Piispa Jari Jolkkonen vastaa syytöksiin ”Israel-allergiasta”

 
Piispa Jari Jolkkonen istumassa pöydän ääressä Raamattu edessään.

– En ole koskaan syyttänyt Israelin valtiota apartheitista, en omaksunut mitään tiettyä palestiinalaisten kontekstuaalista teologiaa enkä jakanut ihmisiä hyviin ja pahoihin heidän Israel-näkemystensä vuoksi, Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen painottaa. Kuva: Kirkon Kuvapankki / Tuija Hyttinen

– Pyhän maan arabikristityt kärsivät muiden palestiinalaisten tavoin Israelin hallituksen ja viranomaisten toimista, suree Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen Seurakuntalaisen Vieraskynä-blogissaan.

Israelin siviililakien sijasta Länsirannan ja Gazan palestiinalaiskristittyihin sovelletaan miehityslakeja eli sotatilan kaltaisia poikkeuslakeja, piispa Jolkkonen huomauttaa.

– Niiden varjolla heihin kohdistetaan monia ihmisoikeusrikkomuksia.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Jolkkonen ottaa tuoreessa kirjoituksessaan kantaa Seurakuntalainen.fi:ssä heinäkuussa julkaistuun Risto Huvilan laatimaan Piispat demonisoivat Raamattuun perustuvan Israel-ystävyyden -blogikirjoitukseen.

Blogipalstalla Huvila moitti Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispoja ”Israel-allergiasta”, jota Huvilan mukaan ”vahvistaa heidän totaalinen vaitonaisuutensa liittyen mm. palestiinalaishallinnon korruptioon ja palestiinalaisterroristien jatkuviin israelilaisiin siviileihin kohdistuneisiin iskuihin”.

Kirjoituksessaan Huvila rinnasti pääosin ulkomaisen avun varassa toimivan palestiinalaishallinnon apartheided-hallintoon.

– Palestiinalaishallinnon edustama apartheid on täysin linjassa Lähi-idän juutalaisvihamielisten valtioiden, kuten mm. Syyrian ja Libanonin kanssa, jotka eivät salli yhdenkään juutalaisen asua eikä edes vierailla rajojensa sisällä, muotoili Huvila blogissaan.

”Ongelma on sellaisessa karkeassa kristillisessä sionismissa, joka tulee oikeuttaneeksi – tietoisesti tai ymmärtämättömyyttään – Raamattuun vedoten Jeesukseen uskovien palestiinalaiskristittyjen sorron.”

Piispa Jari Jolkkonen kertoo seuranneensa Israel-Palestiina -konfliktia läheltä vuosien ajan. Hänen mukaansa asian katseleminen mustavalkoisin silmälasein on poliittisesti valheellista ja teologisesti vaarallista.

– Ei ole mitään epäselvyyttä siitä, että palestiinalaisia johtavan maltilliseksi mielletyn Fatah-puolueen hallinnolla on omat ongelmansa. Esimerkiksi palestiinalaisten maltillisempi Fatah-puolue on lykännyt vaaleja jatkuvasti – mahdollisesti pelätessään jihadistisen Hamas-puolueen valtaannousua. Ikävä tosiasia on kuitenkin se, että palestiinalaiskristityt kokevat sortoa ja he kokevat sitä myös ja erityisesti Israelin hallituksen politiikan takia, Jolkkonen huomauttaa.

Hän sanoo itsekin tunnustautuvansa Israelin ystäväksi, mikä ei kuitenkaan poista häneltä velvollisuutta puolustaa piispana oikeaa Jumalan sanan tulkintaa ja torjua sitä vastaan sotivia oppeja.

– Ongelma ei ole sellaisessa yleisessä Israel-ystävyydessä, jossa toivotaan Israelin valtiolle ja sen asukkaille kaikkea hyvää. Ongelma on sellaisessa karkeassa kristillisessä sionismissa, joka tulee oikeuttaneeksi – tietoisesti tai ymmärtämättömyyttään – Raamattuun vedoten Jeesukseen uskovien palestiinalaiskristittyjen sorron, Jolkkonen linjaa.

Lue piispa Jari Jolkkosen blogikirjoitus täältä.