Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomalainen kohtaa seurakunnan tyypillisimmin joko mediassa tai hautausmaalla

Radiojuontaja Matias Villberg: Olen unelmatyössäni

 
Matias Villberg 1-vuotiaan poikansa Rubenin kanssa Radio Dein studiossa. KUVA: Villbergin albumi

Matias Villberg 1-vuotiaan poikansa Rubenin kanssa Radio Dein studiossa. KUVA: Villbergin albumi

Radio Dein aamujuontajan pesti on 31-vuotiaalle Matias Villbergille haaveiden täyttymys. Hän on luonteva ja leppoisa keskustelija, mutta ei pelkää sukeltaa aiheissaan myös pintaa syvemmälle.

Valkeakoskelta kotoisin oleva Matias, yksivuotiaan Rubenin isä ja vaimonsa Inan aviopuoliso, sai ensikosketuksensa Radio Deihin siskonsa miehen kautta. Tämän Man’s Castle -ylistysbändin uutuusalbumi soi kanavalla viitisentoista vuotta sitten.

– Ryntäsimme porukalla kuuntelemaan sitä autoradiosta. Itselleni tuli yllätyksenä, että on siis olemassa valtakunnallinen kristillinen radio, ja se oli mielestäni tosi siistiä.

SEKL neliöb. 5.-11.6. MJa

Vuonna 2015 Matias suoritti toimittajaopintoja ja teki työharjoittelunsa Deissä.

– Se oli hieno puolivuotinen.

 

Uskovasta perheestä

”Fiilis on kuin lapsella jouluna.”


Kysymykseen, kuinka mies lähti seuraamaan Jeesusta, Matias vastaa hymyssä suin ajankohtaisin, menneen syksyn termein; Se löytyi.

– Olen kasvanut kristityssä perheessä. Oma usko on siinä pikkuhiljaa kytenyt, ja ripariaika oli henkilökohtaisen Jeesus-suhteen herättelyn aikaa. Oman elämäni kriisit ja vanhempien avioero saivat tarttumaan entistä tiiviimmin uskoon ja hakemaan sieltä turvaa ja lohdutusta.

Matiaksen pehmeästi hyrisevää ääntä kuultiin Deissä myös viime kesänä, jolloin hän tuurasi lomalla olevia toimittajia. Marraskuun alussa hän sai pestin Herätys!-lähetyksessä Mikael Juntusen aisaparina. Matias myöntää, ettei ole varsinaisesti mikään aamuvirkku, mutta vire on löytynyt, kun saa tehdä työkseen sitä mistä pitää.

– Tämä on kunnia ja etuoikeus. Olen joutunut pari kertaa nipistämään itseäni, että saanko oikeasti tulla osaksi näin hienoa työporukkaa, ja vielä pidemmäksi aikaa. Fiilis on kuin lapsella jouluna.

Oppipojasta osaajaksi

Juontajan tehtävässään Matias ottaa mielellään oppia itseään kokeneemmilta, kuten työpariltaan Mikaelilta.

– Seuraan tarkasti maestro Juntusen jalanjälkiä. Mikaelin työhistoria on kiistattoman kattava, arvostan ja kunnioitan häntä todella paljon. Tietysti haluan tehdä myös omannäköisiäni juttuja, ja yritän olla kuulostamatta liikaa ”Mikael kakkoselta”.

Matias on pannut merkille, että radiossa voi puhua kuulijoille monista asioista hyvinkin henkilökohtaisella tasolla. Hänestä on myös mukavaa, jos voi olla vaikkapa se aamun paras kaveri jollekin hetken aikaa.

 

Evankeliumin ääni

 

”Jos voin tuoda jollekin toivoa, iloa ja siunausta elämään sanoillani, niin mikäs sen parempaa.”


Nuorelta mieheltä sujuu radiossa leppoisa rupattelu säästä ja päivän tapahtumista, mutta hänellä on myös kykyä syvälliseen ja rehelliseen keskusteluun haastateltaviensa kanssa, ja hän poimii oivaltavasti jyvät akanoista. Matiakselle on tärkeää saada kertoa maailman parhaasta uutisesta oman työnsä kautta.

– Jos voin tuoda jollekin toivoa, iloa ja siunausta elämään sanoillani, niin mikäs sen parempaa. Aamulähetysten interaktiivisuus, se että kuulijat lähettävät viestejä, terveisiä ja valokuvia Facebook- ja WhatsApp-viesteillä, motivoi ja tuntuu kivalta.

– Kuulijamme ovat tärkeä osa Deiperhettä, heidän kanssaan jutellaan ja vietetään aikaa. Ei aamuista tulisi tämän näköistä ilman heitä.

** Matias Villbergin haastattelu on alun perin julkaistu radiotyön ystävien Aalloilla-lehdessä (1/2023). Voit tilata lehdestä näytenumeron.

 
Dei, Mooses, artikkeliban. (1/2) 29.6.- MJa