin Alpo Rusin kautta yhteyttä presidentti Ahtisaareen ja pyysin anteeksi, että olin lipsauttanut tällaisen asian, hän kertoo kirjassa.

Rukouspiirin vetäjä sai Martti Ahtisaarelta synninpäästön.

– Älä ole, Antero, huolissasi. Jos joku ei ymmärrä esirukouksen merkitystä, se on hänen ongelmansa eikä meidän, kuului presidentin vastaus.

Antero Laukkasella diagnosoitiin vuosi sitten ALS-oireyhtymä. Sairaus on lihasten toimintaa ohjaavia liikehermosoluja rappeuttava motoneuronitauti. Tauti ei ole lääkittävissä eikä parannettavissa.

Kansanedustajana toiminut Laukkanen jätti eduskuntatyön viime vaalikauden päätteeksi. Elämäkerrassaan hän kuvaa tuntojaan sairauden keskellä.

Kansanedustajan salainen elämä julkaistaan lauantaina 10. kesäkuuta.