Elämäntaito: Tuomo Burman, miten elefantti syödään? Ihmisiä ja ilmiöitä: Delfiininkouluttaja uskoo, että eläimiä voi kouluttaa eettisesti — vähän niin kuin Jumalakin kasvattaa lapsiaan

Paula Koivuniemi ja Diandra: Ikäihmisille esiintyminen on erityistä artistille

 

Paula Koivuniemi vierailivat Radio Dein Raatihuone -musiikkiohjelmassa.

Paula Koivuniemi on tämän vuoden Kauneimmat joululaulut -suojelija. Hän on esiintynyt vuosikausia myös palvelukodeissa. Koronavuotena ruudussa ihastuttanut Diandra liittyy pian ikäihmisten iltapäiväseuraksi.

Paula Koivuniemi on yhä yksi suosituimmista naisartisteista, jonka ura on alkanut jo 1960-luvulla. Haaveet iskelmätähden urasta alkoivat, kun Paula nuorena tyttönä paikkasi muusikkoisänsä bändissä yllättäen sairastunutta solistia. Levytysura alkoi, kun Toivo Kärki antoi hänelle levytettäväksi tangon ”Perhonen” (1966). Sittemmin pitkä ja menestyksekäs ura on tuottanut 28 levyä, joista peräti 13 on kultalevyä, yksi tuplaplatina ja yksi timanttilevy. Monenlaisia vaiheita kokenut artisti ei tosin ole kohdannut mitään vastaavaa kuin tänä vuonna hänetkin yllättäneen koronan.

– Kaikki esiintymiset peruttu. Täytyy vain hyväksyä ja laulaa sitten kissalle siellä kotona ja ulkona koiralle, Paula toteaa ja naurahtaa.

Perheniemi neliöb. vkot 21-22. MJa

Kun tällainen pyyntö tuli, niin eihän sitä voinut vastustaa – Kauneimmat joululaulut -suojelija Paula Koivuniemi

Tänä vuonna keikat ovat olleet hyvin harvassa. Peruttujen keikkojen joukossa oli myös joulukuulle tarkoitetut esiintymiset kirkoissa. Nekin jouduttiin perumaan.

– Kirkko on kyllä sellainen pysäyttävä (esiintymispaikka). Minä itken aina siellä. Tulee kaipuu vanhempiin. Minulle oli vaikeaa laulaa kirkossa, mutta olen tottunut siihen, että pystyn laulamaan sielläkin.

Kauneimmat joululaulut -suojelija

Korona on rokottanut erityisesti musiikkialalla työskenteleviä. Rokotetta odotellessa Paula Koivuniemi koki luontevaksi ryhtyä kirkollisen tapahtuman mannekiiniksi. Hän vastasi myöntävästi Suomen Lähetysseuralle ja ryhtyi Kauneimmat joululaulut -suojelijaksi.

– Kun tällainen pyyntö tuli, niin eihän sitä voinut vastustaa. Kyllä se kannattaa ottaa.

Esiintymiset palvelukodeissa 

Paula Koivuniemi aloitti artistiuransa jo 1960-luvulla, jolloin hän tottui esiintymään elävän yleisön edessä. Tästä syystä Paula ei ole innostunut tekemään striimikeikkoja. Sen sijaan hän on kokenut viime vuosina tärkeäksi laulaa myös niille ikäihmisille, ketkä eivät hänen konsertteihin pääsisi paikalle.

– Minä sanon kaikille artisteille aina, että tehkää hyväntekeväisyysasioita. Käykää laulamassa palvelukodeissa. Mitä ikinä vaan, mikä tuo ihmisille hyvää mieltä, koska me olemme saaneet laulun lahjan.

Paula on laulanut jo viimeisen kahdeksan vuoden ajan palvelukodeissa. Mukana on ollut hyvä ystävä – Siru.

– Siru on ollut aina mukana. Kun minä menen palvelukoteihin ja laulan siellä, sanon aina lopuksi, että minulla on täällä hyvä ystävä. Sitten minä sanon, että Siru tule tänne. Sitten se tulee sinne. ”Istu”. Sitten se istuu. Sanon sille ”up”. Sitten se nousee takajaloilleen.

– Sitten laulan siellä ja Siru istuu siellä koko ajan. Koira antaa heille hyvää tunnelmaa.

Diandra laulattaa ikäihmisiä päiväkahvien jälkeen

Jo 10-vuotiaana lastenlaulukisa Staraoken voittanut Diandra tuli suuremman kansan tietoisuuteen voitettuaan Idols-kisan. Sittemmin hänestä on tullut laajalla skaalla esiintyvä laulaja, jonka laulutaitoja on ihasteltu muun muassa Tähdet, tähdet -kisassa. Koronavuotena Diandra on tehnyt keikkapaussilta ruutuloikan.

Diandra on ollut Elämäni biisi -tv-ohjelman yksi vakilaulajista, mutta ihastutti miljoonapäistä katselijajoukkoa myös Linnan juhlissa sekä Tanssii tähtien -kisassa. Vuodenvaihteen jälkeen hän yllättää uudessa musiikkiaiheisessa ohjelmassa. Siinä huomioidaan palvelutalojen ikäihmisiä päiväkahvien jälkeen.

Palvelukodeissa asuvat ovat saaneet toivoa kappaleita. Sitten me esitetään ne ja juonnetaan siinä välissä.

– Kun Paula puhui palvelukodeissa esiintymisistä, niin Alfa-tv:llä alkaa Toivesäveliä-ohjelma, joka on suunnattu siihen aikaan, kun palvelukodeissa on ollut kahvitauko. Tauon jälkeen klo 13.30 alkaa Toivesäveliä-ohjelma, missä palvelukodeissa asuvat ovat saaneet toivoa kappaleita. Sitten me esitetään ne ja juonnetaan siinä välissä. Siinä näytetään inserttejä, jossa olemme käyneet palvelukodeissa.

– Hieno teko kanavalta, Diandra toteaa.

Toivesäveliä on suunnattu erityisesti vanhus- ja vammaispalveluiden asukkaille ja heidän läheisilleen. Diandra esittää toisen juontajan, Mikael Konttisen, kanssa ennen ohjelman kuvauksia kerättyjä kappaletoiveita ja niihin liittyviä tervehdyksiä Vantaan hoivakotien asukkailta sekä AlfaTV:n katsojilta. Juontajat pääsevät toteuttamaan Lenni-Kalle Taipaleen luotsaaman Vantaan Viihdeorkesteri Ensemblen kanssa 54 toivelaulua. Ohjelman jaksoissa tutustutaan myös Vantaan kaupungin vanhus- ja vammaispalveluiden asukkaiden arkeen ja juhlaan 5.1.2021 alkaen yhdeksän jakson verran kahdesti viikossa.

Paula Koivuniemi ja Diandra vierailivat Raatihuone-ohjelmassa Radio Deissä 19.12. Ohjelman kaikki jaksot on kuunneltavissa osoitteessa www.radiodei.fi/Raatihuone.

 
Dei, Rukous, artikkeliban.(2/2) 5.12.- MJa