Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Koskinen penää suvivirren kohteluun maalaisjärkeä

 

KUUNTELE RADIOJUTTU. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskisen (sd) mukaan suvivirren veisaaminen kouluissa ei ole uskonnonharjoittamista.

Koskinen toivoo keskusteluun malttia, asenteisiin suvaitsevaisuutta ja käytännön tilanteiden ratkaisemiseen maalaisjärkeä tuomioistuinkäsittelyjen sijaan.

– Virret, joululaulut ja eräät muut laulut, joissa puhutaan Luojasta tai käytetään vakiintuneesti uskontoon liittyviä termejä, ovat kuitenkin käyttötarkoitukseltaan etääntyneet varsinaisesta uskonnonharjoituksesta. Ne ovat enemmän traditiota, perinnettä. Ne liittyvät ajankohtaan ja tilanteeseen, joissa ne on totuttu esittämään ja laulamaan, ja siinä mielessä uskonnon harjoituksesta ei ole kysymys.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen sanoo, että jo uskonnonvapauslakia säädettäessä keskusteltiin suvivirren asemasta koulujen juhlissa.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Tässä kannattaisi peräänkuuluttaa suvaitsevaisuutta molempiin suuntiin. Tilanteissa, jossa jonkun toisen uskontokunnan edustaja tai uskonnoton – lapsi tai vanhempi – voisi ajatella, että tähän suvaitsevaisuuteen kuuluu se, että tällainen perinteisempi lauluesitys – joka ei tarkoita uskonnon harjoittamista – voidaan esittää.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan mukaan Italian krusifiksikiista antoi Suomellekin hyvän esimerkin siitä, ettei oppilaitoksilla ole tarvetta riisua kaikkea uskonnolliseen perinteeseen kuuluvaa näkyvää symboliikkaa tai muita uskonnollisia perinteitä, kuten lauluja, pois oppilaiden ulottuvilta. EU-tuomioistuimen päätöksen mukaan krusifiksit voivat jatkossakin olla esillä italialaisten koulujen seinillä.

Kuuntele perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskisen haastattelu Radio Dein ohjelma-arkistosta (toimittaja Kai Kortelainen).

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)