Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Parantumattomasti sairas kansanedustaja avautuu julkisesti – Antero Laukkanen julkaisee Mooseksen päiväkirjan Dei Plussassa

 
- Haluan kohdella ihmisiä kuten ennenkin - niinäkin hetkinä, kun omassa elämässä ei kaikki ole niin helppoa, sanoo Antero Laukkanen.

– Olen koko elämäni rohkaissut ja auttanut ihmisiä, miksi lopettaisin sen nyt, perustelee heinäkuussa tyrmäävän diagnoosin saanut kansanedustaja Antero Laukkanen uutta avaustaan.

Parantumattomaan sairauteen, ALS:iin, sairastunut Laukkanen alkaa perjantaista 9. syyskuuta alkaen julkaista ”Mooseksen päiväkirja” -nimistä podcastia, joka kuullaan viikoittain Radio Deissä ja Dei Plus -palvelussa. Podcastissa kansanedustaja jakaa julkisesti tietoa sairautensa etenemisestä sekä peilaa syvimpiä tuntojaan vääjäämättömän luonnonvoiman lailla etenevän taudin kantajana.

– Kuukauden päivät mietin, mikä on julkisuuden henkilönä oikea tapa kertoa sairaudesta. Vaimoni kanssa koimme, että on oikein tuoda asia esille. Ensin itkin sairauttani, nyt itken rakkauden ja myötäelämisen määrää. Välillä on melkein tunne, että jalat eivät ole maassa kiinni, vaikka mies on. Tuntuu, että rukouksen kädet ja ihmisten myötätunto kantavat.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

”Haluan lähestyä kertomalla omasta prosessistani, siitä miten sairaus etenee.”

Antero Laukkanen myöntää, että uutinen omalle kohdalle osuvasta parantumattomasta lihakset surkastuttavasta liikehermosairaudesta keskellä sydänkesää oli shokeeraava.

– Se tuli täysin puun takaa, ilman mitään aavistusta. Kuukauden päivät siinä meni, kun itkimme vaimon kanssa silmämme kuiviksi.

Syksyyn saavuttaessa Laukkanen kertoo saaneensa tuhansia viestejä, joissa ihmiset osoittivat myötätuntoa ja rinnallakulkemisen halua.

– Olen ajatellut tulevaa matkaa ja omia tunnevaihteluitani, jotka ovat valtavan kirjavat. Haluan tulla ihmisten lähelle, jotka radiossa tai Dei Plussassa podcastia kuuntelevat. Tiedän osan olevan liikuntakyvyttömiä, osan sairaita ja väsyneitä. Haluan lähestyä myös heitä kertomalla omasta prosessistani, siitä miten sairaus etenee.

Julkisuuteen pohdinnan jälkeen

Sairas mies kertoo aistineensa esirukousten läsnäolon ja voiman. Rukous on tullut hänelle itselleenkin aiempaa tärkeämmäksi, iholle.

– Elämä on Jumalalle luovutettu – niin elämän kuin kuolemankin osalta – jo kauan sitten. Ajattelen, että päivät, jotka ovat jäljellä, kuuluvat Jumalalle. Aikomuksenani on elää ne Jumalan kunniaksi ja kirkkaudeksi niin paljon, kun se on ihmiselle mahdollista. Rukoilen saman rukouksen joka aamu: ”Tässä on minun elämäni, Herra. Annan sen jokaisen sekunnin, minuutin ja päivän sinun käyttöösi.”

”Haluan jakaa tätä matkaani myös omaishoitajien kanssa. He ovat aivan valtavan urhea joukko.”

Rukousta voi harrastaa hiljaa omassa kammiossa. Podcast-sarjan tekeminen radioasemalle on erilaista, sairaudet ja rukoukset nostetaan julkisiksi. ”Mooses” Laukkanen kertoo pohtineensa asiaa tarkkaan ja päätyneensä harkinnan jälkeen avoimuuteen ja sairautensa kanssa alttiiksi julkisuudelle.

– Haluan kohdella ihmisiä kuten ennenkin – niinäkin hetkinä, kun omassa elämässä ei kaikki ole niin helppoa.

Kansanedustaja varoittaa, että podcast saattaa sisältää myös yhden yhteiskunnallisen kannanoton. Sen sisällön hän paljastaa jo etukäteen.

– Haluan jakaa tätä matkaani myös omaishoitajien kanssa. He ovat aivan valtavan urhea joukko – hoitavat uskollisesti läheisiään lähes kokonaan ilman yhteiskunnan tukea. Heille suunnatun tuen puute on suuri häpeä suomalaiselle yhteiskunnalle.

Mooseksen päiväkirja Radio Deissä ja Dei Plussassa 9. syyskuuta alkaen joka perjantai kello 7.30 ja 14.25.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)